Колаж Темата с електрическите тротинетки в морската столица е обект

...
Колаж Темата с електрическите тротинетки в морската столица е обект
Коментари Харесай

Варненци не искат електрически тротинетки в Морската градина

Колаж

Темата с електрическите тротинетки в морската столица е обект на разпалени мнения.

С оглед на честите произшествия с присъединяване на водачи на електрически тротинетки в паркове и по пътищата във Варненско, общински съветници от групата на " Българска социалистическа партия Коалиция за България " желаеха възбрана за тяхното придвижване в паркове и пешеходни зони, ако няма велоалеи или ленти за придвижване на самостоятелни електрически транспортни средства (ИЕПС).

Едно от местата с централизация на произшествия и нарушавания от страна на водачите на електрически тротинетки е Морската градина. Много жители показаха терзанието си от придвижването на тротинетки там и апелираха за тяхното ограничение.

" Ще сме доста по-спокойни, до момента в който се разхождаме. Просто карат доста бързо ", сподели варненка, която разхождаше своето дете в Морската градина, съобщи БНР. Майка на новородено пък показа, че преди време човек с електрическа тротинетка е връхлетял с висока скорост въхру бебешката количка. За благополучие, дамата и детето са се отървали единствено с нерешителност, написа plovdiv24.bg.

" Аз поддържам концепцията да бъдат неразрешени електрическите тротинетки в Морската градина, както и на други места в града. Най-опасни са децата и младежите, които ръководят тези транспортни средства, тъй като очевидно не знаят разпоредбите ", разяснява друга варненка.

" Ако водачите на електрически тротинетки съблюдават отдалеченост и карат със съобразена скорост, няма да са толкоз нежелани от хората в парковете ", съобщи жена, която също постоянно разхожда детето си в Морската градина.

Гражданин, който ръководи електрическа тротинетка също поддържа налагането на възможни ограничения, само че съобщи, че в града няма задоволително велоалеи и места, на които да се движат тротинетките. 

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, електрическите тротинетки са комфортно средство за напредване, но щом водачите не съблюдават разпоредбите би трябвало да се наложат ограничавания.

" Имаше един индикативен образец с индивида, който управляваше тротинетка със 120 км./час на автомагистралата. Има и доста образци за ударени деца по паркове и алеи. Това не се случва поради тротинетката като транспортно средство, а поради тези, които я ръководят и имат вяра, че имат единствено права без отговорности. Така че, щом не можем да разчитаме на съвестта на водачите на тротинетки, би трябвало да се вкарат ограничения ", разяснява специалиста.

Тя напомни, че електрическите тротинетки могат да се движат на пътното платно стига да съблюдават Закона за придвижване по пътищата.

" Мисля, че трябва и самите те да решат какви са - дали са участници в придвижването или са пешеходци. А пешеходците са не по-малко уязвими при конфликта си с електрически тротинетки. Чувам, че някои изясняват по какъв начин се борели за правата на водачите на тротинетки, само че хайде да стартираме да борим малко и за правата на всички останали участници в придвижването ", сподели още Диана Русинова и подсети, че на пътя всички сме равни и най-важното е да стигнем живи и здрави там накъдето сме тръгнали.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР