Кожният меланом е най-редкия вид рак на кожата (10% от

...
Кожният меланом е най-редкия вид рак на кожата (10% от
Коментари Харесай

Всяка година случаите на малигнен меланом се увеличават с 3-5%, пада възрастовата граница

Кожният меланом е най-редкия тип рак на кожата (10% от всички случаи), само че на него се дължат 80 на 100 от всички смъртни случаи, дължащи се на кожен рак. В международен мащаб се регистрира трайна наклонността за повишаване на заболяемостта от малигнен меланом с сред 3 и 5% всяка година. През 2020 година са регистрирани 325 000 новозаболели в света по данни на Globocan, като живота си губят 57000 души годишно. За 2040 година се чака заболяемостта да нарасне до 510 000 случая годишно и надлежно смъртността на 96000. В България по данни на Националния раков указател (НРР) годишно се разболяват към 500 души, със сходно засягане на двата пола. Реалният им брой обаче е по-висок (надхвърля 600), заради това, че редица частни лечебни заведения, дерматологии и хирургии, в които се оперират меланоми, не подават статистически данни към регистъра. Според данните на Globocan за 2020 година у нас са болни 627 души, като общо записаните с меланом са 4860 българи, заяви доктор Гергана Шаламанова от Комплексния онкологичен център Пловдив, ръководител на БАДО. Отчита се спад във възрастовата граница на световно равнище, което значи, че от ден на ден пациенти ще са под 40 години.

Тези данни бяха оповестени на пациентски конгрес в София, проведен от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО). На него бяха разисквани най-новите способи за диагностика и лекуване, опциите за психосоциална поддръжка и пълностоен живот след диагнозата. Във форума, който е първото в границите на самодейността „ Меланомно общество в обществото “, взеха присъединяване едни от най-хубавите български онкодерматолози, клинични психолози, експерти по здравни грижи, репродуктивно здраве и други, които споделиха своето познание и опит, отговаряха на въпроси на пациенти и техните фамилии и показаха последните проучвания за развиването на болестта и вероятността за качеството на живот, с помощта на новите лечения и опциите на науката.

Усилията на лекарите са ориентирани към колкото може по-ранно разкриване на кожните тумори и изключително на пациентите в III етап, което им дава късмет да стартират навреме лекуване и даже да бъдат излекувани. За страдание хората у нас не обръщат внимание на евентуално рискови бенки и ранички, не отиват на доктор в точния момент. Съществуват и разнообразни легенди, че бенките не трябва да се пипат, с цел да не се разпространят на всички места, които битуват даже измежду общопрактикуващи лекари. В резултат в начален първи етап се откриват не повече от 32% от кожните тумори у нас. Във втори етап, при който има изявено заболяване, което може да се диагностицира и от доктор не експерт, доближава едвам 43%. Пациентите отсрочват посещаване при експерт, поучават се между тях, вървят при знахари, с което се забавя доста и моментът с диагностиката, и самото лекуване. В резултат при слагане на първичната диагноза всеки пети новорегистриран пациент с меланом (19%) към този момент е в етап III (лимфни метастази) или IV (далечни метастази). Благодарение на ранната диагноза и новаторските лечения смъртността се e намалила от 30% преди 30 години на 10% в Съединени американски щати, а в Европа варира сред 5% и 22%, уточни доктор Ива Гаврилова от УСБАЛО София, секретар и член на УС на БАДО. Според присъстващите на форума лекари най-важното за противопоставяне на кожния меланом са предварителната защита, профилактиката и ранната диагноза!

Какво поучават експертите от Българска асоциация по дермато-онкология (БАДО)

Кога би трябвало да се прегледам?

Препоръчително е всеки възрастен, подрастващ или дете с бенки или формирания по кожата да бъде прегледан профилактично от експерт. Специалистът ще Ви посъветва дали имате потребност от регулярни прегледи и на какъв брой време да са те.

Ако в фамилията Ви има родственик с диагноза малигнен меланом, всички кръвни роднини би трябвало да се прегледат.

Кой би трябвало да ме прегледа?

Личният Ви доктор би трябвало да Ви насочи към експерт кожен лекар, който се занимава с кожни тумори – т. нар онкодерматолог. Такива експерти можете да откриете в онкологичните лечебни заведения и районни диспансери в цялата страна.

Какво съставлява прегледа при експерт?

Специалистът би трябвало да огледа цялата Ви кожна повърхнина и да прегледа по- обширно съмнителни бенки с увеличителна портативна инсталация, наречена дерматоскоп.

Ако откри бенка, съмнителна за меланом, груба неточност е от нея да се взима проба с остъргване или изрязване на късче, така наречен цитология и биопсия. Това освен нарушава целостта на тумора, което е рисково за Вашето здраве, само че и затруднява опцията за вярно стадиране на тумора от патолога след окончателното му оперативно премахване.

При подозрение за диагноза малигнен меланом, онкодерматологът Ви би трябвало да назначи спомагателни проучвания и с тях да Ви показа на предлечебен онкологичен комитет с присъединяване на разнообразни експерти, които да дефинират проект за лекуване.

Само хирург онколог отстранява бенка със подозрение за диагноза малигнен меланом!

Съществува ли заплаха, в случай че бенката се в профил, тя да се популяризира по цялото ми тяло?

Това е единствено мит, който за жалост кара доста хора да не се доверяват навреме на доктор и да забавят своето лекуване.

Само ранно разпознат меланом може да бъде изцяло оздравял.

Всякакви опити за самолечение, отнасяне на бенки с лазер, национална медицина, киселини или отвари на знахари крият сериозен риск от изродяване или разпространяване на към този момент изродила се бенка!

По време на форума бяха показани стъпките, които пациентите с малигнен меланом би трябвало да извървят от диагностицирането, през отстраняването на тумора, систематичното лекуване и надзор на болестта. Бяха показани новаторски способи за стадиране и лекуване, методики за психосоциална поддръжка, опциите за опазване на фертилитета при пациенти в детеродна възраст, както и резултатите от няколко нови клинични изследвания, които дават обещание да трансформират хода на болестта меланом в бъдеще.

Лекциите и презентациите на лекарите, показани на форума, ще бъдат налични за необятна публика на ФБ страницата на БАДО: и уеб страницата на асоциацията:.

На фотографията - доктор Гергана Шаламанова от Комплексния онкологичен център Пловдив, ръководител на БАДО
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР