Колата на привидно равно място губи контрол, отказва да се

...
Колата на привидно равно място губи контрол, отказва да се
Коментари Харесай

Защо износените амортисьори в съвременната кола са много опасни?

Колата на видимо равно място губи надзор, отхвърля да се подчинява на кормилото, а на таблото стартират да мигат многочислени лампи. В комбиниране с прекомерното доверие в електрониката и полузабравените ни умения за шофиране, това може да стане причина за произшествия, а от време на време и доста тежки. Истинската причина за такова " разстройство " на автомобила много постоянно се крие в амортисьорите.

През четиридесетте години на предишния век Ърл Стил Макферсън създава забавен дизайн, прочут в разговорния език като „ окачване Макферсън “, в основата на който е амортисьор. Както е замислено от създателя, дизайнът разрешава освен да се увеличи равнището на комфорт, само че и да се притисне устойчиво колелото към пътя, запазвайки управляемостта на автомобила в ръцете на лидера.

Акцентът би трябвало да се сложи тъкмо върху притискането на колелото към повърхността, това е основен миг в историята. Идеята е толкоз харесана от автомобилните производители, че през днешния ден лъвският дял от всички окачвания е построен точно съгласно концепцията на американеца, който стартира работа в GM, само че става прочут във Ford.

Амортисьорът обаче не е на ниска цена, а експлоатационният му живот несъмнено е нерешителен: има коли, които са минали 300 000 км с истинските амортисьори, само че има и такива, които се нуждаят от промяна още на 40 000 км. Най-елементарната " гаражна диагностика " се прави по следния метод: разклаща се колата с ръце и по-късно се следи дали амортисьорът ще се оправи с люлеенето.
 Защо износените амортисьори в актуалната кола са доста рискови?

Ако след използване на изпитание колата се успокои при първото люлеене, значи всичко е наред. Ако продължи, то това значи, че амортисьорите не работят. Този способ обаче ще покаже единствено цялостната структурна загуба на работа на амортисьора или така наречен сериозно изхабяване. Пълна диагноза може да бъде сложена единствено от специфичен стенд с трептения, който не всички сервизи имат.

Проблемът с амортисьорите и въздействието им върху ръководството датира от дълго време, само че при Жигули и Golf-чета " двойки " той не въздейства толкоз отчетливо. Всичко се промени с появяването на вносни коли на нашия пазар, които имат дейни системи за сигурност. Оказва се, че многочислените системи са обвързани с работата на амортисьора и в случай че последният е мощно изхабен и към този момент не дава нужните фабрични показания, тогава самата електроника стартира да се побърква.

Такава степен на изхабяване не може да се дефинира посредством " люлеене ", имате потребност от особено съоръжение. Повечето водачи обаче подценяват инспекцията на амортисьорите, а резултатът от този метод са многочислени произшествия, причина за които са точно неработещи вярно амортисьори. Поради износването им колелата на колата към този момент не се притискат задоволително към пътя, електрониката стартира да полудява и водачите просто губят надзор над автомобила. Мат.

Амортисьорът е основен детайл не толкоз за комфорта, що се касае за сигурността. Управляемостта на автомобила зависи директно от положението му, изключително когато става въпрос за придвижване с висока скорост. Трябва да знаете, че рискът е непростим, а профилактичните прегледи постоянно излизат по-евтино.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР