Когато в някои украински медии се появи теч“, че на

...
Когато в някои украински медии се появи теч“, че на
Коментари Харесай

За какво се готвят Зеленски и Алиев?

Когато в някои украински медии се появи „ теч “, че на 15 декември 2021 година в Брюксел, на срещата на високо ниво на Източното партньорство, президентът на Украйна Владимир Зеленски е поканил азербайджанския си сътрудник Илхам Алиев да посети Украйна и по-късно се чу предложение за осъществяване на среща в Киев през февруари сред ръководителите на Украйна, Турция и Азербайджан по отношение на 30-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред Киев и Баку и Анкара, това беше възприето в подтекста на мирната самодейност за ходатайство сред Киев и Москва, препоръчана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Интригата беше заложена в създаването на сюжета на този план.

Анкара подходи „ необятно “, акцентирайки връзките сред Москва и Киев, оставяйки проблемите на Донбас отвън скоби. Според някои турски източници Ердоган е възнамерявал да реализира план, напомнящ закавказката формула " 3 + 3 " (Русия, Турция, Иран, Азербайджан, Армения и Грузия) без присъединяване на Съединени американски щати и Европейски Съюз в районната система за сигурност.

Във връзка с това съветският външен министър Сергей Лавров призна, че водачите на Русия и Турция могат да обсъдят предлагането на Анкара, като напомни, че Кремъл, представляван от представителя на съветския президент Дмитрий Песков, към този момент е реагирал на това, заявявайки, че Русия не е страна по този спор. Посредничеството на Анкара, и то единствено на теоретично равнище, се възприемаше извънредно във формулата Киев-Донбас и отвън формата на Минските съглашения.

Но сюжетите на интригата не се лимитираха до това. Ердоган добре схваща,че няма действителни шансове да стане медиатор сред Русия и Украйна. Но съгласно него жест трябваше да показва укрепването на позициите на Турция по много необятен периметър от близки територии – Украйна, Грузия, Азербайджан и Турция.

Киев също играе интензивно в тази посока. Както сподели изключителният и пълномощен дипломат на Азербайджан в Украйна Елмира Ахундова, на 14 септември 2020 година президентът на Украйна е подписал декрет за нова тактика за национална сигурност на страната, в параграф 36 от който Азербайджан, дружно с Турция, са приети за стратегически сътрудници на Украйна.

А на 30 юли 2021 година беше подписан Указ № 448/2021 „ За външнополитическата тактика на Украйна “. В този документ има към 10 точки - 57, 113, 114, 115 и така нататък, в които Азербайджан и Турция още веднъж са посочени като стратегически сътрудници в разнообразни области. Според Ахундова „ у нас указите на президента на Украйна бяха посрещнати с огромно задоволство “.

Драматурзите знаят още от времето на Антон Чехов, че на сцената не би трябвало да се слага заредена пушка, в случай че никой няма желание да стреля. Политическото значение на израза: в политическа конспирация всички елементи би трябвало да работят за главната концепция, в нея не би трябвало да има нищо инцидентно. И в този случай „ пушката стреля “, когато миротворците на ОДКС бяха въведени в Казахстан, което беше възприето нееднозначно (макар и на импровизирано ниво) в Баку и Анкара.

И " турската машина " бързо стартира да се върти. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев " ненадейно " направи работно посещаване в Киев. Това беше първото му посещаване в Украйна след Майдана в Киев през февруари 2014 година Освен това визитата се организира на фона на договарянията сред НАТО и Русия, които засягат въпросите на архитектурата на сигурността на постсъветското пространство, в частност Украйна и Грузия, само че без Киев и Тбилиси.

Освен това се случи, може би не инцидентно, нова ескалация по азербайджанско-арменската линия. Според някои отчети в тази връзка Ереван се е обърнал към Москва, Вашингтон и наблюдателната задача на ОССЕ. Но по някаква причина Баку е почнал да допуска, че това сякаш е първата стъпка към появяването на военните на ОДКС на територията на Армения, която напълно инцидентно се оказа ротационен ръководител на ОДКС тези дни.

Въпреки това Алиев стартира да свързва тези дейности със " способността на Армения да получи помощ отнякъде " и заплаши такива " помощници " с някакъв тип ответно деяние. При предпочитание думите му могат да се поясняват като опасност и освен против Армения, само че и против други страни членки на ОДКБ.

Сега за забележимата част от визитата на Алиев в Киев. В резултат на договарянията със Зеленски Алиев беше декларирано, че той е подготвен да си сътрудничи с Киев „ във всички области “. Зеленски посочи, че страните са подписали декларация, в която са изразили подготвеност за взаимно противопоставяне на хибридните закани, както и „ обезпечаване на мир и непоклатимост в Черноморско-Каспийския район и отвън него “. По думите му става дума за „ основаване на транспортен кулоар, вероятно в границите на ГУАМ, който сплотява Украйна, Азербайджан, Грузия, Молдова “.

Между другото, Зеленски приказва за проектите за основаване на транспортен кулоар сред Киев и Кишинев по-рано на срещата си с президента на Молдова Мая Санду. „ В бъдеще този кулоар ще редуцира пътя сред двата града до пет до шест часа, трансформирайки се в най-краткия път от Централния регион на Украйна до страните от Централна и Югоизточна Европа “, написа на уеб страницата наукраинското президентство. Тогава обаче не се говореше за включване на Азербайджан и Грузия в системата.

Като цяло резултатите от договарянията са солидни: четири меморандума, съглашение и взаимна декларация, което демонстрира, че визитата на Алиев в Киев е било деликатно авансово премислено, макар че, явно, датите са били изместени.

А подмолната част на тези договаряния няма да бъде известна скоро. Личната среща на водачите на страните се организира при закрити порти. Баку и Киев ще изчакат завършването на цикъла на „ огромните разправи в огромната политика “ и едвам тогава ще разгласят другите си геополитически решения, които евентуално са били взети. Ще чакаме.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР