Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е в

...
Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е в
Коментари Харесай

Често срещани кожни промени и заболявания – 2 част

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е в пряк контакт с разнообразни външни фактори, като някои от тях могат да станат причина за неспокойствие или патологични промени. Освен външните фактори, огромна част систематични болести, заболявания на разнообразни вътрешни органи и други също могат да причинят патологични промени и по кожата.

Псориазисът е едно необятно публикувано кожно заболяване, което се характеризира с хронично протичане. Дерматозата визира 2-3% от популацията на света. Среща се най-вече в северните страни и е със доста по-малка периодичност в тропическите и екваториалните страни. Заболяването може да се прояви във всяка една възраст, само че се регистрират два пика – сред 20-30-годишна възраст и сред 50-60 години.

Заболяването се характеризира с мултифакторна генеза – най-често хипотетичните фактори за отключване на болестта са някои инфекции, контузии, изгаряния (химични и термични), стрес, някои лекарства – бета блокери, литиеви соли, нестероидни противовъзпалителни средства, някои антибиотици (тетрациклин) и други.

Клиничната картина се характеризира със характерни промени по крайниците (колене, лакти), полови органи, нокти , по-рядко се визира кожата на лицето, окосмената част на главата, както и дланите и стъпалата. Образуват се еритемни (червени) плаки, които са покрити със сухи сребристобели люспи. По размери плаките могат да варират – от няколко милиметра до сантиметри. Имат податливост да нарастват и да се сливат.

Важно за болестта е, че то не е заразно и не съставлява заплаха за близките . Често предизвиква естетични проблеми и нерядко методът, по който се възприема води до затруднена обществена акомодация на страдащите от псориазис. Все още лечението не води до трайно изцеление, само че има триумфи във връзка с настъпването на по-дълготрайни ремисии.

Розацеята е различен тип кожна дерматоза, която също както и псориазисът се характеризира с хронично протичане . Представя се от еритемни промени по кожата на лицето – главно бузите, челото, брадичката и носа. Освен присъщото зачервяване са налице още и оток на кожата, забележими кръвоносни съдове, постоянно и съществуването на папули.

Свързани публикации.. Фототерапия оказва помощ при псориазис 0 Розацея – по какъв начин да я отличим от акнето? 0 Акне - на какво се дължи? 0

Кожата на страдащите от розацея е очевидно по-мазна, с съществуване на запушени пори и акнеиформени лезии. Пациентите се оплакват от нараснала кожна сензитивност, сдържан сърбеж на засегнатите елементи на лицето, както и възприятие за парене. Първоначалното лекуване при по-леките форми е местна терапия, до момента в който при по-тежките се постанова и паралелното лекуване с перорални препарати.

Розовият лишей е различен тип дерматоза, която се характеризира с остро протичане и липса на рецидиви. Като етиологичен фактор за появяването му се сочи вирусна зараза и по-конкретно човешки херпесен вирус - 7 . Наблюдава се най-често във възрастта сред 15 и 30 години. Обикновено болестта стартира с появяването на розово до ярко алено кръгловато леке и с надигнат от останалата кожа борд. Няколко дни до седмица по корема, гърба и гърдите се появяват дребни по размери лезии, които са също с леко надигнат борд над заобикалящата ги здрава кожа и на повърхността си имат финно залющване.

Обикновено болестта минава в границите на няколко седмици. Пациентите не се оплакват от някакви субективни недоволства като парене или сърбеж. В редки случаи е допустимо и засягане на лигавиците , само че не е присъщ белег за болестта. Диференциална диагноза се прави с второстепенен сифилис, себорея, дерматомикоза и някои медикаментозно-индуцирани кожни екземи.

И при трите обособени дерматози е от голяма важност грижата за кожата – отбягване честите къпания със сапун, както и поддържане на кожата хидратирана. Препоръчва се отбягване носенето на облекла от груби тъкани, както и с гореща вода или потреблението на гъби за тяло от груба материя . 3726
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР