Колаж БулфотоЕдно е ясно: Борисов е изпаднал в немилост. Но

...
Колаж БулфотоЕдно е ясно: Борисов е изпаднал в немилост. Но
Коментари Харесай

Йохана Даймел: Меркел трябва да прекрати подкрепата си за Борисов

Колаж Булфото

" Едно е ясно: Борисов е изпаднал в недружелюбност. Но се багра, че и идната ръководеща върхушка ще се състои от хора на Доган и Пеевски. " Германската наблюдателка Йохана Даймел за събитията в България, написа dw.com:
    
Дъждовни води: Госпожо Даймел, хиляди хора в България стачкуват сега против ръководството на Бойко Борисов. Нека стартираме обаче с това: какви са позитивните резултати от това ръководство?

Йохана Даймел: Бойко Борисов ръководи с известни спирания от 2009 година насам. Той си завоюва първите политически лаври като кмет на София, след това се освободи от опеката на своя настойник Симеон и основа своето придвижване ГЕРБ - с програмната помощ на немската фондация „ Ханс Зайдел “, която е близка до ХСС. Борисов пое поста година след огромната финансова рецесия през 2008 и трябваше да преведе страната през един тежък интервал. Днес България към момента е най-бедната страна в Европейски Съюз, само че пък има вероятността да се причисли към еврозоната. В Брюксел и в европейските столици сигурно правят оценка позитивно редица политически решения на българския министър председател, като спазването на глобите против Русия след Кримската рецесия, сложния за България избор да се спре „ Южен поток “ и подсигуряването на външната европейска граница след миграционната рецесия през 2015 година. Борисов може да впише измежду заслугите си и идното преустановяване на Механизма за съдействие и инспекция, въведен след приемането на България в Европейски Съюз през 2007 година. Макар в действителност това да е горчиво самопризнание от страна на Европейски Съюз, че тази форма на надзор се е оказала хартиен тигър. За НАТО и за Европейски Съюз е значимо, че България, чиито граници с Турция и с Черно море от позиция на политиката за сигурност са изключително внимателно събитие, а връзките ѝ с Русия са изключително комплицирани, че тази България, макар всичките кавги, си остава политически постоянна. Засега.

" Борисов е " на трупчета ". Крепи се на милостта на Гешев и неговите поръчители. "
" Не се сбъдват упованията на ръководещите, че митингите ще се омаломощят пред Китайската стена на тяхното безсрамие ", споделя Христо Иванов в изявление за Дъждовни води. " Борисов се трансформира в Орешарски. Съвсем безусловно. "

Истината. Борисов би трябвало да я каже.
Йохана Даймел за новите записи с Божков: " Това не се прави! "
Борисов няма да се отдръпна поради 15 палатки. Точно противоположното: несъмнено им се радва.
Новият запис с глас като на Борисов: Един министър председател не приказва по този начин
Дъждовни води: А какво мислите за изтеклите записи и фотоси, отнасящи се до премиера Бойко Борисов? Какви заключения си вършиме от тях?

Даймел: Скандали, свързани с подслушване, не са нещо ново в България. Те от дълго време съпътстват Бойко Борисов и неговите държавни управления. В същото време те отразяват и една политическа просвета, където следенето и подслушването всеобщо се практикуват. Но това не е единствено български феномен - знаем, че същото важи и за прилежаща Северна Македония.

Снимките от Бояна са във висша степен стряскащи и обезпокоителни, в случай че деликатно се вгледаме в оръжието, банкнотите и златото в нощното шкафче на Борисов. Защото тези предмети насочват по-скоро към мафиотски необут, в сравнение с към спалнята на един министър-председател. В Германия е немислимо да се разгласяват подслушани диалози на високопоставени политици, камо ли на канцлерката. Същото важи в още по-голяма степен за фотоси от спалнята. Публикуването на сходни записи и фотоси в тази форма е неприемливо в една правова страна, само че настрана от това за мен то алармира, че методите на тайните служби към момента имат дълбоки корени в българската политика. Много сътрудници на българските комунистически секрети служби имаха или към момента имат интензивно наличие в политиката. Дейността на комунистическите секрети служби не беше подложена на преосмисляне - и в този момент идва отмъщението. Един от тези тогавашни сътрудници е Ахмед Доган, който дружно с Делян Пеевски построи личен център на икономическа и политическа власт и - по мнението на доста наблюдаващи - в този момент управлява държавното управление на Борисов, а в някаква степен и цялата страна. Според това мнение, Борисов е маша в ръцете на Доган - в края на юли „ Капитал “ в детайли създаде тематиката.

Друга политически доста съмнителна фигура е някогашният хазартен необут Васил Божков, който също в предишното е бил обвързван с тайните служби. Тъй че умерено можем да си представим, че фотосите са предизвестие към Борисов, отправено в най-хубавите обичаи на мафията, респективно на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). С две думи: тази сплав от секрети служби и олигархични кръгове държи България в здрава прегръдка. Който и да стои зад всичко това, ясно е едно: Бойко Борисов е изпаднал в недружелюбност и би трябвало да се бои за поста си. Записите демонстрират, че примката се стяга.

Дъждовни води: Вие добре знаете български: допустим ли е, съгласно Вас, езикът, който се употребява в тези записи? Приемлив ли е в политиката и в обществото? Можете ли да си визиите такова нещо в Германия?

Даймел: Да, с българския език се оправям обичайно. Но когато се употребяват вулгарни изрази, тогава някои думи ми убягват. Забелязвам, че тонът и дикцията са примитивни и подпочвени, с две думи - напълно неприемливи. В изявлението си за Дъждовни води проф. Александър Кьосев доста задълбочено е развил тази теза, така че моят коментар е непотребен. Ако в Германия станат публично достяние сходни грозни изказвания, обществената персона, която ги е направила, би трябвало начаса да се отдръпна от всички публични постове. А също така ще последват и юридически дейности. Надявам се новата основна прокурорка на Европейски Съюз Лаура Кьовеши да открие процедура поради изцепките и заканите, отправени от Бойко Борисов против евродепутатката Елена Йончева.

Дъждовни води: А по какъв начин оценявате активността на новия български основен прокурор Иван Гешев?

Даймел: Когато споделям, че се надявам на намесата на европейската основна прокурорка, би трябвало да е ясно, че нямам положително мнение за господин Гешев. Протестите против неговото номиниране бяха изцяло основателни. Точно толкоз основателни, колкото бяха и митингите против избирането на Пеевски за началник на ДАНС през 2013 година. Гешев беше прогласуван във Висшия правосъден съвет без различен претендент и макар ветото на президента Радев, а това си е скандал. Не по официални аргументи (той беше определен съвсем единодушно), а тъй като с появяването на Гешев се ликвидира разделянето на управляващите. А и той самият се изрече срещу съществени демократични правила и срещу разделянето на управляващите. Гешев просто служи на формалната и неофициална изпълнителна власт в страната.

Дъждовни води: Имат ли право българските жители да желаят оставката освен на Борисов, само че и на Гешев?

Даймел: Оправдаха се опасенията, че Гешев изборно практикува наказателното гонене. Виждаме, че той политизира своя пост: с апела си към Конституционния съд да ревизира имунитета на президента Гешев на процедура се намесва в разногласието сред премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Освен това Гешев най-вероятно беше „ създаден “ в основен прокурор от Делян Пеевски. Политологът Евгений Дайнов разгласи Гешев за гробар на българската народна власт - и към това няма какво да се добави. Тъй че, съгласно мен, настояванията за оставката както на Борисов, по този начин и на Гешев са основателни. Пита се обаче: какво става по-късно? Защото в действителност задачата е да бъде разгромена втората, сенчестата страна вътре в страната - тази на олигарсите, на мафията и техните политически маши, които основават беззаконието и се възползват от него. А това е херкулесова задача.

Дъждовни води: Какво смятате за уличните блокади и за гражданското непокорство? Допустими ли са?

Ден 21: толкоз доста хора, колкото в никакъв случай до момента
Даймел: Уличните блокади постоянно са нова стъпка в спиралата на ескалацията. Те приказват за мощната политическа воля на протестиращите и за желанието им да видят резултат от издигнатите претенции. Те демонстрират какъв брой фрустрирани и обезверени са хората, какъв брой неотложни са настояванията им. Натискът на улицата би трябвало да се усили. Това е разбираемо от морална позиция, само че явно излиза отвън рамките на естествените демократични права. Има заплаха страната да легитимира използването на мощ поради блокадите. И протестиращите би трябвало да осъзнаят тази заплаха. Насилието предизвика контранасилие. Това може да се окаже капан.

Друг проблем произтича от хетерогенния темперамент на протестиращите, което ги прави доста податливи на операции. Когато успееш ясно да разделиш протестиращите на разнообразни групи, ти можеш да отслабиш политическото им влияние. В момента към този момент се вижда, че блокадите да вземем за пример слагат на тестване солидарността на жителите, които не стачкуват. Ако уредниците на блокадите и жителите влязат в спор, това ще навреди на идеята и ще бъде подарък за Борисов. Ситуацията е необикновена и поради епидемията от КОВИД-19, която разрешава да се взимат изключителни ограничения и даже би могла да легитимира избрани автократични дейности. Може да се окаже, че от едната страна на везните е битката на протестиращите за народна власт, а от другата - висшата заръка за запазване на човешките живот и здраве, която може да докара до възбрана на всеобщи изяви и даже до полицейски час. В този смисъл сегашната политическа рецесия настъпи в доста сложен миг.

Дъждовни води: Как преценявате вероятното развиване на събитията? Предсрочни избори? Нови парламентарни конфигурации? Виждате ли персона, която би могла по-добре да ръководи България?

Даймел: Опасявам се, че Борисов може да показва същата устойчивост като сръбския президент Александър Вучич. Той отговори на митингите в Сърбия с груба полицейска мощ. Там хиляди хора бяха на улицата в продължение на седмици. А системата Вучич освен оцеля, само че и завоюва безусловно болшинство на последните избори през юни. От последните допитвания, които са ми известни, излиза, че Борисов и ГЕРБ също могат да съберат болшинство. Според мен, за България не е добре да организира предварителни избори в изискванията на пандемичната рецесия. Дори в случай че се абстрахираме от медийния надзор на Пеевски, в такива условия честната предизборна битка надали ще бъде допустима. Едно краткотрайно държавно управление от технократи, за каквото упорстват стачкуващите, е вероятен вид. Но кой ще го сформира и кой ще му гласоподава доверие?

Колкото до персона: да, аз виждам човек, който си представям като министър председател. За мен любимец е Христо Иванов. Но до момента неговата партия за жалост има прекомерно слаба поддръжка. Ето за какво се притеснявам, че идната ръководеща върхушка може би отново ще се състои от хора на Доган и Пеевски. За да има същински огромни промени, стачкуващите, хората, гражданското общество и демократичните демократични партии ще имат потребност от огромна устойчивост. Важна стъпка в тази посока би било едно доста повишаване на поддръжката за „ Да,България “ на идващите избори.

И още нещо, което според мен е незабавно належащо: Европейската национална партия би трябвало най-накрая да заеме ясна позиция във връзка с безобразията в България. Европейският парламент също би трябвало да вземе страната под лупа. А дясноцентристки политически водачи като председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и немската канцлерка Ангела Меркел би трябвало при тези условия да прекратят поддръжката си за Бойко Борисов. За протестиращите, за всички жители на България, само че и за ръководещите това ще бъде значим сигнал, че повече няма да бъдат търпени нито корупцията, нито погазването на демократичните правила.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР