Кои са шерпите, които издирват Боян Петров? Думата „шерп“ всъщност

...
Кои са шерпите, които издирват Боян Петров? Думата „шерп“ всъщност
Коментари Харесай

Забравените герои на планината: Кои са шерпите, които издирват Боян Петров?

Кои са шерпите, които търсят Боян Петров? Думата „ шерп “ в действителност не значи носач на багаж, както мнозина считат. Този етнос от 154 000 души, живеещ в планинския регион в Източен Непал, са едни от най-опитните алпинисти и изключителни спортисти.

Те имат физиологическа особеност в клетките, която им разрешава да живеят и работят на огромни височини, където кислородът е малко, а елементарните хора мъчно оцеляват.

Шерпите се грижат за сигурността на тези, които одобряват за най-голямото предизвикателство в живота си покоряването на върховете.

Представителите на този етнос се изкачват с алпинистите от базовите лагери до върха. Работата на такава височина е рискова и изисква добра подготовка. Но и още нещо - количествата О2 са минимални.

За да преживеят височината, клетките на шерпите са еволюирали, като онази част, която организира кислорода, работи доста по-ефикасно.

Елитният шерп-водач изкарва сред 4 и 5 хиляди $ за два месеца в съпоставяне със междинната заплата в Непал, която е към 400 $ годишно.

Шерпите не са гаранция против гибелта, само че те са виновни за най-рискованата част от пътуването - катерят се, с цел да слагат осигурителните въжета и стълби, даже идват първи в лагерите, с цел да създадат топлия чай, с който да посрещнат алпинистите.

nova.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР