Кохезионната политика е най-важният инструмент на Европейския съюз за икономическо,

...
Кохезионната политика е най-важният инструмент на Европейския съюз за икономическо,
Коментари Харесай

Представителите на европейски работодателски организации се обединиха за устойчиво развитие и приобщаващ растеж в ЕС


Кохезионната политика е най-важният инструмент на Европейския съюз за икономическо, районно сближване и стабилно развиване и приобщаващ напредък. Тя стои и в основата за подкрепяне и развиване на услугите от общ интерес. Около това се сплотиха над 70 представители на европейски работодателски организации по време на интернационалната конференция „ Услугите от общ интерес – мотор на стабилно развиване и растежа в Европа”. Събитието, което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, се провежда съместно от АИКБ, Европейския център на работодателите и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес (CEEP) и Международния координационен съвет на организациите на работодатели (МКСОР). АИКБ е член и на двете организации, което ѝ разрешава да взе участие директно при взимането на решения, оказващи въздействия върху бизнес климата в Европа и света.

„ Услугите от общ интерес дефинират директно както стандарта на живот, по този начин и бизнес средата и са значителен детайл на конкурентоспособността. Ние сме обезпокоени от извънредно консервативното предложение на Европейска комисия, което показва понижение на отделения запас със 150 милиарда евро за седем годишния интервал. Повече от всеки път европейските жители се нуждаят от сигурност и от своевременното приемане на Многогодишната финансова рамка зависи активизирането на значими вложения за европейските предприятия и за подсилване на европейската стопанска система като цяло. Считам, че всички ние би трябвало да се обединим и да работим за една уравновесена финансова политика, която слага акцент върху вложенията в увеличение на конкурентоспособността на предприятията и върху увеличение на квалифицираната работна сила”, съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев

Представителите на работодателските организации разискаха ролята на публичните услуги и услугите от общ интерес в подтекста на Кохезионната политика на Европейски Съюз и идентифицирането на механизми за тяхното увеличение. Целта е услугите, които играят главно роля за понижава на разликите сред районите и поддържат икономическия и резистентен напредък в Европейски Съюз, да бъдат предоставяни от повече снабдители, като бъдат включени и повече работодатели. По думите на ръководителя на Комитета по районно развиване в Екологичен потенциал Искра Михайлова евродепутатите работят по опростяване на разпоредбите на новата законодателна и финансова рамка на Европейски Съюз. След приемането ѝ, което се чака да е през 2019 година, държавите-членки към този момент ще би трябвало да рапортуват напредъка и резултатите по усвояването на евросредствата на всеки 2 месеца, а не както беше до момента на 4 години.

„ Европейските водачи осъзнаха, че би трябвало да усилят напъните си и да работят все по-сплотени за развитиието на Европа и постигането на резистентен стопански растеж. Промените, които настъпиха през последните години в развиването на услугите от общ интерес ни демонстрираха, че те могат да бъдат мощен инструмент за подкрепяне на страните-членки “, добави министърът на финансите Владислав Горанов.

Участниците разгледаха още и използването на Стълба за обществените права в цяла Европа. Основен акцент беше подложен върху големия дисбаланс сред търсене и предложение на работна мощ. За превъзмогване на казуса беше посочено консолидираното на пазара на труда на всички лица, останали отвън него, като от особена значимост е дълготрайно безработните лица и тези от най-уязвимите групи - продължително безработни и неактивни, да бъдат включени в образования по специалности и по част от специалности, за които е налице недостиг на човешки запаси. Важно изискване за подпомагането на тези групи безработни е и работата с работодатели и даването им на тласъци за наемането на тези лица. Министърът на труда и соиалната политика Бисер Петков съобщи от своя страна, че точно услугите от общ интерес са поръчител за еднакъв достъп до пазара на труда и зачитането на обществените права на всеки човек.

По време на конференцията бяха прегледани и предложенията по отношение на пакета за чиста сила и директивата за питейна вода. Според представителите на работодателските организации Европейски Съюз би трябвало да има обща дълготрайна визия по какъв начин да се развива този бранш и в същото време да се даде опция на страните членки да намерят своето място на европейската енергийна карта. Българският енергиен пазар към този момент може да се съпоставя с пазарите в развитите европейски страни, разгласи ръководителят на Комисията по енергетиката Делян Добрев. От юли т.г. 70% от електрическата енергия се търгува на свободния пазар и тази либерализаия е реалност с помощта на работата на работодателските организации и страната през последните 3 години, добави още той.

Председателят на АИКБ Васил Велев съобщи, че би трябвало да се работи за повече координация на европейските и националните политики в региона на енергетиката и климата, само че без това да води до загуба на конкурентоспособност, нито до непостижими цени на енергоносителите. По думите му българският бизнес, а и българските жители постоянно са жертви на дадените привилегии на общностите за възобновима сила и по тази причина изцяло поддържа желанието на СЕЕР тези играчи на енергийния пазар да се третират като всеки различен и да се подложат на равни условия.

Сред участниците в интернационалната среща бяха министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, ръководителят на Комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев, ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев, основният секретар на СЕЕР Валерия Ронцити, ръководителят на МКСОР за 2018 година Анджей Малиновски, ръководителят на Представителството на Европейска комисия в България Огнян Златев, представители на работодателски организации, депутати от Екологичен потенциал и други

Европейският център на работодателите и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес е един от трите европейски обществени сътрудници, дружно с BusinessEurope и ETUC. CEEP лобира постоянно пред Европейската комисия, както и пред Европейския съвет и Европейския парламент, които оказват влияние на всяко законодателно предложение, засягащо услугите от общ интерес и тяхното място във вътрешния пазар, взе участие в правенето и променянето на регламенти, наставления и други законодателни актове, формиращи европейския бизнес климат. CEEP има дейни представители в консултациите по Европейския учебен срок, по Годишния преглед на растежа в Европейски Съюз, по договарянията в региона на обществените въпроси, конкурентоспособността и други значими области.

Международният координационен съвет на организациите на работодатели е основан през 2010 година и сплотява 18 работодателски организации от 15 страни от Централна и Източна Европа и Азия. Основната му задача е да предизвиква установяването на устойчиви връзки сред тях, продан на опит в областта на контролиране на обществените и трудовите и обвързваните с тях стопански връзки.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР