Когато Урсула фон дер Лайен зае поста си начело на

...
Когато Урсула фон дер Лайен зае поста си начело на
Коментари Харесай

Проваля ли се Урсула със зелените си планове?

Когато Урсула фон дер Лайен зае поста си отпред на Европейската комисия, тя имаше амбициозни проекти да запише името си в историята на Европейски Съюз с старания за справяне с климатичните промени. Един от плановете ѝ е Зелената договорка, която планува въглеродна индиферентност на общността до 2050 година.

Но тогава светът се промени - пандемия от ковид, войната в Украйна, инфлацията, закона за субдисиите в Съединени американски щати... Всичко това слага на тестване концепциите на Брюксел за зеления преход, написа европейкото издание Politico, представено от Investror.bg.

В момента Урсула фон дер Лайен е пред алтернатива - в случай че задейства напъните си да извърши зелените проекти, ще ядоса редица високопоставени водачи, от чиято воля зависи дали ще може да застане втори мандат отпред на Европейска комисия.

Досега ръководителят на комисията не е давала индикации дали желае да се кандидатира отново за поста, само че в случай че го желае, би трябвало да има поддръжката на родната Германия и на множеството страни от Европейски Съюз, както и несъмнено, на своята Единна европейска партия (ЕНП). А всяко дейности в региона на климата крие предпоставки за дрязги с един или различен състезател от тези, които би трябвало да ѝ дадат поддръжката си.

Мандатът на комисията " Фон дер Лайен " изтича през 2024 година с провеждането на изборите за Европейски парламент. В Брюксел към този момент стартират да се приготвят за предизборната акция.

Франция и Германия са локомотивите на Европейски Съюз и евентуално тяхната поддръжка ще е решаваща за избора на ръководител на Европейска комисия, разяснява източник на Politico. Но не трябва да се подценява и мнението на останалите 25 страни от общността.

Германия преди всичко

Ако желае още веднъж да бъде отпред на Европейска комисия, Урсула фон дер Лайен би трябвало първо да си завоюва поддръжката на родната Германия. През 2019 година тя беше любимец на тогавашния канцлер Ангела Меркел, само че в този момент страната се ръководи от съдружен кабинет, в който влизат опозиционните тогава партии - Социалдемократичната, Либералната партия и Зелените.

На последващо място е нужна поддръжката в немските среди на ЕНП, а има индикации, че тъкмо там има противоречие със зелените упоритости на ръководителя на Европейска комисия. Германски представители на партията са подлагали на критика преди месец в Брюксел нейните проекти, които са прекомерно бързи и прекомерно амбициозни, споделят източниците на Politico.

Урсула фон дер Лайен не може да подценява тези сигнали, идващи и обществено от депутати от ЕНП в Европейския парламент.

Председателят на Европейска комисия е изправена пред разногласия и в самата институция. Източници на европейското издание оповестяват за спорове измежду комисарите във връзка с Зелената договорка, като част от комисарите, идващи от фамилията на ЕНП, блокират законодателни промени. Против е и комисарят по въпросите на общия пазар Тиери Брьотон, който не идва от консервативните среди, само че евентуално просто пробва да се нарежда по-добре преди идващите избори.

Зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс, който е от крилото на социалистите в Екологичен потенциал, е отговорникът за осъществяването на Зелената договорка и твърди, че ще се бори със " зъби и нокти " за проектите. Той обаче е един от евентуалните съперници на Урсула фон дер Лайен за поста. През 2019 година също беше обещаващ претендент, само че не съумя да събере нужната поддръжка.

Междувременно източници на Politico разясняват, че лобистите в Европейски Съюз съумяват да сложат " спирачки " на част от зелените начинания. Сред тях са битката с така наречен greenwashing - заблуждаващата екологичност на компании, която е основна част от проектите на Европейска комисия за понижаване на излъчванията до 2030 година с най-малко 55%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР