Кои са 5-те неща от седмицата, направили впечатление на някои

...
Кои са 5-те неща от седмицата, направили впечатление на някои
Коментари Харесай

VOL.9: Навални!, PR-ът, който опорочи кампания за рак, Суифт като Мадона от Али Експрес

Кои са 5-те неща от седмицата, създали усещане на някои от представителите на потомство Z* в редакцията на " Булевард България "?

За трети път аз - Мария Кръстанова (24 години), ще ви опиша за новините и историите, върху които ми се коства, че е значимо да фокусираме вниманието си още веднъж. За задачата ще би трябвало да ви преведа през времето и пространство - безусловно и преносно.

Това, което ще прочетете в идващите редове, са както настоящи тематики за диалог, по този начин и сюжети, за които чухме преди повече от седмица.

Случайният асортимент на показване обаче не ми разреши да поразсъждам по тях по-рано в границите на GEN Z дневници, тъй че.. here we go.

" Що ни занимавате с " мис Силикон "?



Да, знам какво ще си каже една част от вас, нашите читатели - за какво продължаваме да приказваме за скандалното държание на " мис Силикон "?

През последните дни попаднах на много забавни диспути по въпроса " би трябвало ли да се дава естрада и да се отделя екранно време " за незаконните провинения на Катрин Йорданова.

За тези от вас, които по някаква случайност не са съумели да проследят " сагата ", напомням: преди дни тя беше спряна от пътни служители на реда в София, като при осъществен полеви тест даде положителна проба за кокаин.

Йорданова се прочу с клиповете си в TikTok, в които показва по какъв начин кара първокласен автомобил с 256 км/ч по автомагистрала " Тракия " - двойно над позволената скорост за придвижване. Въпреки това не последваха никакви наказания против нея от Министерство на вътрешните работи.

Още по-озадачаващ беше различен неин клип с превишаване на скоростта в градски условия, на който се вижда, че Йорданова има идентификационен стикер от Народното събрание върху предното стъкло на своя Mercedes S class. Вероятно подправен, и въпреки всичко.

Последваха меко казано хейтърски мнения в обществените мрежи, а в едно телевизионно студио даже направиха забележка на публицистите, че се обръща такова внимание на Катрин - давало се неприятен образец на младите.

Разбира се, " отровата е в дозата ", само че персоналното ми мнение е, че този спор е безусловно нужен и би трябвало да участва в общественото говорене.

Все повече известни персони биват хванати под въздействие на алкохол или наркотично вещество, от време на време и двете, зад кормилото.

Не имам вяра, че някоe младо момиче ще " се въодушеви и ще желае да наподобява на Катрин Йорданова ", единствено с цел да бъде в центъра на публичното внимание.

За сметка на това обаче може да чуе за опасността от сходно неразумно държание на пътя, и освен. И още нещо - в случай че разискването на тематиката е толкоз деградиращо, години наред " замитане под килима " на този проблем до по-светла действителност ли ни докара?

" Тейлър Суифт е Мадона от Али Експрес "



Ако сте постоянни читатели на нашите GEN Z дневници, би трябвало към този момент да знаете, че поколението ни е тотално влюбено в Тейлър Суифт.

И в случай че не ви е задоволителен фактът, че " Супербоул 2024 " стана най-гледаното ТВ събитие след кацането на Луната именното поради наличието на певицата, с цел да повярвате, че въздействието ѝ е голямо, съществуват още " измерители " на триумфа ѝ.

Припомням, че при започване на януари един от заместник-председателите на Европейската комисия - да се включи в осведомителната акция за приближаващите европейски избори. Причината - персона на годината на списание TIME за 2023 година безусловно усилва изборната интензивност.

Сега дано се приземим на българска почва, където политологът и професор в Нов български университет Евгений Дайнов назова Суифт " Мадона от Али Експрес ".

" Пуснах си в тубата 5-6 части на тази. Нито едно не бях чувал. Нито едно не става за тананикане. Пищи си тя нещо там като някаква Мадона от Алиекспрес ", написа той в своя обява във Facebook.

Тук е мястото да поясня, че за разлика от доста от моите другари и представители на GEN Z, аз просто... одобрявам Тейлър Суифт. Възхищавам ѝ се като жена, само че не изпадам в възторг от музиката ѝ, нито се интересувам от персоналния ѝ живот. Дори на мен обаче думите на проф. Дайнов ми се сториха не на място, макар че ме засмяха, признавам.

Осъзнах за какъв брой голяма дупка сред поколенията става дума. И в случай че ние сме изцяло способни да осмислим, да танцуваме и да плачем на музика от разнообразни стилове и столетия, наподобява не за всички е по този начин.

Намирам за много готина една от отличителните черти на Gen Z - не жигосваме " с лека ръка " и сме извънредно адаптивни.

Пиар, само че не от положителните



Както споделих, ще прекосяваме времеви и географски граници, с цел да отидем в Индия.

Фалшива вест за гибелта на млада индийска актриса предизвика всеобщо отвращение при започване на февруари, откакто стана ясно, че самата тя е инсценирала всичко поради рекламна акция... с благотворителна цел.

Всичко стартира на 2 февруари, когато в Instagram профила на Пунам Панди се появява траурно известие: " С дълбока тъга оповестяваме, че изгубихме нашата обичана Пунам поради рак на шийката на матката ".

На идващия ден обаче Панди ненадейно " възкръсва " в Instagram.

" Чувствам се длъжна да споделя нещо значимо с вас - аз съм тук, жива съм. Ракът на шийката на матката не лиши моя живот, само че за жалост лиши живота на хиляди дами заради неналичието на информация по какъв начин да се оправят с тази болест ", споделя тя във видеоклип в профила си.

Оказва се, че повода за умишлената неистина за гибелта ѝ е акция за повишение на информираността на дамите за онкологичното заболяване.

Последва унищожителна рецензия в обществените мрежи.

Припомням ви тази вест, тъй като тя е многопластова. След новината за " гибелта " на Панди всички в страната стартират да приказват за заболяването и какъв брой значими са профилактичните прегледи. От друга страна обаче случилото се се преглежда като демонстрация на пренебрежение към фактически болните.

Тук някъде се прокрадва и въпросът какво стои зад фасадата, която виждаме в обществените платформи.

Смятам, че всеки един от нас може да извлече разнообразни поучения от тази история.. с " едно мислено " ;)

" Лекарствата би трябвало да лекуват, а не жилища да купуват "

Леко се оправдавам, че по този начин внезапно идва промяната на " вайба " и настроението, само че тематиката е значима и вълнува мнозина от моето потомство.



В петък се организира митинг против мафията в опазването на здравето, проведен от околните на умрялата 15-годишна Даная.

Няколко дни по-рано журналистката Валя Ахчиева разгласява запис от вътрешно заседание на Медицинския съвет в болница " Пирогов ", на което доктор се заканва към майката на Даная и нейните съидейници " да усетят болката ".

" Лекарствата би трябвало да лекуват, а не жилища да купуват. ", " Даяна промени четири живота, а вие? ", " Уважаеми ръководещи, принуждавате родители да подаряват бебешки обувки. Никога неносени " - това са единствено дребна част от надписите, които можеха да бъдат забелязани, издигнати на плакати по време на митинга.

Струва ми се, че в последно време българското гражданско общество стачкува все по-малко за в действителност значимите неща. Сякаш избираме да недоволстваме главно " на дивана ", само че не и пред институциите, от които сме недоволни.

Навални!



Умишлено желаех да завърша текста си с новината за гибелта, в действителност убийството, на най-видния съветски опозиционер Алексей Навални.

Стори ми се погрешно да я слага преди всичко, а по-късно да ви споделям за други надалеч по-несериозни неща в подтекста на по-голямата картина.

" Не се предавайте, ние сме голяма мощ ". Това е посланието, което Навални отправяше към съветските жители в едноименния документален филм, награден с " Оскар ".

" Трябва да употребявате тази мощ. Не се предавайте. Помнете, че ние сме голяма мощ, която се намира под гнета на тези неприятни видове - единствено тъй като не можем да осъзнаем какъв брой мощни сме в реалност. Всичко, което е належащо за тържествуването на злото, е бездействието на положителните хора.

Затова не трябва да се бездейства ", приключва речта си той.

Аексей Навальный отвечает на вопрос, что делать, если его убьют

Отрывок из фильма «Навальный» Дэниела Рора, 2022 год
— Дождь (@tvrain)
Ако имам право на една молба към всеки, който е стигнал до тук, бих помолила следното: изгледайте тази част от документалния филм за Навални.

Аз персонално настръхвах неведнъж, до момента в който си пусках още веднъж и още веднъж тази минута и двадесет секунди. А усмивката, с която произнася думите си...
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР