Когато свръхнова избухне в дълбокия космос, на хората на Земята

...
Когато свръхнова избухне в дълбокия космос, на хората на Земята
Коментари Харесай

Еднополюсният свят рухна на 11 септември 2001 година

Когато свръхнова избухне в дълбокия космос, на хората на Земята дълго време им се коства, че тя е на мястото си и продължава да свети. Но в действителност към този момент я няма и колкото по-скоро хората одобряват това, толкоз по-добре за тях: ще имат време да се приготвят за отбрана от следствията от детонацията, от гама лъчи, които могат да убият целия живот.

Небостъргачите на Световния търговски център, двете най-високи здания в света по това време, въплъщават за доста от нас този отдалечен и всесилен космос. Те въплътиха хилядолетната фантазия на гордите хора за Вавилонската кула. Те бяха привлечени от Бога, стремейки се да го настигнат, в случай че не в духовна, само че в комерсиална и финансова мощност. В света, който беше увенчан от кулите близнаци, те бяха храмове, единствено че не на Бог, а на Мамон, на международния капитал. В света, който беше погубен на 11 септември 2001 година, те бяха най-видимият, понятен и мощен знак на световното американско владичество.

Всемогъществото на „ Сияещия град на хълма “ тогава, при започване на хилядолетието, изглеждаше непоклатимо и като цяло целесъобразно от хода на историята. За „ края на историята ” и нейното приближаване до нейния край, триумфа на универсалната демократична народна власт, западните журналисти говореха с екстаз. Десет години преди този момент бяхме изгубили страната, в която сме родени, която обичахме. Постоянно ни убеждаваха, че пътят на социализма е бил неточност, че всички победи и достижения на Съюз на съветските социалистически републики не са нищо повече от полуда, че би трябвало да се разкаем за историята на родната ни страна, за подвизите на нашите татковци и предци, че световният пазар ще съди всичко и всички, както е признато на всички места в " цивилизования свят ". Вместо това ни беше препоръчан път към светлото капиталистическо минало, което е и нашето бъдеще.

И ето го - внезапно, никой не го е очаквал! - взривени, срутени, освен това, взривени и срутени по най-безмилостен метод, онлайн и в действително време, всичко това се случи пред очите ни. И срина не непознатото, а нашето бъдеще. Да, през днешния ден всички сме наясно, че е било заблуда – само че тогава изглеждаше ясно и действително.

Нашето значи общо: американци, руснаци, европейци – бъдещето на всички, които разчитаха на международния пазар като неутрален съдия, кадърен да сложи всичко и всекиго на мястото му, на Съединени американски щати като фар на международната цивилизация. Но щом кулите паднаха, стана ясно: Мамон е подправен господ. Той може единствено да обърква и съблазнява; той е свободен да раздава трилиони заеми, вкарвайки милиарди хора в дългово иго. Той има властта да подарява златни покои на своите най-предани свещеници-олигарси и да радва своите енориаши-жители с излъган комфорт. Но безусловно ще желае погашение на всичките си " заслуги " посредством послушание, а от тези, които не се помиряват - с кръв.

Ако разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година е най-голямата геополитическа злополука на ХХ век, то рухването на кулите близнаци 10 години по-късно е най-голямата геополитическа злополука на сегашния, ХХI век. Тя отвори нашия век и дефинира неговия вектор.

Това е векторът на краха на 500-годишното световно владичество на Запада и възраждането на многополюсния свят, естествената, естествена конструкция на човешката цивилизация, каквато постоянно е била от древността до завладяването на Новия свят от европейците.

Конвулсиите на еднополюсния свят започнаха незабавно след рухването на кулите близнаци. Съединените щати нахлуха в Афганистан, с цел да издирят и санкционират екстремистите от “АлКайда ”, причинителите на терористичната офанзива от 11 септември, които бяха подслонени от талибаните. Американците бързо смъкнаха талибаните и, употребявайки военната си мощ, откриха режим, който харесват на власт в Кабул. Но тъкмо 20 години по-късно същите талибани още веднъж завзеха властта, определяйки деня на встъпването в служба на своето държавно управление на 11 септември 2021 година Но това не е толкоз " тролене ", колкото жестока подигравка на историята. Историята обича сходни подигравки, тя не пропуща опцията да покаже на хората по какъв начин грубата мощ, лишена от истина и здрав разсъдък, реализира резултати, които са непосредствено противоположни на предстоящите.

Последва въоръжената инвазия в Ирак. Там в продължение на четвърт век управляваше деспотичният режим на Саддам Хюсеин, само че той крепко държеше страната, осигуряваше A мир и ред. Американците упрекнаха Хюсеин в създаването на оръжия за всеобщо поразяване (което в последна сметка се оказа лъжа), смъкнаха го и го екзекутираха. Редът беше сменен от безпорядък в Ирак, отваряйки пътя за още по-опасни екстремистки придвижвания от “Ал Кайда ”, като “Ислямска страна ”. От страна, която след интервенция „ Пустинна стихия “ през 1990 година не заплашваше никого, Ирак се трансформира в огнище на интернационален тероризъм, който заплашва целия свят. Десетки хиляди бойци от целия свят дойдоха там, с цел да се причислят към редиците на ислямистите, а стотици хиляди бежанци, принудени да изоставят домовете и имуществото си, се завтекоха към Европа, причинявайки от ден на ден и повече талази от миграционната рецесия. Екстремистите проникнаха и в редиците на тези бежанци, като проведоха терористични офанзиви в мирни европейски градове.

След като сътвори безпорядък в Афганистан и Ирак, самопровъзгласилият се международен хегемон не остана на това. Теорията за " следения безпорядък ", възприета от администрацията на Барак Обама, изискваше нови жертви. Те бяха светските автокрации на Близкия и Средния изток, правилни съдружници на Съединените щати. Но паднаха, предадени от американците и пометени от стихията на „ арабската пролет ”. Те бяха сменени от фундаменталисти, открити врагове на Америка и цялата западна цивилизация. Египет, най-голямата и значима страна в арабския свят, изпадна в безпорядък и единствено с помощта на армията, която беше решена да поеме отговорността за ориста на страната, Египет беше избавен от ориста на Ирак. Сирия можеше да стане идната жертва на " арабската пролет " след Ирак, само че съветската мироопазваща интервенция, стартирана по искане на законните управляващи на тази страна, постави завършек на проектите на екстремистите и техните съучастници.

Еднополюсният свят на американската надмощие се срина дружно с кулите близнаци, с цел да не се възроди в никакъв случай повече. Тези, които към момента мечтаят за сходство на Америка у нас, в действителност преследват мираж, една фантазия от предишното: Америка, която им служеше за модел за подражателство, свърши на самия 11 септември. И всичко, което се случва с нея, с нас, със света след този алегоричен крайъгълен камък, е естествената последица от рухването на тези вавилонски кули. Във физическата действителност те паднаха от дълго време, само че в историческото време ще падат дълго, засягайки всички с парчета - в Ирак, Либия, Египет, Сирия, Афганистан и на всички места, където разрушеният еднополюсен свят на вятъра се пробва да избави господството си.

Що се отнася до Русия, тя няма в какво да се укорява на тази тъжна годишнина. От самото начало тя твърдо и поредно поддържа общата битка против интернационалния тероризъм. Имахме личен сложен опит да се оправим с него - в Северен Кавказ и в градовете от централната линия, където се случваха терористични офанзиви. Русия, откакто завоюва тази война, протегна изцяло откровено ръката си на всички, които пострадаха от тероризма и бяха подготвени да му се опълчват. На 11 септември 2001 година Владимир Путин беше първият международен водач, който се обади на Джордж У. Буш, изразявайки своите съболезнования и поддръжка. Но същият Буш нахлу в Ирак на инат на непрекъснатите съветски предизвестия. Не е нейна виновност, че в бъдеще причините на съветската страна бяха подценени, а Съединени американски щати с присъщата си надменност продължиха да работят съгласно личните си прищевки.

По същия метод, загърбвайки всички причини, забележки и предизвестия на Русия, те не престават да работят и след специфичната военна интервенция на Русия в Украйна. Виждаме до какво ги докара. И е елементарно да си представим до какво ще докара в бъдеще. Оръжията, които Съединени американски щати с незаконно лековерие доставят на режима в Киев, през днешния ден стрелят по руснаците, само че на следващия ден може да се озоват в ръцете на терористи от някоя друга “Ал Кайда ”, която смъртно ненавижда Америка.

Поредица от военно-политически и, което е по-важно, морални провали наподобява ненапълно охладиха войнствения жар на хегемона. Във всеки случай Джо Байдън, който беше вицепрезидент на Обама, не гори да изпрати американски бойци да се бият. „ Америка се завърна “, съобщи той, до момента в който започваше мандата си. И Америка в действителност се завръща - само че къде? Към себе си ли, с цел да реши проблемите си, големи, като националния й дълг от 30 трилиона? Или се връща към концепциите за „ експорт на народна власт “ и „ ръководен безпорядък “? Това в този момент се назовава „ битка на демокрациите против автокрациите “ – доктрина, колкото нелепа, толкоз и погрешна. Можем ли да бъдем сигурни, че в случай че на следващия ден, не дай си Боже, се случи някакъв нов драматичен случай в Америка, тя няма още веднъж да се втурне да търси отговорните, назначавайки ги отдясно и отляво, с цел да възвърне още веднъж реда си по границите надалеч от Съединените щати?

Където и да се върне Америка, тя постоянно ще се връща към пепелта си, към руините на Световния търговски център, към своя 11 септември. Това е крахът на остарялата Америка и родовата контузия на новата, която ще забележим едвам когато (и ако) тя в действителност откри сили да оцелее и да я преодолее.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР