Кои цитруси са опасни – корите пълни с нитрати.Лимони, чиито

...
Кои цитруси са опасни – корите пълни с нитрати.Лимони, чиито
Коментари Харесай

Кои цитруси са опасни – корите пълни с нитрати

Кои цитруси са рискови – корите цялостни с нитрати.

Лимони, чиито кори са обработени с химикали, се продават в магазините у нас, без да осведомят потребителите, сподели инспекция на „ Телеграф “.

Заради веществата по корите ги прави негодни за консумация. Когато клиентите не са известени,

това е нарушаване, заяви за „ Телеграф “ биологът доктор Сергей Иванов от „ Активни консуматори “.

Има надпис, само че той е на самия кашон и не може да бъде забелязан елементарно.

Там написа, че кората не е годна за консумация и още:

„ Обработено с: имазалил, 2-фенилфенол, тиабендазол, пириметанил, обработено с восък: Е904 “. Надписът е на български и на британски език.

Описанието, че плодовете са намазани с рисковите субстанции, е на кашоните на лимоните, които обаче се продават насипно на кг.

Проблемът е, че с цел да го види и прочете, човек би трябвало особено да обърне цялата кутия със стоката. Никъде на стелажите, на които са изложени цитрусите, нито на етикетите им, на които е произходът им, не е упоменато, че корите им не би трябвало да се ядат, тъй като са рискови, сподели изследването.

Потребители разясниха пред „ Телеграф “, че не са знаели за рисковите цитруси. „ На етикета не пишеше, че кората на лимоните не може да се яде. Пише единствено от какъв генезис са и какъв брой костват. Аз от време на време употребявам кората им, когато сготвям, настъргвам я. Ползвам я също и когато си върша вода с лимон, поставям и кората “, описа Бранимира Николова от София. Упоменато е, че кората не е ядлива на плодовете, само че единствено в случай че те се продават на цяла мрежа. Ако ги купите на кг, това не е разказано. Д-р Сергей Иванов беше безапелационен, че клиентите би трябвало да бъдат осведомени за това. В противоположен случай става дума за нарушаване. И добави, че обработката на корите се прави освен на лимоните, а и на други цитруси.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР