Кои ваксини са РНК, а кои - аденовирусни... Кои са

...
Кои ваксини са РНК, а кои - аденовирусни... Кои са
Коментари Харесай

Какво знаем и какво не знаем за ваксините срещу COVID-19

Кои ваксини са РНК, а кои - аденовирусни... Кои са по-подходящи за възрастни, а кои - не толкоз. Кои са положителни и кои - неприятни. И позволиха ли съветската ваксина за евопейци, или в действителност си играят с нас на съветска рулетка... Потърсихме отговорите на всички тези въпроси от доктор Савчева, която управлява Ковид отделението във ВИТА още от времето на възникването му.

 фотография: МБАЛ Вита
Д-р Савчева, какви са главните видове ваксини против COVID-19?
Одобрените до този миг в Европейски съюз ваксини за предотвратяване от COVID-19 са два типа: * РНК имунизациите:
- на компанията Pfizer/BioNTech - на компанията Moderna
* Векторните ваксини - създавани от:
- AstraZeneca/Oxford University/, - Janssen (поделение на Johnson&Johnson) - Институт " Гамалея " към Министерството на здравеопазването в Русия.( следва да бъде позволена за приложимост в ЕС) Какво съставляват РНК имунизациите и какво е особеното в метода им на влияние върху организма?
РНК имунизациите против COVID-19, са получени въз основата на осведомителното РНК (иРНК). Те имат указания, които разрешават на човешките кафези да произведат безобидна сама по себе си част от ковид. Това е за така наречен шипов протеин, който вирусът употребява, с цел да се свърже с човешките кафези. Тези указания се предават посредством осведомителното РНК.

След като клетката получи инструкциите и създаде протеина, имунната система разпознава протеина и стартира да създава антитела против него - развой, който се случва и при зараза с ковид. Разликата е, че индивидът не се заразява със самия вирус и по тази причина не може да се разболее или да болести различен.

Резултатът е, че човешкото тяло получава познание по какъв начин да се отбрани при бъдещо заразяване.

РНК имунизациите не могат да причинят заразяване с ковид. Те не внасят в тялото жив вирус или целия генетичен материал на вируса, а единствено една частичка РНК, която предава инструкциите за производството на шиповия протеин.

Информационната РНК не взаимодейства с ДНК на индивида. Тя не влиза в ядрото на човешките кафези, където се намира ДНК, и се изхвърля, откакто клетката създаде кодирания протеин.
Какви са разликите при имунизациите, основани от другите производители?
Най-общо приликите и разликите могат да бъдат систематизирани по следната скица:

РНК Ваксината на производителя Pfizer/BioNTech
Производственото име на препарата е Comirnaty; Прилагат се две дози през период от три седмици; Одобрена е за хора над 16 години в ЕС; Ефективността й доближава до 95% при клинични проучвания; Транспортира се и се съхранява при температура от -90°C до -60°C като след топене може да се пази и в ледник при температура сред 2°C и 8°C до пет дни: Разрешена е за приложимост с изключение на в Европейски Съюз и в Обединеното кралство, в Съединени американски щати, Канада, Австралия, Исландия, Швейцария, Израел и други; България е поръчала 3 900 000 дози.
РНК Ваксината на производителя Moderna
Производственото име на препарата е COVID-19 Vaccine Moderna; Прилагат се две дози през четири седмици; Одобрена е за хора над 18 години в ЕС; Ефективността й доближава до 94,1%; Транспортира се и се съхранява при температура -20°C като след топене може да се съхранява в ледник при температура сред 2°C и 8°C до 30 дни; Разрешена е за прилагане с изключение на в Европейски Съюз, в Съединени американски щати и Канада, Обединеното кралство, Исландия, Швейцария, Израел и в други държави; България е поръчала от нея общо 960 000 дози. Какво съставляват имунизациите с вирусен вектор и по какъв начин влияят те върху организма, с цел да основат имунитет?
Векторните ваксини вземат един безопасен вирус, наименуван вектор, като притежател на указания към клетките за производството на шиповия протеин на ковид. Водещите основатели на векторни ваксини против COVID-19 употребяват като вектор разновидности на аденовирусите - това са вирусите, които провокират елементарна простуда. Гените на тези вируси се промененят по този начин, че те да не могат да се развъждат и да заразяват хората.

Инструкциите за произвеждане на шиповия протеин се доставят на човешките кафези под формата на парче от ДНК. След като ги получат, клетките създават протеина и унищожават фрагмента от ДНК. След това имунната система построява отбрана против протеина. Така човешкото тяло се научава да се пази от вируса, без обаче да се е заразявало и разболявало.

Векторните ваксини не водят до заразяване с ковид, тъй като нито самият вирус, нито цялата му ДНК влизат в човешкия организъм. Те не предизвикват заразяване с вируса, който се употребява като " притежател ", тъй като гените му са изменени, тъй че да не може да се развъжда.

Тази ваксини не могат да трансформират ДНК на човешките кафези, тъй като фрагментът от ДНК на ковид не се интегрира към човешкото ДНК.
Какво отличава имунизациите на обособените производители?
Ще използваме същата скица, с цел да онагледим приликите и разликите при векторните ваксини:

Векторната ваксина на производителя: AstraZeneca/Oxford University
Производственото име на препарата е COVID-19 Vaccine AstraZeneca; Прилагат се две дози, минимум през четири и най-вече след дванадесет седмици; Одобрена е за хора над 18 години в Европейски Съюз. Имаше спор в някои страни в Европейски Съюз дали имунизацията да не се ползва единствено при хора под 55 или пък при хора под 65 години. Германия, Франция и Италия към този момент анулираха в началото наложеното ограничаване и предложиха имунизацията и за хора над 65 години. Европейската организация по медикаментите счита, че успеваемостта на имунизацията е 60%. Клиничните изследвания обаче сочат, че успеваемостта е до 82% при период сред двете дози от най-малко 12 седмици: Издържа шест месеца в ледник при температура сред 2 и 8°C; Разрешена е за приложимост с изключение на в Европейски Съюз и в Обединеното кралство, в Канада, Исландия, Австралия и в други държави; България е поръчала 4 500 000 дози.
Векторната ваксина на производителя Janssen (поделение на Johnson&Johnson)
Производственото й име е Janssen COVID-19 Vaccine; Прилага се единствено една доза; Разрешена е за хора над 18 години в САЩ; Ефективността й се дефинира до 72% съгласно клинични проби в Съединени американски щати, на 64% съгласно проби в Южна Африка и до 61% съгласно проби в Южна Америка; Съхранява се две години при температура -20°C и до три месеца при температура сред 2°C и 8°C; Разрешение за приложимост в Европейски Съюз към момента няма. Производителите желаеха позволение за допускане до пазара на Европейски Съюз на 16 февруари 2021 година, а решението на Европейската организация по медикаментите се чака на 11 март 2021 г.; Разрешена е за приложимост в Съединени американски щати, Канада и Бахрейн; България е поръчала: 2 000 000 дози.
Векторната ваксина на производителя Институт " Гамалея " към Министерство на здравеопазването на Русия
Производствено название " Спутник V " ; Прилагат се две дози с период от три седмици; Няма още данни ще има ли ограничаване във възрастта след одобрението; Ефективността й се пресмята на 91,6% при клиничните проучвания; Транспортира се и се съхранява при температура -20°C. В момента производителите работят за пригодяването на имунизацията за предпазване в елементарен хладилник; Разрешение за приложимост в Европейски Съюз към момента няма, само че стартира процедура по приемане на разрешение; Разрешена е за приложимост към този момент в Русия, Словакия, Унгария, Сърбия, Казахстан, Монголия и др.; Европейски Съюз няма подписан контракт за поръчка на имунизацията " Спутник V ", само че няколко страни в Европейски Съюз поръчаха дози от нея самостоятелно; България не е поръчвала дози от имунизацията " Спутник V ". Д-р Савчева, по какъв начин да изберем с коя ваксина да се имунизираме?
Надявам се това изявление да Ви е помогнало да се ориентирате с какви типове ваксини нашата страна разполага на този стадий. Все отново решаващото мнение дано да бъде на Вашия персонален доктор. Ние във ВИТА също сме на Ваше разположение на телефоните на Регистратура или през.

Единственото което е значимо, съгласно мен, че в действителност е по-добре да си имунизиран с която и да е ваксина в този миг, в сравнение с въобще да останеш беззащитен против вируса.

* наличие на МБАЛ Вита

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР