Когато теглим дълг имаме надеждата, че ще го инвестираме правилно,

...
Когато теглим дълг имаме надеждата, че ще го инвестираме правилно,
Коментари Харесай

Карадайъ: „Промяната” счупи рекордите за 33 години – 15 млрд.лв. на година

Когато теглим дълг имаме вярата, че ще го влагаме вярно, с цел да живеем по-добре.

И в по-добри времена – да го връщаме. Но когато теглим дълг за обществени заплащания, това значи, че ние ще го изядем. Това съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание по време на дебатите за декларация, препоръчана от Българска социалистическа партия, с която кабинетът се задължава да внесе бюджет за 2023 година дружно с бюджети на ДОО и Здравната каса. ДПС не поддържа декларацията, тъй като Народното събрание към този момент утвърди на първо четене закон за удълженото деяние на бюджета за 2022 година

Няма да влагаме този нов дълг, с цел да има възвръщаемост и посредством по-високия стандарт да го връщаме. Така че сега би трябвало да сме доста деликатни защо ще трупаме нов дълг и още какъв брой по-голям ще бъде той, предизвести Мустафа Карадайъ.

И изясни причинта: „ За да не се окаже, че върху 15-те милиарда лв. наследени дълг ще наложим още към 10 милиарда дълг отново за обществени заплащания, отново за ястие, а не за вложения. ”.

Председателят на Движение за права и свободи се обърна към шефа на ПГ на „ Продължаваме промяната ” Андрей Гюров: „ Вие се намирате на политическия терен с помощта на нарушаването на Конституцията на Република България, което го споделя Конституционният съд, а не аз. ”.

Конституционен съд вас ви разгласи като извършители на Конституцията. От каква морална гледана точка и с каква логичност вие се вършиме на моралисти тук, от тази естрада, в тази зала и където и да е. Нямате право, безапелационен бе Карадайъ.

От 2009 до момента ние не сме били на власт като се изключи държавното управление на Пламен Орешарски. Но от 2001 до 2009 година ние сме били на власт. И като приказваме за дълг, предлагам ви да вземете формалната статистика от Българска народна банка и от Националния статистически институт и да обърнете внимание на няколко цифри, сподели Карадайъ. И цитира обстоятелствата.

През 2001 дългът е малко към 17,5 милиарда лв.. В края на 2008 и началото на 2009 година дългът е към 1 милиард лв.. За 8 години присъединяване на Движение за права и свободи във властта са се върнали 16 милиарда лв. дълг – приблизително по 2 милиарда лв. дълг на година, акцентира ръководителят на Движение за права и свободи

Ние критикувахме ГЕРБ за тяхното ръководство на страната, тъй като от 2009 до 2020 година те натрупаха 20 милиарда лева нов дълг и дългът стана 21 милиарда лв., напомни Мустафа Карадайъ.

Ние ги критикувахме за това, че натрупат приблизително по два милиарда лв. дълг  на година. Но сега вие успяхте да счупите всички върхове за последните 33 години – 15 милиарда лв. дълг на година, обърна сек към „ Промяната ” Карадайъ. И заключи: Не за 10 години, а на година!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР