Кои са основните предпоставки за успех?Финанси, хора и контакти. Това

...
Кои са основните предпоставки за успех?Финанси, хора и контакти. Това
Коментари Харесай

Какво е социален капитал и колко е важен за бизнеса и демокрацията

Кои са главните предпоставки за триумф?

Финанси, хора и контакти. Това е късият отговор, съгласно политолога по обучение Иван Бондоков. Политолог по обучение, сега той се занимава с тематиката за обществен капитал. Без който съгласно него - не може да има добре развита народна власт.

Бондоков е съосновател на Limacon Marketing и Limacon Event Center в Пловдив, където към този момент съвсем две години основава общественост от бизнес насочени хора и такива, които желаят да развиват себе си и да имат здрав обществен капитал. В напъните си да повдигне въпроса в България, Бондоков кани професори от университета в Мичиган. Един от тях е проф. Уейн Бейкър, който изнесе неотдавна онлайн лекция на тематика " The power of Social Capital for Your Business " в Пловдив.

Какво е обществен капитал?

Социалният капитал са всичките запаси, които човек придобива посредством персонални и професионални контакти и връзки. Това са да вземем за пример:

информация, хрумвания, бизнес благоприятни условия ,

финансов и човешки капитал, въздействие, доверие, прочувствена поддръжка, другарство и съдействие. Но думата " обществен " е извънредно основна – тези запаси не са и в никакъв случай няма да бъдат безконечни или пък още по-малко персонални придобивки.

 Иван Бондоков е съосновател на Limacon Marketing и Limacon Event Center в Пловдив, където към този момент съвсем две години основава общественост от бизнес насочени хора и такива, които желаят да развиват себе си и да имат здрав обществен капитал.
© Facebook

Иван Бондоков е съосновател на Limacon Marketing и Limacon Event Center в Пловдив, където към този момент съвсем две години основава общественост от бизнес насочени хора и такива, които желаят да развиват себе си и да имат здрав обществен капитал.

Ресурсът на обществения капитал се гради и намира в мрежите от връзки и връзки с другите.

Ако финансовият капитал са всички средства, които трябват, човешкият капитал е общ брой от познания и качества, които можем да придобием, т.е. " какво знаем и можем ", то достъпът до обществения капитал зависи от това " кого познаваме " - мащабът, разнообразието и качеството на нашите персонални и професионални познанства и връзки, споделя Бондоков.

Но също по този начин нашият обществен капитал се построява

и от хората, които не познаваме, само че сме свързани с тях

индиректно, посредством нашите мрежи и общности, в които живеем, работим и развиваме.
" Но тук не приказваме за по този начин добре познатите ни " връзкари ". Основната полезност на същинския обществен капитал е доверието. Без да построяваме доверие в хората към нас, ние в никакъв случай няма да сме " богати " обществени капиталисти, без значение какъв брой хора си мислим, че познаваме ", отбелязва още Бондоков.

Пред българите професор Бейкър съпоставя близки и изцяло противоположни термини, с цел да обрисува изгодата и силата на обществения капитал. Лекцията му е преразказана от Бондаков.

 Иван Бондоков е съосновател на Limacon Marketing и Limacon Event Center в Пловдив, където към този момент съвсем две години основава общественост от бизнес насочени хора и такива, които желаят да развиват себе си и да имат здрав обществен капитал.
© Facebook

Иван Бондоков е съосновател на Limacon Marketing и Limacon Event Center в Пловдив, където към този момент съвсем две години основава общественост от бизнес насочени хора и такива, които желаят да развиват себе си и да имат здрав обществен капитал.

Първото съпоставяне, което Бейкър прави е сред:

човешки капитал и обществен капитал

Тези на пръв взор еднотипни понятия в действителност са доста разнообразни едно от друго. Човешкият капитал съставлява знанията, уменията, мощните страни и насъбрания опит, които има всеки обособен човек. Те са строго самостоятелни за всеки от нас. Социалният капитал, въпреки това, това е мрежата ни от контакти с всички запаси, до които тя ни дава достъп. Подобни запаси са: информация, хрумвания, благоприятни условия, препоръки, поддръжка, сила и други

Силни обществени връзки - слаби обществени връзки

Разбира се, тук спечелилият е безспорен. Добре развитият обществен капитал на работното място води до редица изгоди. Най-важните от тях са: по-ефективно разрешаване на проблематичните обстановки, повече шерване на информация, просоциално държание, ангажираност към компанията, положителни страсти и сила, доверие, психическа сигурност, по-добро самостоятелно и организационно показване. От друга страна, отсъствието на резистентен обществен капитал в една компания може да докара до отрицателни последствия като: непродуктивно показване, междуличностни спорове, неприятно държание, липса на доверие сред хората и други

Продуктивност - Иновативност

Когато се направи анатомия на обществените връзки в една компания, доста елементарно се вижда от кое място идват новаторските хрумвания и кои са най-продуктивните екипи. Проучванията сочат, че можете да повишите с 20% до 30% продуктивността на хората в една група единствено като вземете под внимание връзките посред им. Ако подберете хора, които имат положителни връзки между тях, сработват се добре и се харесват, те в действителност записват по-добри резултати. Иноваторите, въпреки това, се оказва, че рядко са част от съответни екипи. В множеството случай те са свързващите звена сред тези групи, тъй като като такива имат достъп до повече информация. Разполагат с по-голям запас от разнородни познания и употребявайки го, генерират новаторски хрумвания.

Реални връзки - Виртуални контакти

Провеждани са проучвания с примати и други животни, които са потвърдили, че колкото по-голям е мозъкът на съответното животно, в толкоз по-голяма обществена група то може да взе участие. Става ли дума за човешкия мозък, то нашият най-много е към 150 живи контакта. Човек физиологически не може да има здрави обществени отношение с повече от 150 души. В това число влизат същинските другари и хората в персоналното ни обграждане. Контактите ни в обществените мрежи, колкото и да са на брой, не се оказват задоволително ефикасни, когато приказваме за качествени междуличностни връзки.

Давай - Взимай

Всъщност едното не може без другото. Трябва да даваме, само че и да взимаме. Трябва да питаме за нещата, от които се нуждаем, тъй като когато го вършим, записваме редица изгоди. Като резултат в работна среда може да се означи: извънредно положително равнище на осъществяване на поставените задания и задоволство от постигнатото; позитивна настройка у новите чиновници, по-добро показване и по-голяма възможност да останат в компанията; професионално развиване и трупане на нови познания у служителите; намаление на стреса; повишение на креативността; по-бързо преобразяване на концепциите в реалност; усъвършенствано показване на екипите и други

За да се реализира всичко това обаче, всеки от нас би трябвало да стартира да търси помощ и реципрочно да дава такава. Според изследвания 90% от оказаната поддръжка в работна среда е в резултат на питане за такава. Повечето хора биха помогнали на драго сърце, а единици са тези, които биха отказали на протегната ръка. Проблемът идва от това, че малко на брой се осмеляват да попитат. Хората мълчат, затова никой не схваща за техните потребности и не получават нужната поддръжка. Като резултат нещо не се трансформира, нито се усъвършенства на работното място.

Какви са изгодите от обществения капитал

Ползите от обществения капитал са доста, споделя още Бондоков. " Никой не може да е същински сполучлив, в случай че не осъзнае силата и изгодата от обществения капитал. Не всеки може да размени просто средата си с друга, само че може да опита да я промени. И това става посредством развиване на обществен капитал. Силните връзки в едно общество, построени въз основата на доверие и съдействие, са най-важната сплав, която дава освен качество, само че и смисъл на общностното развиване ", изяснява той.
По думите му освен в България, а и в доста други общества, към момента има доста хора, които не осъзнават значимостта на добре построения и развъртян обществен капитал. Те считат, че формулата за триумфа е в индивидуализма.

" Друг белег за съзнателен обществен капиталист е моралното държание. Моралното държание в бизнеса и персоналните връзки значи да не го играем подправени " връзкари ". Означава да не използваме слабостта на близките. Какво имам поради – в никакъв случай не се възползвайте от доминантното си състояние в дадена обстановка, в случай че човек, който е по-слаб, по-беден, по-неизвестен от вас, ви изиска услуга или помощ. Ето за какво същинският обществен капиталист мисли в вероятност. Важно е да откривате в средата към вас оптимално доста благоприятни условия за развиване на общностния обществен капитал ", споделя още Бондоков.

Според него е значимо да се развива осъзнато обществения капитал и да се поддържа салдото му с другите два капитала - финансов и човешки. Той акцентира, че всички характерности на триумфа, които човек счита за негови като гений, просветеност, обучение, достижения и даже шанс - в действителност зависят най-много от средата и връзките с близките. А най-трудната част към развиването на обществения капитал, съгласно Бондоков е човек да се извади от уравнението. " Всеки би трябвало е подготвен да даде - да влага в хората към него, с цялото схващане, че инвестицията е рискова. Не се влага задоволително за опознаване допълнително елементи хората към нас ", изяснява той.
Той показва и статистика на доктор Вили Боландър, професор по маркетинг от Държавния университет във Флорида, която открива, че над 33 % от сполучливите покупко-продажби с продажби се дължат на добре развъртян обществен капитал.

По думите на Бондоков четири са главните аргументи за какво общественият капитал е най-важния запас за бизнеса.
- той нарежда човек като водач
- неизбежно провокира взаимност
- сплотява екипа
- той е най-естествената форма на нетуъркинг/тиймбилдинг
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР