Кои НПО са страни по жалбата:Приятели на Земята Европа (Friends

...
Кои НПО са страни по жалбата:Приятели на Земята Европа (Friends
Коментари Харесай

Екоорганизации са пратили жалба в ЕК срещу строежа на "Струма" през Кресненското дефиле

Кои Неправителствени организации са страни по жалбата:
" Приятели на Земята Европа " (Friends of the Earth Europe), Мрежата CEE Bankwatch Network, Екологично съдружие " За Земята " / " Приятели на Земята България ", Сдружение за дива природа " БАЛКАНИ ", Институт за зелена политика, Информационен и образователен център по екология, Училище за природа " Влахи ".
Още по тематиката
Преди седмица проектантска компания завоюва конкурс на пътната организация за план на правата сред Крупник и Кресна

Строителството на " Струма " изостава съществено от графика

Изследване на публичното мнение, поръчано от районното министерство, демонстрира, че и ведомството, и обществото поддържат този вид

Трасето на бъдещата автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле продължава да основава несъгласия сред еколози и политици. В сряда неправителствени организации оповестиха, че са пуснали тъжба до Европейската комисия (ЕК) по отношение на тази права на автомагистралата. Те се опълчват на концепцията трафикът от аутобана да минава през дефилето, както отчасти се възнамерява към този момент.

През ноември 2016 година Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи конкурс за абстрактен план с двупосочен вид на автомагистралата: нов скоростен път източно от дефилето в посока Гърция, а в посока София се употребява съществуващият в този момент път, като се достроява обход на град Кресна. Жури определели като победител в състезанието проектантите от " Пътпроект 2000 ".
Все още не е направена обаче оценката за влияние върху околната среда (ОВОС).

Мотивите на жалбата

Жалбоподателите упорстват комисията да се намеси в дейностите на държавното управление, които съгласно еколозите влизат в прорез с екологичните оценки и европейското законодателство. Част от съществуващия път Крупник – Кресна, който ръководещите възнамеряват да бъде употребен еднопосочно, попада в предпазена зона. " Ако финалната права от автомагистралата бъде издигната през Кресненското дефиле, това ще бъде пагубно за предпазените типове растения и животни в района ", споделят от организациите. В жалбата те упорстват комисията да проверява нарушаванията на европейското законодателство, което може да докара до наказание на България от Европейския съд и възнаграждение на тежки санкции.

Кресненското дефиле с дължина 16 километра е регионът с най-голяма централизация на биоразнообразие в България с 92 предпазени типа и част от европейската " Натура 2000 ", показват жалбоподателите.
През април Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа " Балкани " цитира решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) от 2008 година по отношение на оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) за строителството на " Струма " и изясни пред " Капитал ", че в него се твърди, че потреблението на съществуващия път през дефилето е противопоказно. " Мониторинговите данни демонстрират, че увеличеният трафик е унищожил популациите сред 5 и 15 пъти на другите типове. Някои от тези типове в зоната от " Натура 2000 " не се откриват въобще ", споделя екологът.

Опасенията на еколозите са, че в случай че България не съблюдава екологичните наставления, може да се наложи да върне 756 млн. евро европейски средства, вложени в " Струма ". Освен това строителството на автомагистралата би трябвало да завърши до 2023 година, с цел да не се загуби утвърденото еврофинансиране за още неизградените прави, което, наподобява, ще се случи мъчно поради актуалното й развити

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР