„Когато Турция играе с мигрантската карта, винаги успява да привлече

...
„Когато Турция играе с мигрантската карта, винаги успява да привлече
Коментари Харесай

Известна турска журналистка разкри защо бежанците не нахлуват в България

„ Когато Турция играе с мигрантската карта, постоянно съумява да притегли вниманието на Европа. Този път обаче Турция също по този начин губи доста от престижа си и накърнява трайно репутацията си в Европа. Властите в Анкара би трябвало да имат това поради. “

Това съобщи пред БНР Асла Айдънташбаш - водещ турски публицист, анализатор от Европейския съвет за външна политика.

В изявление за предаването „ Събота 150 “ тя допусна, че турският президент Реджеп Ердоган праща мигранти единствено на гръцката, а не и на българската граница поради положителните му връзки с премиера Бойко Борисов .

Според нея Европейският съюз в този момент наподобява обединен по мигрантската обстановка.За смяна в политиката на Европа по този въпрос с Асла Айдънташбаш беседва Деян Йотов.

В отговор на въпрос дали последните трагични събития усилиха или отслабиха позициите на президента Ердоган в Турция и на интернационалната сцена тя сподели:

„ В самата Турция на политиката по отношение на Сирия се гледа с много сериозно око. С новините за загуби на жива мощ в Идлиб се усилват рецензиите от опозицията.

И съгласно мен до известна степен, сочат го социологическите допитвания, сериозно настроено е и обществото като цяло.

Хората, както постоянно, поддържат бойците, само че наподобява още не са уверени, че дейностите на държавното управление в Идлиб или в Либия са сполучливи “.

„ По отношение на интернационалната обстановка Турция усеща, както нормално когато стане дума за бежанците, че има доста мощна карта.

Когато Турция играе с тази карта, постоянно съумява да притегли вниманието на Европа.

Този път обаче Турция също по този начин губи доста от престижа си и накърнява трайно репутацията си в Европа. Властите в Анкара би трябвало да имат това поради “.

„ А за връзките с Русия - най-важният състезател тук, картите на Турция не са толкоз мощни. И това се видя когато Ердоган отиде тази седмица при Путин в Москва. Споразумението, което реализираха, беше на масата от известно време.

То е за преустановяване на огъня и това е отлично. Но не е тъкмо актуализацията на договореностите от Сочи, на която се надяваше Ердоган “.

„ Така че - по-силна или по-слаба е Турция, зависи от гледната точка. Различно е по отношение на другите играчи “.

- Само от Путин ли зависи дали ще има всеобща бежанска вълна от Идлиб? И дали Ердоган няма да стане маша за налагане на съветските ползи в Европа ?

- Вижте, границата на Турция със Сирия е затворена и бежанци от Идлиб не минават през нея. Тези, които се натрупат на европейската граница, живеят от дълго време в Турция и не всички са сирийци.

Всъщност множеството са афганистанци, таджики, иранци, иракчани. На турско-сирийската граница има железобетонна стена и хората в Идлиб, които стигат до турската граница, живеят на ничията земя там в палаткови градчета посред зимата. Това е голяма филантропична покруса.

Путин държи ключа за обстановката в Идлиб и - да, той може да отприщи, по този начин да се каже, още по-голяма филантропична покруса, в случай че реши да стигне още на север в Сирия. Затова в договарянията с него Турция би трябвало да е доста деликатна.

Много неща би трябвало да се вземат поради - значимостта на съветските туристи за турската стопанска система да вземем за пример, както и енергийното партньорство, в това число "Турски поток ". Русия просто държи по-силни карти.

- Новите водачи на евроинституциите демонстрираха твърда позиция по мигрантския въпрос - безапелационни са, че този път Европейският съюз е обединен. Вярвате ли им и по какъв начин в действителност ви се коства европейската реакция ?

- Има голямо противоречие в европейската численост за протичащото се с мигрантите и формалните турски данни. Според вътрешното министерство на Турция най-малко 170 000 души са напуснали страната. Което не е правилно. Европейците пък настояват, че към 5000 са пристигнали на гръцките острови и още няколко хиляди са минали сухопътната граница. Очевидно някой не споделя истината!

Това ме навежда на мисълта за повода за хода с мигрантите. Не подценявайте обстоятелството, че турските управляващи са под напън от хората, които са гневни поради мигрантската им политика, дейностите в Сирия също са надалеч от известни. Така че част от това, което се случва - изказванията, че Турция праща бежанците към Европа, цели да се понижи напрежението в обществото.

Европейците наподобяват единни по мигрантския въпрос. А границите - и българската, и гръцката - не са толкоз лесни за прекосяване, както преди 5 години. Турските управляващи смятаха, че могат да провокират още по-голям поток към Европа. Но това не се случва. Още по-голям обаче става рискът Турция да се трансформира в магнит за още повече мигранти, които да я възприемат като директна спирка по пътя към Европа.

- Защо Ердоган праща мигранти единствено на гръцката, а не и на българската граница ?

- Мисля, че е поради положителните му връзки с премиера Борисов. А и размерът на търговията сред Турция и България е забележителен. Но кой знае?

Турция е доста ядосана на Гърция поради енергийните разногласия в Източното Средиземноморие. Както знаете, Гърция, Египет и Кипър, с поддръжката на Израел, оповестиха построяването на нов газопровод. Това е май част от повода Гърция да стане цел вместо България.

- Несъмнено в полза на Европа е Турция да бъде постоянна страна. Но по какъв начин да помогне на Ердоган с кошмара Идлиб? единствено с още няколко милиарда евро ли ?

- Турция безспорно има потребност от помощ за мигрантите и за сирийските си проекти. Говори се за нов финансов пакет, само че той надалеч няма да е толкоз огромен, колкото контрактувания преди няколко години, тъй като броят на мигрантите е много по-малък.

Важно е Европа да отстоява личните си правила във връзка с разпределението на парите. Аз персонално мисля, че директни стипендии за бежанците биха били по-добър вид от прекосяването през институционални медиатори.

Много е значимо също Турция да схване, че връзките й с Европа няма да свършат този месец и че не трябва да стават пленник на рецесията с Идлиб. А Европа би трябвало да помогне за основаването на зона за сигурност в този регион.

Руснаците не го желаят, сирийският режим - също. Но истината е, че сме изправени пред обстановка, в която 1 милион души живеят в палатките и няма къде да отидат, няма причина и да останат - няма работа там. Затова всички те мечтаят да отидат в Турция или в Европа.

Така че в полза на всички ни е да решим казуса. Възстановителните работи в Сирия би трябвало да стартират. Европа твърдо отхвърля да го прави до момента в който не бъдат реализирани мир и политически преход в Сирия.

Но тази политика все още към този момент не можем да си я позволим. Трябва да мислим по какъв начин да осигурим домове и учебни заведения, изключително в Идлиб. Сирия би трябвало да стартира да се построява отначало, даже до момента в който Асад е още там и даже до момента в който военните дейности не престават.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР