Кожният център в Сливен търси финансова помощ, за да погаси

...
Кожният център в Сливен търси финансова помощ, за да погаси
Коментари Харесай

Кожният център в Сливен търси средства, за да не го закрият

Кожният център в Сливен търси финансова помощ, с цел да погаси отговорностите си и да не бъде закрит – сигнализираха лекари. Центърът е общинско здравно заведение. До 2010 година сдружението е получавало съфинансиране от здравното министерство в размер до 300 хиляди лв. на година, било е на облага и е изплащало дял на общината. След това неизгодни контракти за услуги, които не са били заплащани, пониженият брой на болничните кревати до 10 и непреведени от здравната каса за осъществени надлимитни действия са влошили съществено финансовото му положение. От настоящето управление прецизираха, че още с встъпването си в служба на центъра са били наложени два запора поради неплатени суми му договорите за услуги, които макар компликациите са били погасени. Финансовият колапс, по някаква подигравка, съответства с взрива на сифилис в Сливенска област. 90-хилядният регионален град е на второ място в страната, след 2-милионна София, по заболяемост – сподели доктор Нина Борова, общински консултант от Движение „България на гражданите“.

В общинския съвет било импортирано предложение кожният център да получи безлихвен заем от 36 хил.лева от друго общинско здравно заведение – оповестиха лекари. Тази сума е избавителна, тъй като с нея ще бъдат погасени отговорностите към регионалната болниа за медикаменти. Ръководството на общината обаче е изрично срещу, тъй като отпущането на сходен заем е нелегално – сподели кметът Стефан Радев.  „От друга страна, не може общинска компания да отпуска необезпечени заеми, даже те да са отново за общинско сдружение, с ясното схващане, че няма да бъдат върнати. Поне това проличава от предлагането. Това не може да стабилизира кожния център. Проблемът не е, че има едно обвързване, а че не може да подсигурява резистентност на развиването. Ако центърът в този момент вземе заем, а от общината към този момент му дадохме един за 10 хил.лева, след половин година още веднъж ще приказваме за заем“ – бе безапелационен Радев.

Лекарите-специалисти от центъра вършат опити да привлекат финансовата ангажираност на останалите общини в Сливенска област, защото сдружението обслужва и лекува и техни жители. Засега обаче няма резултат. А и се оказа, че съществували юридически спънки центърът да бъде преобразуван като регионално здравно заведение, каквито хрумвания се появиха наскоро.

34 бяха новооткритите случаи на сифилис в Сливен към средата на септември, а общият брой на инфектираните бе 77. През предходната година бе разкрито закононарушение на блудничество, откакто две деца бяха лекувани от заразни форми на инфекцията. В града имаше подписка срещу закриването, имаше и митинг. Според общината най-хубавата орис за центъра ще е, в случай че той стане поделение в регионалната болница. От здравното министерство няма позволение за това. Съветниците в локалния парламент са разграничени на две в мнението си за бъдещето на центъра. Самите лекари в кожния център са изрично срещу ликвидацията против откриване на кожно поделение в регионалната болница. Според тях, в случай че това стане, от съществуващите 5 кабинета в центъра ще има единствено един в отделението. А казусът ще бъде трансфериран от „болната на още по-болната глава“, съгласно доктор Борова, защото и регионалната болница има съществени отговорности.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР