Кои са най-малко известните глоби на КАТ. Вероятно за някои

...
Кои са най-малко известните глоби на КАТ. Вероятно за някои
Коментари Харесай

Каква е глобата, ако опръскаме пешеходец, при хвърлен фас и при работещ двигател на кола в престой

Кои са минимум известните санкции на КАТ. Вероятно за някои от тези неща не подозирате, че съществува санкция. Извадката е от профилирания сайт whilli.com.

50 лева санкция за замърсен регистрационен номер


Глоба от 50 лева може да отнесе водач (чл. 183, алинея 4, т. 11), чийто автомобил е с кални или мощно нечисти регистрационни табели. Същото важи и в случай че номерът е закрит по някакъв метод. По-голяма част от камерите на КАТ разпознават колите, с които е осъществено нарушаване, по регистрационните табели. Ако колата е с мръсни номера, тя не може да бъде открита.

20 лева санкция, в случай че опръскаш пешеходец

Когато на платното за придвижване има вода, тиня или дребни камъни, лидерът е задължен да кара с такава скорост, че да не аргументи изцапване или пострадване на пешеходците (чл. 121). Може би това е един от " мъртвите “ текстове в ЗДвП – подозрително е дали в практиката от последните години има публикуван фиш или акт за такова нарушаване. Принципно няма планувана специфична санкционна норма. Затова санкцията е 20 лева по общия текст на член 185.

30 лева санкция за хвърлен фас от колата

Знаеш ли, че в случай че изхвърлиш от прозореца на колата си фас, чашка от кафе, някакъв различен предмет или си почистиш пепелника, може да получиш фиш за санкция в размер на 30 лева (чл. 184). Ако разпиляваш предмети или субстанции и по този начин създаваш заплаха за придвижването, глобата е 150 лева. (чл. 179).

10 лева санкция за погрешно потребление на клаксон

Шофьорите доста обичат на натискат клаксона, когато някой сътрудник ги " издразни “ на пътя. Неправилно употребен звуков сигнал в обитаемо място може да ти донесе 10 лева санкция (чл. 183, алинея 1, т. 3).

От 20 до 150 лева санкция за пищяща без причина тревога

Наказва се с санкция от 20 до 150 лева притежател на транспортно средство с тревога, която се включва без основателна причина. Същото важи и когато сигналите на алармата наподобяват на тези, подавани от коли със специфичен режим на придвижване (чл. 180).

30 лева санкция за водач с отнета брошура, който " не помни “ да си върне интернационалното удостоверение

Шофьор с отнета българска брошура е задължен да върне в Министерство на вътрешните работи и интернационалното си удостоверение при положение, че има такова. Това би трябвало да стане в 7-дневен период от влизането в действие на акта за лишаване на българската брошура. В противоположен случай лидерът предстои на 30 лева санкция (чл. 184, ал.1, т. 3).

50 лева санкция за антирадар

България се подрежда измежду страните, които не толерират потреблението на антирадари, които смущават системите на Пътна полиция за засичане на превишената скорост. У нас това нарушаване се глоби относително леко – с фиш за 50 лева (чл. 181). В Гърция санкцията е 2000 евро и дерегистрация на автомобила за избран период.

50 лева санкция за работещ мотор на кола в престой

Невероятно, само че факт: Ако водачът не спре мотора, когато колата е в престой или е паркирана, могат да те глобят с 50 лева Това не се отнася за тези, чиято работа е обвързвана с товарно-разтоварна активност (чл. 181, т. 5).

50 лева санкция за паркиране до зебра или кръстовище

КАТ постоянно си затваря очите за тези нарушавания. Сигурни сме, че водачите знаят за тези забрани, само че не постоянно ги съблюдават, по тази причина ще напомним.

Законът планува 50 лева санкция за погрешно престояване или паркиране в зоната на пешеходна пътека, спирка или кръстовище (чл. 183, алинея 4, т. 8). Престоят и паркирането са неразрешени:

на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях;

на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях.

150 лева санкция, в случай че не дадеш път на кола за спешна помощ или патрулка

Автомобилистите са длъжни да обезпечават гладко прекосяване на коли за спешна помощ, патрулки, пожарни коли или други транспортни средства с включени звуков и светлинен сигнал. За несъблюдение законът планува санкция от 150 лева Шофьорите също по този начин са длъжни да пропущат и съпровождащите ги транспортни средства (чл. 179, алинея 1, т. 6).

До 200 лева санкция и без брошура, в случай че откажеш да си дадеш документите на КАТ

Наказва се с лишаване на книжката до 6 месеца и с санкция от 50 до 200 лева лидер, който откаже да съобщи документите си на надзорен орган или осуети инспекция (чл. 175, алинея 1).

Затвор и до 15 000 лева санкция за превръщане на идентификационен номер на МПС

Подправянето или заличаването на идентификационен номер на автомобила е закононарушение по Наказателния кодекс (чл. 345а) и се санкционира сурово – с отнемане от независимост от три до 10 години и с санкция от пет хиляди до 10 хиляди лв.. При повторност наказването е до 15 000 лева санкция и до 12 година затвор. За превръщане и подправяне на части от возилото се планува до 3 година затвор и до 3000 лева санкция.

От 2000 до 7000 лева за приплъзване на километраж

Сурова санкция  в размер от 2000 до 7000 лева за всеки, който без да съблюдава открития ред, комплектува с съществени елементи от разнообразни модели или променя структурата на моторно транспортно средство. Същото наказване се планува и за манипулиране на километража на всякакво транспортно средство(чл. 178).

Бонус съвет

Бъди деликатен, когато даваш автомобила си на различен човек. Понякога това положително може ти донесе неприятности. Според член 188, алинея 1 от ЗДвП за осъществено пътно нарушаване дава отговор притежателят или този, на който той е дал автомобила си.

Наказанието се постанова на притежателя, в случай че той не уточни индивида, на който е дал автомобила си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР