Когато заминават за чужбина, за да отпишат детето си от

...
Когато заминават за чужбина, за да отпишат детето си от
Коментари Харесай

Отписват от училище с бележка, че детето е прието в чужбина

Когато отпътуват за чужбина, с цел да отпишат детето си от учебно заведение тук, родителите към този момент би трябвало да показват документ, че са го записали да учи в страната, където отиват.

Тази смяна в регламента пробва да пресече увъртане в етномахалите, само че е напът да провокира резултат с противоположен знак - още по-дълги сводки с отпадащи деца.

Доскоро практиката бе родителите, които отпътуват зад граница, да уведомят учебните управляващи. В този случай хлапетата се отписваха от школото. По основания междуинституционален механизъм за обгръщане и задържане в учебно заведение обаче екипите бяха длъжни по-късно да посетят фамилията. Именно при тези обходи се открило, че много хора хитруват - споделят, че потеглят за Германия, само че на процедура остават в махалата и употребяват малката врата, с цел да спрат хлапетата от занятия.

За да се пресече порочната процедура, смяна в Наредба 10 за организацията на дейностите в учебното обучение разписа нов правилник. Ако имат желание да изоставен страната, родителите към този момент би трябвало освен да осведомят шефа на учебното заведение, само че и да показват уверение от учебно заведение в страната, за която потеглят, че детето ще продължи образованието си там.

Това, от една страна, основава доста бюрократични проблеми, тъй като би трябвало да се отиде авансово в другата страна, с цел да се получи подобен документ. А и не всеки път всички детайлности са отработени в задатък - в множеството случаи учебното заведение се търси след установяването на семейството на новото място.

От друга страна, когато желаяме подобен документ, родителите напряко си потеглят, а някои с сходни проблеми въобще към този момент не идват и да ни осведомят, описват шефове от образователни заведения с деца от малцинствата, където миграционните процеси са най-динамични. Когато майката и бащата постъпят по този начин, школският началник няма по какъв начин да отпише детето и то продължава да се води възпитаник, само че действително стопира да посещава занятия. Според Закона за предучилищното и учебното обучение това може да продължи, до момента в който натрупа 60 дни, в които не е било в клас. Тогава към този момент го отписват, то влиза в сводките на отпадналите и попада още веднъж в полезрението на екипите за обходи по домовете.

Въртим се в обаян кръг, реагират учебни шефове. Докато се пробва да съблюдава новите разпореждания, шеф на школо в „ Столипиново ” към този момент се е сблъскал с към 250 сходни проблема за година единствено в своето учебно заведение. За някои от тях постъпила информация от съседи и съученици, че фамилията в действителност се кани да пътува.

По данни от неофициални канали обаче шефът няма пълномощия да го отпише

Така отсъствията се натрупат. В един миг в МОН, където имат достъп до платформата, в която се отразяват, прави усещане, че неизвинените стремглаво порастват. Тогава ние излизаме отговорни, че не си вършим работата, недоволстват ученически шефове. И екипите за обходи отново потеглят по къщите.

На този стадий от процеса лъсва и нов абсурд - част от фамилиите в действителност са тръгнали за чужбина, само че това не е станало незабавно откакто детето е спряло да влиза в час.

По този метод смяната в нормативната база не сработва, а на процедура натоварва в допълнение учителите. А основава и неточна статистика за отпадащите, споделят от учебните заведения, които се борят с проблемите, провокирани от емиграцията. Затова упорстват за друга регулация във връзка с заминаващите деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР