Когато сте били малки, възрастните за вас са били като

...
Когато сте били малки, възрастните за вас са били като
Коментари Харесай

Отговорите на 5 въпроса, които са ви глождели като деца

Когато сте били дребни, възрастните за вас са били като извор на знания и мъдрост. Затова, когато се е случвало да зададете въпрос, с който сте ги карали да се спрат и да кажат „ Нямам никаква визия “, е било като да откриете еднорог.

След това сте пораснали и въпреки да разполагате с цялото господство на Гугъл, да разберете дали китовете имат пъпове се е трансформирало в по-малък приоритет.

Не се тревожете, ние сме тук, с цел да отговорим на детските ви въпроси.

5. Защо птиците върху жиците не ги удря ток?

Сигурно хиляда пъти са ви предупреждавали да не си играете към електрически стълбове. Защо обаче птиците кацат върху кабелите, като че ли по тях не текат хиляди волтове електричество?

Причината е, че токът постоянно търси най-малкото противодействие и избира да мине по медната жица, в сравнение с през тялото на птицата.

Ако птицата допира нещо друго, с изключение на кабела обаче, нещата ще са разнообразни. Просто казано, електричеството минава от  зони с висок волтаж към невисок волтаж. Ако краката на птицата са върху кабела, няма разлика във волтажа. Ако обаче с крилото си да вземем за пример допре жица с друг волтаж или даже земята, тогава токът ще премине през нея.

4. Как мухите вървят по тавана?

Залепват.

Може би си мислите, че да имаш задоволително лепкави крайници, че да те задържат за тавана, би означавало, че няма да можеш да се отлепиш, само че мухите са постигнали идеалния баланс.

Преди учените са считали, че мухите имат власинки във формата на кукички по краката си, само че в действителност се оказва, че тези власинки създават нещо като лепило от захари и мазнини.

За да не залепнат вечно за тавана ви, мухите разчитат на няколко техники. Всеки крайник разполага с двойка щипци, които оказват помощ за отлепянето. Освен това мухата се отблъсква от повърхността и се усуква.

3. Защо хората нямат опашки?

Звучи разумно, нали?

Простият отговор е, че просто нямаме потребност от опашка.

Много четириноги употребяват опашката си за баланс, а някои даже могат с нея да се захващат за клони. Морските животни я употребяват за изтласкване и маневриране, а конете гонят мухите с нея.

Хората са разкрили други способи за всичко това, посредством най-много на това, че вървим изправени на два крайници и ръцете ни са свободни. Интересното е, че ние и множеството примати в действителност започваме живота си с опашка в утробата, само че тя бива всмукана назад по време на развиването на зародиша.

2. Защо възрастните хора умират?

Ако като дребни сте изгубили баба или дядо, несъмнено сте питали родителите си за какво се случва това. Доста сложен въпрос, освен тъй като е прочувствен.

Учените имат много добра визия по какъв начин стареем, само че към момента не сме изцяло сигурни за какво това се случва.

Простият отговор е, че всякога, когато клетките ви се разделят, с цел да регенерират тялото, ДНК в тях се поврежда лека-полека – по този начин нареченото съкращаване на теломерите. Когато клетките с повредена ДНК се разделят, те трансферират тези увреждания на новите кафези и така нататък Ефектът се натрупа с времето и се показва под формата на набръчкана кожа, побеляла коса и отслабена имунна система.

Хората в действителност не умират от напреднала възраст, а от болесттите, идващи вследствие на дегенерацията на клетките им.

1. Имат ли китовете пъпове?

Да, имат.

Всички плацентни животни, които раждат, имат пъп. Това се отнася за съвсем всички бозайници. Изключение вършат двуутробните като кенгуруто и еднопроходните като птицечовката, която снася яйца.

Интересното е, че до момента в който хората се раждат с главата напред, китовете и други морски бозайници се раждат наопаки, с цел да не се удави бебето.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР