Когато търговец е обявил две различни цени за даден продукт

...
Когато търговец е обявил две различни цени за даден продукт
Коментари Харесай

Габриела Руменова: При две цени на една стока се заплаща по-ниската!

Когато търговец е оповестил две разнообразни цени за даден артикул в един и същи магазин, потребителят има право да заплати по-ниската . Това изясни в ефира на „ Bulgaria ON Air “ създателят на некомерсиалната платформа „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова в подтекста на идното въвеждане на еврото в България и риска неточни търговци да употребяват този интервал за нерегламентирани облаги на гърба на потребителите.

Обявяването на две цени за един и същи продукт в даден магазин е неразрешено от закона . Но към този момент има търговци, които показват цените и в лв., и в евро, като при превалутирането закръгляването е в ущърб на клиента . Така да вземем за пример, в случай че стока коства по едно и също време и 3 евро, и 6 лева Освен това, цената в евро е изписана с няколко пъти по-голям шрифт.

„ Изискване в Закона за отбрана на потребителите е обозначаването на цената да е недвусмислено и ясно за потребителя и тя да е в непосредствена непосредственост до стоката, за която важи. Цените наложително би трябвало да бъдат обявявани в лв.. Ако има и друга валута, не е проблем, само че потребителят би трябвало да знае каква е цената в лв.. Цените в лв. и във всяка останала валута би трябвало да подхождат “ , обясни Руменова.

Тя разяснява, че почналите занапред трикове да не се слагат въобще цени в лв., да се афишират цени и в лв., и в евро, като тази в непознатата валута е със доста по-голям шрифт, както и да се слагат спомагателни табели с още по-големи размери на цифрите и несъответстващи с другите две цени в лв. и евро, без да е ясно за кои тъкмо продукти в обекта се отнасят, имат една цел . И тя е потребителят да бъде притеглен с на пръв взор по-ниска цена , а когато отиде на касата или даже след покупката (ако заплаща с карта и не обърне внимание), да разбере, че заплаща повече .

Габриела Руменова насочи зов към търговците да не се възползват от идния временен интервал около въвеждането на еврото и ползват нелоялни практики, а да бъдат правилни към своите клиенти . А на потребителите обърна внимание да наблюдават подхождат ли си цените в лв. и в евро, с цел да не бъдат ощетени .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР