Когато вървите към Моста на влюбените откъм НДК, ще ви

...
Когато вървите към Моста на влюбените откъм НДК, ще ви
Коментари Харесай

Защо за Кристиан Таков моралът е доброто

Когато вървите към Моста на влюбените откъм НДК, ще ви посрещне портретът на един от най-разпознаваемите адвокати през днешния ден, както и най-цитирания ни цивилен деятел, към този момент починалият доцент доктор Кристиан Таков. А до него фотография на майка му, оперната певица Галя Йончева, за която той споделя, че му е повлияла най-вече в построяването му като персона, а и в житейските избори. Мостът ще приюти галерия " Моралът е положителното " с фотографии, правени от самия Кристиан Таков, както и документи от архивите му, и може да се види от 11 юли.

Датата не е инцидентна - на 11 юли през 2017 година Таков почива след раково заболяване, единствено на петдесет и една години. Заглавието също не е инцидентно. Именно фактът, че правилно следваше правила си и сподели образно какво е морал, храброст и по какъв начин се води борба против неправдите и корупцията, трансформира Таков от редови учител по право в Юридическия факултет на Софийския университет в обичан на българите държавник и непрежалима загуба за нежното ни гражданско общество.

За късия си живот той направи доста: не трябва да забравяме за болшинството в Конституционнния съд, което интензивно искаше да върне Делян Пеевски в Народното събрание и че тогава Кристиан Таков реагира обществено, без да се тормози, че ще провокира възмущение от страна на сътрудниците си. Бори се с корупцията в университета и в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата, където е съдия, а известно време и ръководител.

Студентите го обичаха поради разбираемия, само че в същото време разгорещен език, с който приказва за правовата страна, а хората - поради това, че отстояваше неотменно фундаменталните за демокрацията полезности: право, независимост, правдивост. " Вярвам, че откакто опознаят индивида Таков и живота му, посетителите ще се въодушевяват да бъдат също толкоз непримирими към несправедливостите ", споделя Веселин Диманов (33 години) от самостоятелната мултимедийна платформа " Аффлатус ", които провеждат изложбата. Той и сътрудниците му се занимават с мултимедийно описване на документални истории.
Галя Такова, дъщерята на Кристиан Таков. " В младостта човек желае всичко и незабавно. В зрелостта той схваща, че не може да е всичко и няма да е незабавно. " Фотограф: Кристиан Таков Реклама
Преди време Диманов се захващат със усърдно изследване на архива на Кристиан Таков и с амбициозната задача да направи филм за живота му. Покрай кино лентата откриват и директория с негови фотографии, които си е отделил с концепцията един ден да ги покаже в галерия. Докато Веселин Димов работи в " Гласът на младежите " през 2016 година се среща с Таков и го интервюира. В основата на бъдещия филм е разказът на майка му Галя Йончева и щерка му, която сега е на деветнадесет години - Галя Такова.

Освен това са извършени над тридесет изявленията с негови сътрудници, другари и публицисти. " Трябва да изразя своята голяма признателност към журналистката Нери Терзиева, която оказа помощ доста, с цел да съберем задоволително информация и да придобием повече визия за хората, които са срещнали Кристиан в тези години ", споделя Димов. Очаква се филмът " Моралът е положителното " да е подготвен до края на тази година. Оператор е Калоян Игнатов, а по монтажа работи Димитър Стафидов, сюжетът е на Веселин Димов.
" Свободата на духа е изискване за достижимост на справедливостта ". Снимка от Кристиан Таков, правена в Крапец. Фотограф: Кристиан Таков
В изложбата са включени авторски фотографии на Кристиан Таков от разнообразни интервали на живота му, съпроводени от цитати от негови речи, лекции, изявленията. Откриват, че той има над 20 хиляди фотоси - " това, което въодушевява и впечатлява е, че посредством всяка своя снимка Кристиан като че ли приказва. Ние бяхме сигурни, че има доста какво да каже със своите облици, тъй като, вглеждайки се в тях, в действителност ще откриете, че те не са самоцелни ", споделя Веселин. Предизвикателството е да се подберат фрагментите и да бъдат допълнени от цитати от Таков като: " Проблемът, сътрудници и съидейници, е че тези, които са извоювали свободата, нормално не са я доживявали. "

След като сортират 500 фрагмента, Димов се свързва с фотографката Фелия Барух, която им оказва помощ за финалната кураторска активност и ограничението до 60 фрагмента. В подбора на сентенции се включват Биана Гунчева, Роси Михова и Галя Йончева. Някои от най-ранните фотоси са от 80-те години и демонстрират епохата, като манифестация пред мавзолея на Георги Димитров или портрети от казармата.
" На наша страна са хората./На тяхна страна – силата./На наша страна е правдата./На тяхна – опцията да я подценен./На наша страна е бъдещето,/На тяхна – сегашното.На наша страна е моралът,/На тяхна – неговото неуважение./ На наша страна е правото да мислим./На тяхна – възбраната да приказваме./Наша е моралната победа./Тяхна – фактическата.За мен избор, алтернатива не съществува./За мен той от дълго време е изработен./А за тебе? А за другите? " Снимка на Кристиан Таков на тогавашния Мавзолей в София. Фотограф: Кристиан Таков Реклама
На изложбата четем разпознаваеми негови думи, с които го помним и към които постоянно се обръщаме в турбулентни времена като днешното: " България се разсънва извънредно постепенно, търка очи, обръща се още веднъж на другата страна, вика " Хайде да си поспя малко ", само че към този момент е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става " и " Тъй като някой сигурно ще изиска да знае аз ляв ли съм, по средата, либерал или какъв съм, ще отговоря - на комплицираните въпроси няма елементарни отговори, това е ясно: във връзка с фамилните полезности аз съм консерва, във връзка с персоналните свободи аз съм либертарианец, във връзка с културата аз съм левичар, а във връзка с морала съм екстремист ", както и основното за бъдещите промени, на които всички се надяваме: " Пътят към свободата минава през труповете на защитавани секрети. "

Изложбата " Моралът е положителното " продължава до 24 юли.
Свързани публикации Приятели на Кристиан Таков основаха фондация на негово име 4 април 2018, 11:42 Тихите борби на огромния човек 14 юли 2017, 16:31 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тамара Вълчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР