Когато става въпрос за Вашата прогноза за растежа в Азия, ...

Когато става въпрос за Вашата прогноза за растежа в Азия,

Morgan Stanley: Цикълът в Азия напомня на 2003-2007, част 2

Когато става въпрос за Вашата прогноза за растежа в Азия, която преди малко излезе, Morgan Stanley чака 5,4% растеж в Азия, което е към момента малко по-високо от консенсуса. Какво ви прави толкоз уверени в това възобновяване?

Мисля, че рамката, която приближаваме по отношение на прогнозата за 2022 г и 2023 е, че това е доста друг цикъл за Азия. Повече прилича това, което видяхме през 2003-2007 година

Външното търсене е доста мощно. Не мислим, че външното търсене ще отслабне, както някои хора се тревожат.

Това ще провокира взрив на частните финансови разноски. Следователно ще се форсира растежът на продуктивността, което ще докара до стабилно възобновяване.

Това основава такава конюнктура в Азия, в която ще може да разчита на растеж на производителната динамичност по-скоро, в сравнение с да разчита на тласъци и лостове, което е основна характерност за последните 14 години от началото на кредитната рецесия.

Мислим, че това е доста друга среда за Азия и сме градивни по отношение на прогнозата ни за 2022 година

Икономиките на трите ключа, които имаме преди консенсуса са Китай, Индия и Индонезия, които са трите тежки категории в покупателната дарба в района. Така че това е нашия метод към прогнозата за 2022 година

Имате малко повече оптимизъм, когато става въпрос за възобновяване на Китай за идната година. Кажете ни повече за какво и могат ли да създадат задоволително, с цел да избегнат твърдо приземяване в бранша на парцелите?

Смятаме, че растежът в Китай беше извънредно невисок във втората половина на тази година и трите аргументи, заради които това се случи са тъй като преминавахме през стягане на контрацикличната, фискалната и паричната политика.

Това постоянно се случва. Когато външното търсене е положително, политиците стягат фискалната и паричната политика.

Второто беше, че видяхме проблеми, свързани с енергетиката, дефицит на въглища, както и задачите за енергиен интензитет.

И третото беше тактиката за ръководство на Сovid. Вариантът Делта сътвори проблем и Китай трябваше да вкара ограничавания, които де отразиха на потреблението.

Сега обаче и трите казуса са повече или по-малко позволени.

Първо, има пауза в стягането на паричната политика.

На фискалния фронт се издават повече държавни облигации.

А по отношение на дефицита на въглища, вие отразихте в програмата си преди този момент, че дефицитът на въглища в този момент е овладян и доставянето на електричество се възстановява.

В същото време, при задачите за енергиен интентензитет, при започване на идната година ще има нови цели и ще бъде по-лесно да се извършват спрямо тази година.

И най-после по отношение на тактиката за ръководство на Сovid, считаме, че следствията от Сovid рестриктивните мерки в Китай понижават.

През 2022 година това би трябвало да е по-малка спънка за общото ползване и растежа на Брутният вътрешен продукт. Очакваме растежа на Китай, който е към 4,9% на две годишна основа, да бъде 3.3% през второто тримесечие, само че да се форсира до 5.5% идната година.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg