Когато видим красиво лице, ние веднага знаем, че то е

...
Когато видим красиво лице, ние веднага знаем, че то е
Коментари Харесай

Красотата е в мозъка: Изкуственият интелект вече знае кого харесваме и защо

Когато забележим красиво лице, ние незабавно знаем, че то е красиво за нас... само че за какво? Отговор на този комплициран въпрос търсят учени от университетите в Хелзинки и в Копенхаген в свое в региона на изкуствения разсъдък. Създали са и стратегия, която разпознава чертите на лицето, които считаме за привлекателни и на тяхна база генерира нови изображения, отговарящи на нашите критерии.

Процесът се случва благодарение на изкуствен интелект и интерфейс, свързващ мозъка с компютър.
Снимка: https://tuhat.helsinki.fi/
" В предходните си изследвания разработихме модели, които могат да разпознаят и управляват портретни характерности като цвят на косата и усмивката. Привлекателността обаче е по-предизвикателна тематика на проучване, защото е обвързвана с културни и психически фактори, които играят несъзнателни функции в нашите самостоятелни предпочитания”, споделя старши откривателят доцент Микел Спапе от университета в Хелзинки.

По думите му постоянно ни е доста мъчно да разбираем какво тъкмо прави нещо или някой хубав. ”Красотата е в очите на наблюдаващия ", напомня националната мъдрост доцентът.

Какво образува персоналния ни усет

Първоначално откривателите разпореждат на генеративна мрежа (GAN) задачата да сътвори стотици изкуствени портрети. Изображенията са показани едно по едно на 30 доброволци, които са помолени да извърнат внимание на лица, които намират за привлекателни, до момента в който мозъчните им реакции се записват.

Учените проучват събраните данни благодарение на интерфейс мозък-компютър.

" Интерфейс като този е в положение да пояснява мненията на потребителите за привлекателността на редица изображения. Така компютърът основава напълно нов лицев облик посредством съчетание на това, което избран човек намира за привлекателно “, изяснява ръководителят на плана Туаакка Руоцало.

За да ревизират валидността на работния им модел, след известно време откривателите демонстрират нови портрети на всеки участник. С помощта на изкуствения разсъдък откриват, че новите изображения подхождат на желанията на обектите с акуратност от над 80%.

" Проучването показва, че сме способни да генерираме изображения, които подхождат на персоналните желания, като свързваме изкуствена невронна мрежа с мозъчните реакции”, изяснява Спапе.

Според него триумфът в оценката на привлекателността е изключително значим, тъй като в случай че той е вероятен, изкуственият разсъдък е в положение да изследва и други когнитивни функционалности, като усещане и взимане на решения.

По думите на откривателите, следвайки този модел, в бъдеще ще можем да изследваме по какъв начин човешкият мозък образува стандарти и скрити пристрастия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР