Когато тази седмица Камала Харис се завърна Сената за пръв

...
Когато тази седмица Камала Харис се завърна Сената за пръв
Коментари Харесай

Републиканците все повече признават поражението на Тръмп - но не публично

Когато тази седмица Камала Харис се завърна Сената за пръв път като новоизбран вицепрезидент, сътрудниците й републиканци я приветстваха, а сенатор Линдзи Греъм я поздрави с жеста "юмрук в пестник ".
Това е знак, че доста републиканци в частен диалог признават това, което отхвърлят да кажат намерено: демократът Джо Байдън и Харис завоюваха изборите и през януари ще встъпят в служба.

Публичното безмълвие на Републиканската партия по отношение на действителността, че Байдън победи, е еднакво на мълчешком одобрение на неоснователните изказвания на Тръмп за изборни измами. Това си има своите осезаеми последици, забавяйки властовия преход във време на пандемия, посявайки подозрение измежду обществото и поставяйки под опасност способността му да бъде водач на онази част от страната, която е допустимо да сложи под въпрос легитимността му.

"Реалните последици крият риск ", сподели Еди Глод, началник на катедрата по афроамерикански проучвания в Принстън. "Дългосрочните измерения на това ще бъдат сгъстяване на подозренията в изборите и на последствията от това за политиката. Може да се стигне до такава степен половината страна да стане освен надълбоко мнителна към демократичния развой, само че и интензивно враждебна към него. Трудно е да си представим по какъв начин ще излезем от сходна обстановка ".

Републиканците завършват ерата Тръмп по метод, много подобен с този, по който я и започнаха: присъединявайки се към президента в рушенето на цивилизованите правила и сеейки неустановеност в институциите. Но в сряда поддържаният от тях обществен облик на поддръжка за президента стартира да демонстрира признаци на изхабяване.

Кулоарните клюки за безсмислеността на правосъдните борби на Тръмп се разнесоха все по-осезаемо, откакто юристът на президента Руди Джулиани се яви в правосъдна зала в Пенсилвания, изтъквайки пространни и неподкрепени с обстоятелства изказвания за изборни измами с задачата изборните резултати да бъдат анулирани. Помолен да разяснява случая, сенаторът републиканец от Пенсилвания Пат Туми съобщи следното: "Само ще ви кажа, че съгласно мен те нямат мощни причини ".

А когато началникът на канцеларията на Белия дом Марк Медоус посетил републиканците в Сената, той ги приканил "да се възползват оптимално " от оставащото им време с Тръмп, обявиха двама сенатори.
Сенаторът Джон Корнин от Тексас сподели, че всъщност посланието на Медоус към сенаторите е било "до края на мандата на президента остават още към 45 дни ". Началникът на президентската канцелария декларирал пред тях, че в случай че "имат някакви хрумвания за неща, които Белият дом може или би трябвало да направи през този интервал от време, то дано да ги споделят ".
Но даже и тогава имало остатъчна нотка на отказване на резултатите.

"Но в случай че би трябвало да бъде почтен, той в действителност сподели 45 дни или четири години и 45 дни ", добави Корнин.
Въпреки признанията в персонални диалози няма обществени старания Тръмп да бъде уверен да си тръгне.

Той отхвърли да признае резултатите от президентската конкуренция и води правосъдни борби в няколко щата, само че няма индикации или доказателства за изборни нередности или всеобщи фалшификации на изборите. Назначеният от Тръмп началник на Управлението на общите служби се бави с формалното слагане на началото на предаването на властта в Белия дом на Байдън, което от своя страна бави подготовката на новото държавно управление за битка с влошаващата се пандемия, която към този момент лиши живота на 250 000 американци.

Отказът на Тръмп да признае резултатите значи, че следизборните разногласия може да се проточат със седмици, а даже и доникъде на декември, когато ще бъде гласуването в Избирателната гилдия. Освен това консервативните медии се пълнят с голословни изказвания за изборни измами без никакво оборване от републиканците, което може да подрони основите на президентското ръководство на Байдън още преди то да е почнало.
Изследване на Монмътския университет от сряда демонстрира, че до момента в който 95 % от демократите са на мнение, че изборите са били "честни и обективни ", при републиканците този дял е едвам 18 на 100, а 70 % от гласоподавателите на Републиканската партия считат, че е имало някакви измами.
В Белия дом се е настанило чувство за парализа.

Западното крило се е изпразнило, като едни чиновници са под карантина поради контакт с Ковид-19, а други се оглеждат интензивно за нова работа. Президентът стои до късно вечер в Овалния кабинет, без да се появява обществено, помествайки в Туитър голословни изказвания, като в същото време значително е изоставил ръководството и от изборния ден до момента не е дал отговор на нито един репортерски въпрос.
Републиканци споделят в персонални диалози, че няма кой знае какво да създадат, с изключение на да чакат, предоставяйки на президента времето и пространството, от което има потребност, с цел да види самичък резултатите. Лидерът на болшинството в Сената Мич Макконъл, който е считан за единствения човек, който може да накара Тръмп да сътрудничи с преходния екип на Байдън, твърдо поддържа президента, заявявайки, че той е "100 % в правото си " да оспорва резултатите в съда.

Конгресмени от Републиканската партия показват получените от Тръмп над 70 милиона гласа, а също и огромната му известност измежду републиканците, в това число измежду твърдите им електорати в техните изборни региони. Освен това слуховете, че той към този момент обмисля да се кандидатира на идващите избори през 2024 година, също сковават републиканците, тъй като се опасяват от профила му в Туитър; те също по този начин показаха опасения, че в случай че стартира да наподобява, че принуждават президента да си върви, това може да тласне темпераментния началник към нови рисковани решения за евакуиране на войски и нови уволнения в екипа по националната сигурност.
И, несъмнено, не на последно място е Джорджия.

Републиканците се нуждаят от спечелването на най-малко един от плануваните за януари балотажи там, с цел да запазят болшинството си в Сената и да не позволен демократите да завоюват всичко във Вашингтон. Макар и към този момент Тръмп да не демонстрира необикновен интерес към тези съревнования, републиканците са стигнали до извода, че в случай че запазят твърдия му електорат мобилизиран, това може да бъде задоволително да завоюват в щат, в който Байдън има напълно дребна преднина.

"Тръмп се държи тъкмо по този начин, както всички би следвало да чакат. Нищо от това, което прави през последните две седмици, не е нетипично за него ", сподели Алекс Конант, пълководец на републиканците, който е съветвал сенатора от Флорида Марко Рубио при кандидатпрезидентската му акция през 2016 година "А републиканците в Сената му отвръщат по същия метод, както постоянно са правили: игнорирайки го и насочвайки вниманието си към календара на Сената. "
"Но няма никакви гаранции, че това дава добър резултат за републиканците. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР