Кои са келтите? Каква е тяхната култура? Какво наследство са

...
Кои са келтите? Каква е тяхната култура? Какво наследство са
Коментари Харесай

Бургаско сдружение разкрива тайните на келтите

Кои са келтите? Каква е тяхната просвета? Какво завещание са ни оставили? Какво е общото сред българи и келти? Имаме ли келтски корени? Това са единствено част от въпросите, на които отговор ще даде Сдружение „ Ценности “ – Бургас. То е спечелило план „ Създаване на нови културни модели, свързани с келтското завещание на територията на днешна България “, финансиран по Фонд „Култура“ на Община Бургас.

Целта на плана е разпространение на келтските обичаи и просвета на територията на България. Представяне на келтски игри, занаяти, песенно, танцово, театрално и музикално изкуство, устни обичаи, митологии и саги.

Проектът ще се осъществя в три стадия, през май и юни 2022г., на три места: в Експозиционен център „Флора“ – Бургас, в „Културен Дом НХК“ – Бургас и в Регионална библиотека „П.К.Яворов“ – Бургас.

Първата демонстрация е „На посетители при келтите“ по време на Национална галерия на цветя „ Флора Бургас 2022 “. Събитието ще бъде на 07.05.2022г., от 11.00 до 13.00 часа. Тогава ще можете сами да изработите келтски знаци от разнообразни материали – глина, връв и дърво. Ще има и надпревари с обичайни игри от келтски фестивали, провеждани в целия свят.

Проява е със заглавие „Културата на келтите в детското творчество“ и ще се организира в Културен дом НХК на 12.05.2022г., от 16.00 до 18.00 часа, със съдействието на „ Центъра за поддръжка на личностното развиване “ – Бургас. Художествени сформира от Центъра ще изпълнят ирландски и български национални танци, ирландски и български песни, художествено четене на известни ирландски приказки, български национални песни, гайдарска група. В програмата ще бъдат включени обичайни келтски игри и просветителна викторина.

Третата демонстрация ще бъде в Регионална библиотека „П.К.Яворов“ – Бургас през юни. Там ще се провежда „Ден на актуалната ирландска и келтска култура“, където ще се чете ирландска литература, ще се споделя за устните обичаи, митология и саги от българско издателство „ АМАТ АХ “ – София

Всички прояви са подобаващи за посещаване на туристически групи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР