Когато страдаме от лишаване от сън през седмицата, отдаването на

...
Когато страдаме от лишаване от сън през седмицата, отдаването на
Коментари Харесай

Твърде много или твърде малко сън

Когато страдаме от отнемане от сън през седмицата, отдаването на дълга отмора през уикенда наподобява като логически ход на деяние, с цел да наваксаме изгубеното.

Това обаче се оказва извънредно нездравословно. Неотдавнашно изследване, оповестено в списанието BMC Public Health, открива, че прекомерно доста или прекомерно малко сън води до разнообразни здравословни проблеми, като високо кръвно налягане или нараснали равнища на холестерола.

Екипът от Националния лицей по медицина в Сеул, който прави проучването, проучва данни за 133 608 корейски мъже и дами на възраст сред 40 и 69 години.

44 930 мъже и 88 678 дами са сложени в четири категории на сън - по-малко от шест часа сън, сред шест и осем часа сън, сред осем и 10 часа сън и повече от 10 часа сън.

Резултатите от изследването демонстрират, че мъжете, които спят по-малко от шест часа на нощ, са по-склонни да развият метаболитен синдром, в сравнение с тези, които спят по осем часа.

Метаболитният синдром се отнася до редица положения, в това число нараснали равнища на кръвната захар, високи равнища на холестерол, високо кръвно налягане и в допълнение струпване на мазнини към талията.

Освен това мъжете и дамите, които постоянно спят по-малко от шест часа, също имат по-голям късмет да са с по-закръглени форми.

Докато някои допускат, че участниците, които спят повече от 10 часа, ще се по-здрави, проучването потвърждава противоположното.

И мъжете, и дамите в тази съответна категория имат по-голяма възможност да развият метаболитен синдром, като дамите са по-предразположени да натрупат и непотребни мазнини в региона на талията. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР