Когато в европейска държава бъде доказано по безспорен начин, че

...
Когато в европейска държава бъде доказано по безспорен начин, че
Коментари Харесай

Руменова: Мерките за защита на потребителите от опасни стоки в Интернет вече дават резултат

Когато в европейска страна бъде потвърдено по неоспорим метод, че дадена стока не дава отговор на стандартите за сигурност в Европейския съюз и крие риск за живота и здравето на потребителите – да вземем за пример, може да аргументи пострадване, задушаване, отряване, електрошок и така нататък, тя алармира посредством портала Safety Gate и тази информация доближава по едно и също време до 30 страни от Общността, включително Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. За да защитят потребителите, способените национални органи във всяка от тези страни подхващат дейности по издирването на стоката на територията на техните страни и в случай че я открият, разпореждат на търговците да я изтеглят от магазинната мрежа, да я преработят по този начин, че да отстранен предпоставката, която основава риск или в случай че това е невероятно, изискват тя да бъде унищожена и в никакъв случай повече внасяна/пускана на пазара.

Това изясни пред БНР основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова във връза с представянето на годишния отчет на портала Safety Gate.

Така да вземем за пример, електронните цигари и течности (пълнители за тях) попадат в компетенциите на Министерството на здравеопазването и доминират измежду всички изпратени от България сигнали през 2022 година към Safety Gate. При тях проблемите нормално са свързани с незадоволително информация (липсват инструкции за приложимост, не се показват рисковете, не е ясно каква доза никотин гълтам пушачът и т.н.), резервоари с по-голям от общоприетия потенциал и течности с недопустим химически състав, като множеството произведения са с генезис Китай.

Моторните транспортни средства (резервни части) и изделията за деца (облекла, биберони, шишета за мляко, колички, столчета за хранене и др.) са идващите две групи артикули с най-вече сигнали, сътоветно 18% и 15%, като рисковете при използването им са от задушаване, пострадване и химически.

„ Въпреки че контролът върху разпространяването на рискови артикули в интерент е по-сложен, защото има по-голяма динамичност и на световния цифров пазар по-лесно проникват артикули от трети страни, за които статистиката сочи, че създават най-вече неотговарящи на европейските условия за сигурност артикули, през предходната година европейските институции означават пробив``, разясни още тя.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР