Коледа е празник, който свързваме с редица традиции - и

...
Коледа е празник, който свързваме с редица традиции - и
Коментари Харесай

Коледните традиции на британското кралско семейство

Коледа е празник, който свързваме с редица обичаи - и фамилни, и красиви. Ако за нас те се показват в празнично дърво, замяна на дарове и обичайната софра, то при английското кралско семейство обстановката е малко по-различна.

Както всеки различен аспект от живота на кралските особи, и Коледа минава по протокол. Традициите са с дълга история през поколенията, някои от тях търпят смяна, до момента в който при други тя е неприемлива. Ето подробна информация по какъв начин минава празника в английския кралски двор.

Място

От десетилетия членовете на кралски двор честват Коледа дружно в имението Сандрингам в графство Норфолк. Това е традиция, която не е нарушавана от 1988 година

Елха

Първа кралица Шарлота, брачната половинка на крал Джордж Втори, вкарва коледното дърво в кралски двор. Нейният образец последват и кралица Виктория и принц Алберт, които разпространяват тази традиция пред годините.

Днес украсени елхи наложително има както в Бъкингамския замък, по този начин и в Кенсингтън, а и в имението в Сандрингам. Там финалните линии по украсата се слагат от всички, откакто се съберат дружно.

Подаръци

Тук обстановката е малко по-специфична. Членовете на кралското семейство не си разменят персонално дарове. Те се оставят на особено място покрай елхата и се отварят чак следобяд на Коледа, до момента в който си пият обичайния чай.

За личния състав в дворците също ще има дарове от кралицата - ваучери с избрана сума, зависеща от трудовия стаж, както и обичайни пудинги за всички.

Църква

Още едно всекидневно повтарящо се деяние от десетилетия насам. Кралските особи наложително посещават утринната работа точно на Коледа в Сандрингам, след което се прибират за празничен обяд.

Картички

И членовете на кралския двор разпращат приветствени картички по случай Коледа, въпреки и не персонално. Преди дни разбрахме кои фотоси ще бъдат на картичките на Уилям и Кейт, Хари и Меган и Чарлз и Камила. А тези, които ще получат поздравления от кралицата, са към 800 души. И всички са персонално подписани.

Реч

На 25 декември малките екрани във Англия излъчват обичайна празнична тирада на кралицата. Тя е записана авансово в Бъкингамския замък, само че по остарял бит всички се събират дружно, с цел да я слушат още веднъж дружно с поданиците.

Празнична вечеря

Разбира се, не може да се мине без нея. И както традицията повелява, на масата се поставя печена пуйка. В допълнение към нея са салата със скариди, коледен пудинг и още 15-20 разнообразни предястия, салати, съществени и десети. За всекиго по нещо. А за кралицата - наложително сладко прелъщение с черен шоколад.

Преди началото на вечерята основния готвач се причислява за малко към кралицата и нейното семейство, с цел да вдигнат дружно тост. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР