Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на някои

...
Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на някои
Коментари Харесай

Vol 3: За много книги, Селена и Бритни пеят последна песен, Saltburn

Кои са 5-те вести от седмицата, създали усещане на някои от представителите на поколението Z* в редакцията на " Булевард България "?

И тази седмица поредицата " Gen Z дневници " е с друго наличие и друг създател. Ротацията се поема от мен - Михаил Петров (24 г.). Имам достойнството с леко, само че съвременно забавяне от към 6 дни да ви поздравя със „ за доста години! ". И с цел да съм изцяло прям, това може би е първият (и вероятно) последният път, в който употребявам този доста по-стар от мен привет.

Времето за равносметка, отмора, ястие на сарми, фамилни събирания, последвани от фамилни разправии, публично завърши. Вече се отправям към мисли за Новата година, по тази причина ето част от новините, събитията и нещата от моя Gen Z живот, които ми направиха усещане през тази първа седмица.

Селена Гомес и Бритни Спиърс си споделят „ довиждане " с музиката



Все още не съм сигурен какви са моите новогодишни обещания и цели, само че мога да ви кажа, че в тези на Селена Гомеси Бритни Спиърс няма да има доста музика.

Тази седмица стана ясно, че двете поп звезди са подготвени да се разделят с музикалните си кариери., че има намерение да се концентрира повече върху актьорството, откакто пусне последния си звукозасипен албум - който наподобява ще бъде дефинитивно финален в кариерата ѝ. А и съобщи, че " в никакъв случай няма да се завърне " в музикалната промишленост.

И в двете вести сякаш няма нищо ненадейно. Още в документалния си филм " My Mind & Me " Селена намерено приказва какъв брой сложен е животът ѝ като поп звезда. Колежката ѝ - Бритни - споделя сходно мнение в автобиографията си " Жената в мен " (The Women in Me). И въпреки всичко поръчките са изнедващи както за мен, по този начин и за милионите почитатели на двете изпълнителки, които одобриха информацията надалеч по-емоционално.

Но и Селена, и Бритни към този момент са оставили своя отпечатък в промишлеността - и той е задоволително огромен, че да може да бъде посочен - както от Gen Z, по този начин и от техните родители. Те към този момент може да пеят последната си ария - само че аз постоянно ще мога да се връщам към тяхната първа.

Goodreads ме пита " Колко книги можеш да прочетеш тази година "?



За някои новата година носи някаква смяна, може би нова прическа, нова фантазия. За мен тя е ново предизвикателство в единствения спорт, който не преставам да упражнявам съвсем всеки ден - експедитивност по четене в секунда.

Най-голямата платформа за читатели Goodreads за поредна година насочи така наречен " Предизвикателство за четене " (Reading Challenge). Правилата са лесни и се основават само на цифри. Всеки консуматор самичък си задава задачата за годината и допуска какъв брой книги желае да прочете. А по-късно би трябвало и да я извърши - като чете до реализиране на крайния резултат.

Предизвикателството към този момент се е трансформирало в традиция за книжната общественост в интернет, като аз самият взимам присъединяване за 11-и следващ път. Около рестарта му се появиха и доста видеа в BookTok (книжната общественост в TikTok) на читатели, които споделят триковете си по какъв начин постоянно съумяват да завоюват - подценяват се и си задават елементарно постижми цели.

Една потребителка изяснява, че " най-хубавият метод да не се разочароваш, е като не вярваш в себе си " и по тази причина книжната ѝ цел за годината е да прочете най-малко една книга. Не последвах съвета ѝ и се провокирах, тъй като въпреки всичко не са ли за това провокациите?

Saltburn



През седмицата имаше едно кино заглавие, от което просто нямаше по какъв начин да се оттърва. Всичко стартира, когато в границите на два дни най-малко трима индивида ме попитаха: „ гледа ли Saltburn? ". След това в обществените ми мрежи стартира да се появява наличие, обвързвано с този филм - освен това в изключително огромно количество. Приятели реагираха в своите сторита, медиите пишеха публикации, а YouTube ми предлагаше изявленията с актьорите от продукцията.

Поддадох се на добре преситения логаритъм. Любопитството надви, откакто желаех да схвана какво толкоз се случва с героя на Бари Когън и някаква сцена с вана - за която всички приказват. Оказва се, че приказват с причина.

И въпреки " Saltburn " да ми хареса, само че да не съумя да се приближи до оценка „ Отличен (6) " - еуфорията към него ми подсети каква мощ имат дружно обществените мрежи, медиите и приятелският ни кръг. Когато трите работят в една посока - в тази ситуация добра реклама на филм - наподобява просто няма по какъв начин я го пропуснеш (да, в това число и сцената с ваната).

Шакира си има скулптура



Докато последните дни от 2023 година у нас минаха в поредна серия разногласия към демонтажа на Паметника на руската войска - на към 9 хиляди км от София беше открита нова скулптура. Противоположно на това, което сме привикнали да виждаме у нас - това не е произведение от комунистическата ера, не изобразява нито създател, нито будител - а " бедра, които не лъжат ".

Певицата Шакира беше увековечена със скулптура в родния ѝ град Баранкиля в Колумбия. А надписът в основата гласи: " Бедра, които не лъжат, непостижим гений, глас, който допира масите ".

Високият над 6 м. монумент от бронз и алуминий е друга концепция от това, което ние възприемаме за монумент - въпреки с случая да приказваме по-скоро за архитектурна фигура. Но може да послужи за ентусиазъм на ръководещите в София, когато пристигна време да се чудят какво да сложат на мястото на руския монумент в центъра.

Нова година, нов връх за Тейлър Суифт



2023 година несъмнено беше годината на Тейлър Суифт. Ако инцидентно сте живели без интернет до момента, през миналите 365 дни поп звездата пусна два презаписани свои албума, стартира огромно международно турне, което ѝ генерира големи облаги. А по-късно го трансформира в концертен филм - който добави още към тези облаги. Обиколката към Слънцето приключи с това, че американското списание " TIME " разгласи.

2024 година наподобява няма да е по-различна за звездата. Тя публично и към този момент е соловият реализатор, задържал се най-вече седмици отпред на класацията за албуми на Billboard.

Кралят на рокендрола е преместен от " кралицата на поп музиката " - най-малко в тази съответна категория. Признавам, че като представител на Gen Z поколението съм осведомен незадълбочено с творчеството на Елвис Пресли, само че сходни върхове са едни от дребното моменти, които дават чувството, че си очевидец на история.

* Поколение Z са родените сред 1997 година и 2012 година, други източници показват и малко по-широк диапазон: 1995 година - 2015 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР