Които с удоволствие ни разказват за това, което и без

...
Които с удоволствие ни разказват за това, което и без
Коментари Харесай

Това са най-интересните митове за съня от древността

Които на драго сърце ни описват за това, което така и така ни е известно – че прекарваме в сън една трета от живота си


Спим приблизително четвърт век, от който сънуваме единствено шест години. За една година сънищата ни наброяват почти 1450 – т.е. по четири на нощ, и че запомняме (ако въобще запомним) единствено последния, който продължава приблизително от 0,5 до 1,5 часа. При това си го спомняме единствено в първите двадесет минути след събуждането. Ако смятате, че не сънувате, грешите – сънуват безусловно всички. Но сънищата са толкоз забавен феномен, че за него може да се приказва безкрайно…

Египетските фараони считат себе си за директни потомци на бога на Слънцето – Ра,а всичките им сънища са възприемани, в случай че не за оракулски, то сигурно за божествени.

В Китайската провинция Фу-Кеин хората „ поддържат връзка “ с предците си и „ получават от тях препоръки “, заспивайки… на техните гробове.

В Новия завет са разказани шест съновидения, в които се съдържат откровения, указания и предизвестия – основно на Йосиф, брачна половинка на Мария, майката на Иисус.

Платон счита, че сънищата „ са загнездени “ в коремната област, и по-точно в черния дроб. И точно там се намира „ биологическото им място “.

Западноафриканското племе ашанти (или асанте) се отнася към сънищата толкоз съществено, че законно разрешава на мъж да убие различен мъж, който е сънувал сексуален сън за неговата жена. Как схващат за това обаче, остава незнайно.

При ирокезите един път годишно има същински „ симпозиум “ по обмяна на сънища, по време на който всички в елементи разказват това, което са сънували, и групово вземат решение ще повлияе ли то, или не на ориста на племето. И в случай че да, то по какъв начин.

В хавайската митология съновиденията се назовават moe’uhane, или сън на душата “, тъй като те имат вяра, че душата през нощта напуща тялото посредством сълзите. А кошмарите ни се явяват, тъй като, до момента в който душата отсъства, у индивида по същия път проникват духовете.

Индуистите имат вяра, че нашият свят в действителност е сън и действителността се намира на друго място. Във „ Ведите “ – най-древния индуистки манускрипт, който е на възраст над 4000 години, се приказва за безкрайните реинкарнации в този свят на сънищата и единствено посредством разкъсването на веригата на прережданията човек може „ да се разсъни “ в действителния свят. Тогава той ще познае истината и ще бъде свободен.

Народността рарамури от Северно Мексико по този начин добре ръководи сънищата си, че човек може да се разсъни по лично предпочитание измежду нощ, с цел да разиска това, което е сънувал, със съплеменниците си.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР