Кои са седемте чудеса на света? Преди да се потопим

...
Кои са седемте чудеса на света? Преди да се потопим
Коментари Харесай

Седемте чудеса на света – Новите и Старите

Кои са седемте чудеса на света?

Преди да се потопим в света на чудесата, дано да уточним, че те се разделят на две – седемте чудеса на античния свят и новите 7 чудеса на света.

Но за какво чудесата на света са седем?

Числото  седем е било определено, тъй като гърците вярвали, че съставлява съвършенство и обилие и тъй като това било цифрата на петте планети, познати в древността, плюс слънцето и луната.

1.Седемте чудеса на античния свят
2.Новите седем чудеса на света

Първоначалният лист с чудесата на света е формиран през 2 век прочие н. е. От първичните седем, през днешния ден е останала единствено Хеопсовата пирамида.

През 2000г. швейцарска фондация започва акция за установяване на седемте чудеса на света.

След гласоподаване от над 100 млн. индивида за новите седем, през 2007г. бяха определени седемте чудеса на света.

Някои хора утвърдиха листата, а други не. Неодобрението идва от това, че в листата не влязоха кандидати като Акропола в Атина и други

Тази публикация преглежда старите и новите 7 чудеса на света.

Седемте чудеса на света в античния свят

Удивителните творби на изкуството и архитектурата, известни като Седемте чудеса на античния свят, служат като удостоверение за изобретателността, въображението и чистата упорита работа, на която са способни човешките същества.

Оригиналният лист е написан от Филон от Византия, през 225 година прочие н. е., Наречен „ Седемте чудеса “ .

Но в последна сметка човешките ръце се сплотиха с естествените сили, с цел да унищожат всички чудеса с изключение на едно – Пирамидите в Гиза.

Научете още забавни обстоятелства за седемте чудеса на света.

1. Хеопсова пирамида, Египет

Голямата пирамида в Гиза е издигната сред 2584 и 2561г. прочие н. е. За египетския фараон Хуфу („ Хеопс “) и е държала първото място за най-високата сграда в света за съвсем 4000 години.

Тя е ситуирана на западния бряг на река Нил ( считана за най-дългата река в света ), Египет. Пирамидата е единственото от седемте чудеса на света от древността, оживяло до наши дни.

Разкопките навътре в пирамидата са почнали едвам в края на 18 и началото на 19 век сл. н. е.

Самата структура с съвършената симетричност и внушителна височина впечатлява посетителите и до през днешния ден.

Удивително е, че съвсем симетричните египетски пирамиди са издигнати без помощта на модерни принадлежности или геодезическо съоръжение.

Учените имат вяра, че египтяните са употребявали ролки и шейни за пренасяне на камъните до самото място.

2. Висящите градини на Вавилон

Висящите градини на Вавилон са издигнати покрай река Ефрат в сегашен Ирак от вавилонския цар Навуходоносор II към 600г. прочие н. е.

Те са разказани от античния публицист Диодор Сикулус като самополивни градини от екзотична флора и фауна, достигащи височина от над 23 м през поредност от стъпаловидни тераси.

Твърди се, че кралят е построил извисяващите се градини, с цел да облекчи носталгията на обичаната си Амитида по естествената хубост на нейния дом в Мидия (северозападната част на сегашен Иран).

Въпреки че има доста разкази за градините както в гръцката, по този начин и в римската литература, никой от тях не е от първа ръка, и във вавилонските клинописни надписи не е намерено споменаване на градините.

Това обаче не е попречило на Висящите градини на Вавилон да са част от седемте чудеса на света толкоз години.

3. Статуята на Зевс в Олимпия

Известната скулптура на Зевс, царят на боговете в гръцката митология, е направена от атинския ваятел Фидий и е приключена и сложена в храма на Зевс в Олимпия към средата на пети век прочие н. е.

Статуята е изобразявала бога на гръмотевицата, седнал на дървен престол.

Статуята на Зевс украсява храма в Олимпия повече от осем века, преди християнските свещеници да убедят римския император да затвори храма през четвърти век след Христа.

След това статуята е преместена в Константинопол, където съгласно едни източници се счита, че е унищожена при пожар през 462 година, а съгласно други е унищожена от земетресение през 5 или 6 век сл. Хр.

4. Храмът на Артемида в Ефес

Храмът на Артемида в Ефес, гръцка колония в Мала Азия, е лишил повече от 120 години, с цел да бъде издигнат и единствено една нощ с цел да бъде опустошен.

Завършен през 550г. прочие н. е., Храмът е бил към 129 м дълъг, съвсем 69 м необятен, с 127 колони, високи към 18 метра.

Спонсориран от богатия крал Крез от Лидия, който не пестил средства, храмът бил толкоз превъзходен, че всички били съгласни, че това е било измежду най-удивителните постройки правени в миналото от хората.

На 21 юли 356г. прочие н. е. човек на име Херострат запалил храма, с цел да, както споделил той, реализира трайна популярност, като вечно бъде обвързван с унищожаването на нещо толкоз красиво.

В същата нощ, когато храмът изгарял, се родил Александър Велики и по-късно предложил да възвърне опустошения храм, само че ефесяните отхвърлят щедростта му.

5. Мавзолеят в Халикарнас

Местоположението му е било в днешна Югоизточна Турция, Мавзолеят в Халикарнас е гробница, издигната от Артемизия за нейния брачен партньор Сатрап Мавзол, след гибелта му през 353г. прочие н. е.

Артемизия пожелава да сътвори последно място за отмора, почтено за подобен популярен цар.

Гробницата е била висока 41 м и богато украсена с фина статуя. Тя е бил погубен от поредност трусове.

Така природата не ни е разрешила да зърнем още едно от седемте чудеса на света на античния свят.

6. Родоски исполин

Родоският колос е бил скулптура на господ Хелиос (Гръцкият Бог на Слънцето, богът-покровител на остров Родос) издигнат сред 292 и 280г. пр.н.е.

с Височина малко над 33 м, статуята се е намирала на брега с аспект към пристанището на Родос.

Статуята на свободата в Съединени американски щати, е основана по модел на Родоския исполин.

Статуята е съществувала единствено 56 години, преди да бъде унищожена от земетресение през 226г. прочие н. е.

7. Александрийският фар

Фарът в Александрия, издигнат на остров Фарос, се издигал на височина близо 134 метра и е бил поръчан от Птолемей I.

Строителството е приключено някъде към 280г. пр.н.е.

Фарът е бил третата най-висока сграда в света създавана от човек, а светлината му (огледало, което отразява слънчевите лъчи денем и огън през нощта) е можела да се види на към 56 км в морето.

Фарът е съществено развален при земетресение през 956г., по-късно още веднъж през 1303г. и 1323г. и до 1480г., той към този момент несъществувал.

Египетската цитадела Кейтбей в този момент стои на мястото на Фарос, издигната с някои от камъните от руините на едно от седемте чудеса на света.

Новите 7 чудеса на света

След като от истинските (старите) седем чудеса на света е останала единствено Голямата пирамида в Гиза, се взе решение да се изберат новите седем чудеса на света .

Днес, седемте чудеса на света са Тадж Махал, Колизеума, Чичен Ица, Мачу Пикчу, Статуята на Христос Спасителя, Петра и Великата китайска стена.

1. Тадж Махал

 

Тадж Махал е прочут по целия свят със своята красива архитектура, история и приказка за любовта, довела до основаването му.

Разположен в индийския град Агра, Тадж Махал стартира да се строи през 1632г. по искане на моголския император Шах Джахан като удостоверение за любовта към брачната половинка му Мумтаз Махал, която почива през 1631г., раждайки 14-то им дете.

Мавзолеят, издигнат с бял мрамор от слонова кост и скъпоценни камъни, е избран за обект на международното завещание на ЮНЕСКО през 1983 година и до през днешния ден той притегля 7 до 8 милиона гости годишно.

2. Колизеума

Известен също като амфитеатър Флавиан, Колизеумът е амфитеатър с овална форма, ситуиран в центъра на Рим в Италия.

Построен от бетон и пясък, строителството му стартира при император Веспасиан през 72г. сл. н. е. и е приключено от неговия правоприемник Тит през 80г. сл. н. е.

Това е най-големият амфитеатър в света и е имал потенциала да побере към 80 000 фенове.

Според някои оценки в Колизеума са починали към 500 000 души. Освен това там са убити толкоз доста животни, че някои типове са изчезнали.

3. Статуята на Христос Спасителя

Колосалната скулптура на Исус, част от седемте чудеса на света, се намира на върха на Корковадо в Рио де Жанейро.

Строителството стартира през 1926г., директно след първата международна война, и е приключено пет години по-късно.

Статуята е висока 30 метра (без да включва основата му, която е висока към 8 метра), а протегнатите му ръце се простират на 28 метра.

Статуята е направена от стоманобетон и постоянно е била удряна от мълнии, а през 2014г. върхът на десния палец на Исус е бил развален по време на стихия.

4. Мачу Пикчу

Разположен в източната Кордилера в южно Перу на планински било, Мачу Пикчу е крепост на инките от 15-ти век.

Прочети повече за Мачу Пикчу тук

5. Чичен Ица

Чичен Ица е археологически обект, ситуиран в община Тинум в щата Юкатан в Мексико.

Построен от маите, той е един от най-посещаваните археологически обекти в Мексико и се състои от здания като Ел Каракол (обсерваторията на Чичен Ица), Храмът на войните и други.

През 1988г. е разгласен за обект на международното завещание на ЮНЕСКО.

6. Петра

Древният град Петра, Йордания, е ситуиран в отдалечена котловина, сгушена измежду планини и скали.

Смята се, че регионът към Петра е бил населяван още през 7000г. прочие н. е.

Достъпът до града е през 1,2 километров пролом, наименуван Siq, който води непосредствено към Хазне (набатейски храм от епохата на елинизма).

Петра е наричана още „ Розово-червения град ” заради цвета на камъка в който е издялана.

Неговата скална архитектура и водопроводната система не престават да притеглят голям брой туристи, а от 1985г. е част от международното завещание на ЮНЕСКО.

7. Великата китайска стена

Нама по какъв начин да се изброят седемте чудеса на света, без наличието на Великата китайска стена.

Смята се, че Великата китайска стена е един от най-големите в света строителни планове с дължина 8 850 км. Едно друго китайско изследване обаче твърди, че дължината е 21 200 км.

Работата стартира през 7 век пр.н.е. и продължава две хилядолетия. Въпреки че се назовава „ стена “, структурата в действителност е построена от две успоредни стени.

Въпреки че е издигната, с цел да предотврати нашествия и нападения, стената значително не си е свършила работата. Вместо това учените означават, че тя е послужила повече като „ политическа агитация “.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР