Когато цената на електрическата енергия е по-ниска извън нашата страна,

...
Когато цената на електрическата енергия е по-ниска извън нашата страна,
Коментари Харесай

Ангелин Цачев, ЕСО: Внасяме ток от чужбина заради липсата на конкурентни базови мощности

" Когато цената на електрическата сила е по-ниска отвън нашата страна, обикновено е тя да бъде импортирана ", съобщи Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор в " Още от деня ". Той разяснява за какво се постанова страната ни да внася ток.

" Цената на тока през последните години значително се обвърза с цената на природния газ. В последните 10-12 години и в прилежащи страни, както и в по-голямата част от страните в Европейски Съюз бяха построени газови мощности, които употребяват газ като различно гориво ", уточни той.

Според изпълнителния шеф на ЕСО освен неналичието на газови мощности, неналичието на конкурентни базови мощности е главната причина да внасяме ток от чужбина.

" Дали тези мощности работят на газ или създават сила от нуклеарно гориво, това няма никакво значение. Въпросът е какъв брой тези мощности са конкурентни в общия европейски общоенергиен пазар ", разясни Ангелин Цачев.

Най-евтината сила е създадената от възобновимите мощности, по-късно е силата от Водноелектрическа централа, следват нуклеарните мощности, газовите централи най-малко на този стадий, най-скъпа е от въглищните централи заради огромното колическво въглеродни излъчвания, които те заплащат за всеки създаден мегават час ел. сила.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР