Когато стотици птици кайри бяха открити мъртви на брега на

...
Когато стотици птици кайри бяха открити мъртви на брега на
Коментари Харесай

Птици кайри намерили смъртта си, заради затоплянето в Арктика

Когато стотици птици кайри бяха открити мъртви на брега на остров Сейнт Пол в Аляска през 2016 година, локалните поданици се разтревожиха, че става въпрос за зараза от птичи грип.

Но проучване откри, че тези емблематични морски птици са станали жертви на климатичното стопляне, съобщи Агенция Франс Прес.

Около 350 умрели качулати тъпоклюни кайри (Fratercula cirrhata) и качулати конюги (Aethia cristatella)бяха открити сред октомври 2016 година и февруари 2017 година на брега на острова в Беринговия пролив, сред Съединени американски щати и Русия.

Изследването обаче демонстрира, че сред 3100 и 8500 птици са намерили гибелта си през този интервал.

Те не са били убити от вирус или някакво заболяване, а просто са умрели от апетит, защото климатичното стопляне ги е лишило от задоволително храна.

" По телата им нямаше мазнини, мускулатурата им бе извънредно слаба ", разясни Джулия Париш от Вашингтонския университет.

Кайрите, които се разпознават елементарно с помощта на огромните човки, напомнящи тези на папагали, са единствено един от знаците за опустошителните последици от климатичното стопляне върху морските екосистеми, означиха учените.

За да се размножат, кайрите се събират на колонии от по 100 000 индивида. Те снасят по едно яйце, което съставлява 1/10 от масата на майката.

През по-голямата част от времето над него седи женската, сменяна понякога от мъжкия. След излюпването родителите хранят дребното щедро в продължение на 6 седмици.

След като го отгледат, родителите кайри го оставят единствено да се оправя със ориста си. То постоянно става жертва на кърлежи или на един тип кокошини, които живеят по него. те омаломощават птиците, хранейки се с кръвта им. Освен, поради по-топлото и удобно за паразитите време, поради по-топлите води и надлежно по-малко разперен О2, понижава и популацията на рибките, с които се хранят тези птици.

Резултатите от проучването са оповестени в PLoS One.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР