Когато вървите по улицата и видите бездомник, питате ли се

...
Когато вървите по улицата и видите бездомник, питате ли се
Коментари Харесай

„Светлина зад вратата“ в „Темата на NOVA”

Когато вървите по улицата и видите скитник, питате ли се каква е неговата история? А когато ходите на черква, чудите ли се защо се моли индивидът до вас? Ако вие не сте се сещали за тези неща, има хора, които го вършат, хора с рядка заложба - да открехват вратата на вярата. Те не подават ръка на нуждаещите се единствено по време на празници, не чакат нищо в подмяна и не се надяват на помощ от страната. Тази неделя в „ Темата на NOVA ” създателят Владислава Тричкова и операторите Димитър Василев и Радослав Илиев изминават пътя на вярата, с цел да ни срещнат с хора, които не са изгубили способността да съчувстват на близък, подаряват персонални средства или влагат старания, с цел да оказват помощ.

Във великотърновското село Леденик от 30 години Христо Атанасов оказва помощ на несретници. Учи машиностроене, работи като миньор, а през 1990 година взема решение да смени специалността и стартира с няколко камиона частно да извозва отпадък. Там, на боклука, Христо среща първия нуждаещ се от заслон човек и го приютява, а след него идват още 40 души. Домът му бързо отеснява и той тегли заем, с цел да реставрира огромна сграда в Леденик, където всички живеят и до през днешния ден. Те не чакат някой да ги нахрани, а работят всичко, което могат.

„ Отборът на вярата “ е един невероятен футболен отбор от бездомни, чийто основател и управител е Виктор Кирков . Той е оказал помощ на десетки малолетни деца, откогато тимът е учреден през 2011 година. Младежите в него идват или от институции, или пък тъй като живеят в противозаконни постройки на ромски махали. „ Отборът на вярата " всяка година взе участие и на Световното състезание по футбол за бездомни хора, а предходната година реализира неочакван триумф. България се изправя против Бразилия и печели! Българският вратар - 16-годишният Асен, е разгласен за най-хубав вратар на шампионата.
 Темата на NOVA NOVA
В неделните утрини храм „ Свети Николай Чудотворец'' в Асеновград постоянно е претъпкан с хора, а отец Йордан посреща всички миряни с отворено сърце. Част от хората идват тук, с цел да участват на литургията, а други - за трансформиралия се в традиция неделен курбан. Благодарение на донори от 2000 година до в този момент всяка неделя в двора на църквата има храна, която е приблизително за 500 индивида. И от 20 години там готвят едни и същи дами. Хранят всички, които дойдат - млади и остарели, небогати и богати, българи, роми и мюсюлмани.-->

„ Сърце, душа и молитва, в случай че имате това, значи сте разкрили верния път “, споделя отец Йордан. В " Темата на NOVA " отваряме вратата на църквата в Асеновград и на дома в Леденик, с цел да забележим, че светлина има. А футболната врата, която младежът Асен пази, се оказва неговият път към триумфа.

Вижте историите на хора, които са се научили да дават вяра, без да се опасяват от цената.

Гледайте „ Светлина зад вратата “ в „ Темата на NOVA “ тази неделя, 19 януари, незабавно след централната емисия вести.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР