Коледа – време за чудеса и приказки. Сред историите, които

...
Коледа – време за чудеса и приказки. Сред историите, които
Коментари Харесай

Цицията Скрудж бил реално съществуващ човек

Коледа – време за чудеса и приказки. Сред историите, които четем на децата в святата нощ или които гледаме на екрана, има доста фантастика, само че има и такива, които са учредени на действителни събития.

Например знаете ли, че героят на Чарлз Дикенс от „ Коледна ария “ скъперникът Eбeнизър Cкрудж в действителност е съществувал? В литературното произведение героят е свидлив банкер, който не може да проумее по какъв начин хората могат да пропиляват толкоз доста от времето си, с цел да се приготвят за Коледа, а не работят, с цел да си докарат удовлетворена облага.

Докато в навечерието на Рождество Христово не му се явяват един след различен призраци, които му демонстрират предишното, сегашното и бъдещето. Когато третият фантом го придвижва в бъдещето, където Скрудж се вижда остарял и самичък, той взема решение да се промени и става най-щедрият човек в града освен на тази, само че и на идващите Коледи.

Прототипът на Ебенизър Скрудж се споделя Габриел де Грааф – холандски гробокопач от XIX в., който бил също толкоз свидлив. Той не обичал празниците и бил толкоз лаком за пари, че копаел гробове всеки ден от седмицата и на всеки празник! Въпреки това, за различка от литературния облик, де Грааф не се трансформира до гибелта си.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР