Когато в края на май бившият премиер от средата на

...
Коментари Харесай

Жан-Виденовото лято

Когато в края на май някогашният министър председател от средата на 90-те години Жан Виденов разгласи, че влиза още веднъж в политиката посредством нова партия и ще взе участие в предварителните парламентарни избори на 11 юли, решението му изглеждаше, меко казано, изненадващо. След краха на ръководството му през 1997 година, което приключи с банкови банкрути, хиперинфлация, празни магазини, всеобщи улични митинги и остана в спомените на хората като Виденовата зима, някогашният министър председател напусна Българска социалистическа партия, чийто водач беше тогава, приключи медийните си изяви и се отдаде на преподавателска активност.

През есента 2020 година обаче висшето Европейско учебно заведение по стопанска система и мениджмънт, на което Виденов беше и основен секретар, също банкрутира. Оттогава той работи с помощта на приятеля си Иван Атанасов. " Моята фантазия беше да отида на борсата за безработни експремиери и безработни хабилитирани лица. Но защото съм най-хубавият в двете сфери - ръководство на планове всевъзможни и ръководство на опасности всевъзможни, той ме убеди да отида при него, с цел да върша фотоволтаици ", изясни не без подигравка Виденов.
Кой разсъни Жан
Бившият министър председател се връща в политиката посредством нов политически план - " Лява опция ", чиято цел е да сплоти левите гласоподаватели, тъй като по думите му Българска социалистическа партия " към този момент не съставлява техните ползи ". Като основател той сочи точно Иван Атанасов - някогашен зам.-председател на младежката организация на Българска социалистическа партия от 90-те години " Българска демократична юноша " (БДМ), правоприемник на някогашния комунистически юношески съюз ДКМС.

Атанасов ще бъде водач на " Лява опция ", а Виденов - учредителен секретар. Учредяването й ще е след парламентарните избори и по тази причина бъдещата партия взе участие във вота на 11 юли в обединението " Ляв съюз за чиста и свята република " с още няколко обединения - русофилската " Възраждане на отечеството " на някогашния издател на в. " Дума " Николай Малинов, една от комунистическите и две социалистически - " Български път " и " Българска прогресивна линия " на някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Красимир Янков.
" Ние отново сме тук " *
Подобно " идеологическо " многообразие има и в " Лява опция ", в случай че се съди по хората, подкрепили плана. Пред " Капитал " Атанасов посочи, че това не значи, че всички ще са и учредители на партията. Сред тях са някогашни министри от злощастното държавно управление на Виденов 1995 - 1997 година като този на опазването на здравето Мими Виткова, в този момент изпълнителен шеф на здравноосигурителния фонд " Доверие ", и някогашният вицепремиер Дончо Конакчиев. Има висши функционери от средите на някогашната БДМ, откъдето беше и Жан Виденов, преди да оглави през 1991 година Българска социалистическа партия, както и някогашни членове на необятното управление на Българска социалистическа партия и нейни някогашни локални водачи. Като някогашния кмет на Хасково Атанас Величков, който до 2018 година беше и общински водач на Българска социалистическа партия, само че напусна поста, както и сегашният общински консултант от Българска социалистическа партия в Бургас Павел Маринов - някогашен народен представител и някогашен регионален шеф на Бургас по времето на кабинета " Орешарски ".
" Ние залагаме на патриотичното ляво, на националната страна против глобалисткото ляво. " Иван Атанасов, някогашен деятел на Българска социалистическа партия и предстоящ водач на " Лява опция " Фотограф: Капитал
Русофилската линия е показана от хора, свързани с комунистическото придвижване " Че Гевара " и фондация " Безсмъртният полк ", като Петя Паликрушева и брачният партньор й Павел Иванов. Паликрушева е от българската редакция на съветския уебсайт " Нюз фронт ", който следствие на " Дневник " и Европейската работа за външна активност откриха като разпространяващ подправени вести. Тя е и отпред на придвижването " Че Гевара ", учредено при започване на 90-те години от брачна половинка й Павел Иванов, който в този момент е водач на " Съюза на комунистите в България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР