Кои са 70-те руски дипломати, които министър-председателят Кирил Петков без

...
Кои са 70-те руски дипломати, които министър-председателят Кирил Петков без
Коментари Харесай

Генералните консули на Русия във Варна и Русе са сред изгонените руски дипломати

Кои са 70-те съветски дипломати, които министър-председателят Кирил Петков без решение на Министерския съвет реши да изгони поради сигнали на българските служби?

Вече се появиха първите имена на отзованите чиновници на посолството на РФ. На процедура те няма да са 70 индивида, а към 200, защото с тях ще си заминат и фамилиите им.

Това излиза наяве от обява в ТАСС, която се базира на съветника на посланика у нас - Филип Воскресенски, който самичък заяви, че е измежду дипломатите, които би трябвало да се върнат в Москва

Сред изгонените са още генералните консули на Русия във Варна и Русе - Владимир Климанов и Андрей Громов, както и шефът на Руския културно-информационен център Юри Макушин.

Макушин е популярен съветски художник. По думите на съветника на Митрофанова шефът на центъра е дошъл на новото си работно място в София единствено преди няколко седмици.

Руският консул във Варна Андрей Громов е измежду хората, които би трябвало да си заминат до дни

В броя влиза и механически личен състав от дипломатическите представителства у нас, както и доста други дипломати.

Със закриването на генералното консулство в Русе се прибират и всички тамошни сътрудници, както и множеството чиновници на консулството във Варна. " Всички наши сътрудници би трябвало да изоставен България до 3 юли. Заедно с членовете на фамилиите им страната би трябвало да изоставен повече от 200 души ", споделя още Воскресенски пред ТАСС.

Владимир Климанов също ще каже сбогом на България.

Той не е дал отговор на въпроса на медията какъв ще бъде съветският отговор на отзоваването на дипломатите, само че е показал, че " дипломатическите връзки сред двете страни съществено се усложняват ".

Агенцията напомня, че още в края на април министър председателят в оставка Кирил Петков, по време на визитата си в Киев, съобщи за желанието си да редуцира числеността на съветското дипломатическо посланичество в София, а по-късно във Външно министерство е била образувана междуведомствена комисия по въпроса.

От посолството означиха, че съветското генерално консулство във Варна на процедура е останало без чиновници поради експулсирането на дипломати.

Източник от съветското външно министерство съобщи, че България скоро ще получи отговора на Москва за експулсирането на дипломатите.

Това мнение изрази Владимир Джабаров, първи заместник-председател на Комисията по интернационалните въпроси на Съвета на федерацията.

" Благодарна” България за следващ път се появи в най-хубавата си светлина. Ответните ограничения не са надалеч ", написа сенаторът в канала си в Telegram.

Пръв за отзоваването на 70 съветски дипломати заяви министър председателят Кирил Петков, който сподели, че те са работили за съветските служби и против интереса на България.

Последва остра реакция на Корнелия Нинова, която пък се разгласи против решението безусловно минути преди началото на съдружния съвет довечера, на който трите партии, останали в обединението, би трябвало да се схванат дружно, с самостоятелните, за съставяне на нов кабинет, откакто Политическа партия получи мандата.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР