Кои ще са шестимата представители на съдиите в Съдийската колегия

...
Кои ще са шестимата представители на съдиите в Съдийската колегия
Коментари Харесай

Изборът за представители на съдиите във ВСС приключи

Кои ще са шестимата представители на съдиите в Съдийската гилдия в идващия Висш правосъден съвет - отговорът чакаме в идващите часове.

Вчера нито един от 15-те претенденти не съумя да събере нужната поддръжка от най-малко половината от гласувалите магистрати и това наложи второ гласоподаване през днешния ден.

От 2197 имащи право на глас съдии през вчерашния ден гласоподаваха 1442-ма. Общата изборна интензивност беше 65,63 %, като доминираше гласуването посредством системата за електронно гласоподаване.

В края на балотажа през днешния ден имаме окончателните проценти единствено за гласуването по Интернет - малко над 65.

Точно в 18 стартира преброяването на хартиените бюлетини като резултатите от него ще се прибавят към резултатите от електронното гласоподаване.

Тъй като условието - с цел да бъде определен, претендентът да е получил поддръжката на повече от половината гласувалите съдии, на балотажа не важи, през днешния ден би трябвало да научим кои ще са първите шестима членове на Съдийската гилдия.

Преди две седмици - следователите избраха първият член на Прокурорската гилдия - Петко Петков, а след две седмици тя ще бъде попълнена и от прокурорите.

И в случай че изборите в правосъдната система - за попълване на професионалната квота в идващия Висш правосъден съвет, вървят по предварителния си график, то конструирането на парламентарната квота е на кота нула. Заради политическата рецесия в страната, се усилват гласовете, че депутатите няма да съумеят да излъчат своите 11 представители в новия правосъден кадрови орган, което може да докара до конституционна рецесия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР