Кои са симптомите, които трябва непременно да ни заведат в

...
Кои са симптомите, които трябва непременно да ни заведат в
Коментари Харесай

Д-р Женя Георгиева от ВИТА: Симптомите, при които непременно трябва да посетим гастроентеролог

Кои са признаците, които би трябвало безусловно да ни заведат в кабинета на гастроентеролога –попитахме доктор Женя Георгиева от ВИТА

– гастроентеролог, е част от екипа експерти на от месец юли 2022 година Професионалните ѝ ползи са ориентирани в региона на ултразвуковата диагностика и операциите под ултразвуков надзор, диагностиката и лечебната горна и долна ендоскопия. Д-р Георгиева е член на Български лекарски съюз, взела участие е в редица национални и интернационалните конгреси и семинари по специалността.

Д-р Георгиева, какво работи гастроентерологът?

Гастроентеролог се назовава лекарят, които се занимава с диагностика и лекуване на заболяванията на стомашно-чревния тракт. Това е доктор, който е приключил първо обща медицина, а по-късно е специализирал в продължение на няколко години в региона на гастроентерологията. Пътят е дълъг и не доста елементарен, както виждате, изисква доста теоретична и практическа подготовка.

Кои са заболяванията, за лекуването на които можем да разчитаме на гастроентеролозите?

Това са болести на черния дроб, хранопровода, панкреаса и стомаха, панкреатит, диспепсия - нарушено храносмилане, язва, цироза, хепатит, чревни болести, тумори на стомашно-чревния тракт и други.

Много хора при пораждане на някакви несериозни по тяхно мнение проблеми със здравето не се обръщат към доктор и се пробват да се оправят сами или изобщо пренебрегват казуса, смятайки, че всичко ще се оправи от единствено себе си. Не са редки случаите обаче, когато такова отношение към личното здраве води до затруднения или хората, вследствие на своето безучастие, са губили скъпо време, време в което лекарите могат да оказват помощ повече.

Какви са признаците, които не трябва да подценяваме?

Има редица публикувани признаци, при появяването на които е належащо наложително да се потърси помощ от гастроентеролог за осъществяване на медицински обзор и вероятно лекуване.
Това са признаци, които постоянно не пречат в всекидневието на индивида и нерядко се пренебрегват от хората, а през това време е допустимо да се развива съществено заболяване, което може да бъде предотвратено с вземането на навременни и съответни ограничения от лекаря.
Болка в корема
При пораждане на всевъзможни мъчителни чувства в региона на корема, без значение от техния темперамент, интензитет и дълготрайност, би трябвало да се потърси лекарска помощ.

Съветът ми е да се постараете да отбележите по кое време се появяват болките (на гладно или след хранене), какъв е техният темперамент (тъпи болки, остри болки, внезапни неочаквани мъчителни пристъпи, непрекъсната слаба болежка и т. н.), както и има ли други признаци, които се появяват дружно с болката.

Тази информация ще бъде извънредно потребна за лекаря.
Диспепсия
Диспепсията е нарушаване на естествената активност на стомаха, за което са присъщи отичане на корема, тежест, бързо насищане с храна, покачване, оригване, метеоризъм.

При пораждане на диспепсия е нужна консултация с гастроентеролог за определяне на аргументите за зародилите проблеми с храносмилането.
Киселини
Това е доста постоянно срещан в последно време признак - киселини, парене, болежка зад гръдната кост.

Различна е продължителността и интензивността на оплакаванията, от време на време ги има и нощно време. Тези признаци постановат консултация с гастроентеролог и при нужда - осъществяване на гастроскопия, с цел да се избере най-подходящото лекуване.
Запек
Затруднена, мъчителна дефекация, липса на непринудено изхождане, вървене до тоалетна единствено със слабителни, постанова наложителна консултация с гастроентеролог.
Запек, редуващ се с диария
Ако сте почнали да страдате от запек по-често, а по-късно той се сменя от диария, коства си да обърнете по-сериозно внимание на тази обстановка и да потърсите консултация с гастроентеролог. Този признак е сериозен и зад него може да се крие онкологично заболяване.
Диария
Ако сте почнали да посещавате тоалетната три и повече пъти дневно за дефекация, а фекалната маса е станала течна или кашеобразна, и по този начин продължава повече от 10 дни, наложително се обърнете към гастроентеролог. Това постанова спомагателни проучвания, постоянно и лекуване.
Поява на примеси във фекалната маса - кръв и/или слуз
Появата на патологични примеси във фекалната маса постанова консултация с гастроентеролог и от време на време по-късно - провеждането на ендоскопско проучване за слагане на диагноза и съответно лекуване.
Проблеми при гълтане на твърда храна
Често се появява затруднено и/или мъчително гълтане, кашляне при хранене, задавяне с хапка храна.

Това не са безобидни признаци и би трябвало да се консултирате с гастроентеролог.
Повдигане след хранене
Ако на практика всяко хранене провокира във вас позиви за повръщане, имате понижен или изчезнал вкус, няма да сбъркате, в случай че се обърнете към доктор за определяне на повода. Този симптом е присъщ за доста болести, измежду които има както не изключително рискови патологии, по този начин и съществени болести с тежки последици.

Често се постанова провеждането на гастроскопия и спомагателни проучвания, след обзор при гастроентеролог.

Какви проучвания са нужни, с цел да се сложи диагнозата?

За другите признаци проучванията са разнообразни. Най-често това е клиничният обзор и ехография на коремните органи. Модерните ултразвукови апарати дават опция за придобиване на изображения с доста висока сензитивност, разграничителна и осведомителна стойност. Реализираните облици подсигуряват висока точност на ехографската диагноза, сигурност за пациента и експерта, понижаване на нуждата от повторни проучвания.

Във ВИТА сме оборудвани с най-съвременната инсталация за диагностика, с цел да можем да използван съвременно и дейно лекуване на всички изброени болести.

Д-р Георгиева, в случай че имаме тези или сходни признаци, по какъв начин може да Ви намерим за обзор и консултация?

Аз и моите сътрудници от сме разполагаем на всички, които се нуждаят от нас. Може да си запишете час за обзор на телефоните на Регистратура или през . Не подценявайте даже най-леките признаци, за които говорихме, тъй като те могат да бъдат преодолени, в случай че вземете ограничения в точния момент.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР