Кои са шерпите, които издирват Боян Петров? Думата „шерп“ всъщност

...
Кои са шерпите, които издирват Боян Петров? Думата „шерп“ всъщност
Коментари Харесай

Кои всъщност за безстрашните шерпи?

Кои са шерпите, които търсят Боян Петров? Думата „ шерп “ в действителност не значи носач на багаж, както мнозина считат. Този етнос от 154 000 души, живеещ в планинския регион в Източен Непал, са едни от най-опитните алпинисти и изключителни спортисти, събщава NOVA .

Те имат физиологическа особеност в клетките, която им разрешава да живеят и работят на огромни височини, където кислородът е малко, а елементарните хора мъчно оцеляват.

Шерпите се грижат за сигурността на тези, които одобряват за най-голямото предизвикателство в живота си покоряването на върховете.

Представителите на този етнос се изкачват с алпинистите от базовите лагери до върха. Работата на такава височина е рискова и изисква добра подготовка. Но и още нещо - количествата О2 са минимални.

За да преживеят височината, клетките на шерпите са еволюирали, като онази част, която организира кислорода, работи доста по-ефикасно.

Елитният шерп-водач изкарва сред 4 и 5 хиляди $ за два месеца в съпоставяне със междинната заплата в Непал, която е към 400 $ годишно.

Шерпите не са гаранция против гибелта, само че те са виновни за най-рискованата част от пътуването - катерят се, с цел да слагат осигурителните въжета и стълби, даже идват първи в лагерите, с цел да създадат топлия чай, с който да посрещнат алпинистите.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР