Когато ви предстои да наемете нов служител, искате да се

...
Когато ви предстои да наемете нов служител, искате да се
Коментари Харесай

5 излишни въпроса на интервю за работа

Когато ви следва да наемете нов чиновник, желаете да се уверите, че ще намерите верния човек за работата. Обстойното изявление за работа е един от най-хубавите способи да опознаете по-добре претендентите за работа. Важно е обаче да внимавате с въпросите, които задавате, защото доста от най-често срещаните от тях в действителност се отразяват отрицателно на представянето на претендентите за работа и им пречат да разкрият цялостния си капацитет.

Неправилно подбраният въпрос може да раздразни и даже обиди претендента за поста. Ново изследване на Resume.io, в което са взели присъединяване 2000 американци, хвърля светлина върху най-лошите въпроси, които един управител може да зададе на евентуален чиновник.

Ето 5 от тях:

„ Имате една минута да ме убедите да купя този молив. Давайте! “

Интервютата за работа са задоволително стресиращи и без сходни напрягащи задания. Според изследването 13% от претендентите за работа смятат този вид провокации за най-лошата част от изявлението за работа.

Идеята е ясна.  Искате да принудите претендента да покаже бърза мисъл и положителни маркетингови умения без предварителна подготовка. Има хора, които могат да се оправят безпроблемно с сходно предизвикателство, само че съществуват не по-малко супер надарени чиновници, които могат да бъдат парализирани от такава задача, изключително в случай че не аплайват за позиция, която е обвързвана с продажби.

В последна сметка това няма да ви помогне да намерите най-хубавият претендент, а просто ще усложни целия развой по неговото търсене. Ако желаете да зададете някакъв въпрос, който да разкрие изобретателни капацитет на претендента за работа и способността му бързо да намира решения на проблеми, то е по-добре да дадете действителен образец от вашата работа и да споделите задоволително информация за съответната обстановка, с цел да може той да ви предложи съответно решение на вашия проблем.

„ Къде се виждате след 5 години? "

Задаването на въпрос за бъдещите проекти на човек наподобява като нещо обикновено и разумно, само че в реалност това кара доста хора да се усещат неловко. 11% от интервюираните в изследването на Resume.io не харесват този въпрос. Кандидатите за работа може да не желаят да приказват за дълготрайните си цели, изключително като се имат поради характерните упования, които доста мениджъри имат за на своите чиновници.

Интересен факт е, че този въпрос се задава доста по-често на дами, в сравнение с мъже, което най-вероятно се дължи на обстоятелството, че доста компании не гледат с изключително положително око на евентуална бременност. Подобна неравнопоставеност може да бъде извънредно демотивираща за надарени претенденти, които се опасяват, че могат да бъдат дискриминирани поради житейските си избори.

„ Защо би трябвало да ви назначим? "

Това е фундаменталният въпрос, който стои зад всяко изявление за работа, само че когато бъде заложен непосредствено на претендента за позицията той може да сътвори ненужно напрежение и стрес. 12% от претендентите за работа не са почитатели на този въпрос.

Подобно на предходния въпрос, изследването демонстрира, че това запитване доста по-често бива отправяно към дами. Това допуска, че техните благоприятни условия и подготвеност се слагат под въпрос и би трябвало да бъдат доказвани с някакви характерни образци.

Този въпрос може да бъде признат като неприятелски от претендентите за работа, изключително в случай че те са наясно с обстоятелството, че мениджърите не го задават на всички.

„ Можете ли да разкажете за случай, в който сте се провалили? "

Това различен въпрос-капан, на който 8% от интервюираните в изследването биха предпочели да не дават отговор. Хората желаят да се показват в най-хубавата си светлина, тъй че даването на отговор на сходен въпрос без разкриването на нежелани дефекти е доста мъчно.

Има способи, по които харизматичните претенденти могат да извърнат този въпрос и да показват свое качество като минус, само че това в никакъв случай не е отговорът, на който се надяват мениджърите. Така в последна сметка всичко опира до добре познати и неискрени изявления.

Да карате хората да приказват за своите провали не оказва помощ на никой. Вместо това, би трябвало да им зададете градивни въпроси за провокациите, които са преодолели, и за това какви уроци са си извлекли от тях.

„ Защото желаете тази работа? "

Това е различен въпрос, който на пръв взор наподобява изцяло естествен и елементарен за отговаряне. 8% от респондентите в анкетата избират да не приказват за своите мотивации.

Хората не обичат заниманията им да бъдат гледани под лупа, изключително в случай че те са по-скоро функционални и монотонни, в сравнение с вдъхновяващи. Всички имаме сметки за заплащане, само че това не е отговор, който би впечатли евентуален шеф.

В последна сметка, не е значимо какво кара човек да избере дадена позиция. По-важното е какъв брой старания е подготвен да вложи в работата си и с какво може да способства за триумфа на вашата компания.

.........

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР