Кожата е най-големият човешки орган. Освен терморегулатор, тя изпълнява множество

...
Кожата е най-големият човешки орган. Освен терморегулатор, тя изпълнява множество
Коментари Харесай

Любопитни факти за кожата

Кожата е най-големият човешки орган. Освен терморегулатор, тя извършва голям брой функционалности в организма, а точно защитна, сетивна, хормонална, секреторна и впрочем. Вижте няколко забавни неща, които не сте подозирализа този орган:

Съставът на кожата

Този орган самичък по себе си съдържа няколко пласта – епидермис, дерма и подкожие (което се състои от колаген и мазнини). Това, което действително виждаме е епидермисът, чиито кафези наподобяват мозайка – в случай че се загледаме даже можем да ги видим на ръката си.

Белезите, които се получават в резултат на машинален удар, в действителност се предизвикват от дермата. Тъй като тя не може да се възвърне, горният пласт „ хлътва “ във формата на получената рана.

Някои хора не развиват пръстов отпечатък

Този феномен се дължи на редки генетични проблеми. В естествените случаи индивидът стартира да развива пръстовите си отпечатъци след третия месец от зародишното си развиване.

Кожата е най-големият човешки орган

Нейната повърхност е 2 кв.м. Интересното тук е, че тук-там тя е по-дебела, а на други, по-тънка. Дебелината ѝ на 90% се дефинира от междинния пласт – дермата. Например кожата на клепачите тя е най-тънка (около 0,05 мм), а на дланите и стъпалата е най-дебела – към 1,5 мм.

Тежестта на кожата

Може би не ви се има вяра, само че тя съставлява 16% от общото тегло. Едрият кокал към този момент не е единственото опрощение.

Праха и кожата

Около 70% от праха в дома ви се състои от мъртви кожни кафези. Причината е, че този орган изхвърля мъртвите си кафези на всеки 24 часа и се „ възобновява “ на всеки 28 дни. Това се случва много елементарно, защото на всяка минута произвеждаме към 40 000 кожни кафези. За страдание тези процеси се забавят с течение на възрастта.

За цвета на кожата

Всички хора имат един и същи пигмент, който дава отговор за цвета на кожата – меланин. Разликата в цвета сред хората от другите раси и сред тези от една и съща раса се крие в това какъв брой от този пигмет се съдържа и е разпределен в кожата.

Също по този начин, колкото и да не ви се има вяра, цветът на кожата на индивида се мени по отношение на възрастта му. Например цвета на кожата на едно крепко новородено бебе е с наситено червен и ален цвят, а краката, със синкав нюанс. След това в интервал от 6 месеца цветът на кожата му още веднъж се трансформира.

Кожата е нашият термостат

Когато ни е горещо, кръвоносните съдове се уголемяват и топлината се отделя чрез кожата и назад, когато температурата отвън тялото е сензитивно по-ниска, кръвоносните съдове се свиват и тялото задържа топлота.

В тази връзка, в горещо време тялото ни освобождава приблизително 3 литра пот дневно. Областите, в които не се потим, са кожата към ноктите, периферията към устните и върха на пениса.

Начинът, по който спим, въздейства на кожата ни

Научно потвърдено е, че в случай че спим по стомах с лице на възглавницата или встрани, е евентуално да предизвикаме поява на бръчки.

Кожата извършва защитна функционалност

Тя пази тялото от ултравиолетова радиация, дехидратация, микроорганизми и механични контузии. За това се грижат креатинът и меланинът в нея.

Меланомъте вид рак на кожата

Колкото повече меланин отделя кожата, толкоз по-тъмен става тенът и толкоз по-сериозна е работата на организма да се оправи с нездравословното влияние на слънцето. Прекомерният синтез на меланин е рисков. Това се случва при прекомерно дълго излагане на директна слънчева светлина или на солариум и може да провокира точно меланом. Както са споделили хората- всичко, което е доста, е нездравословно.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР