Когато става въпрос за пустиня, повечето хора си представят необятните

...
Когато става въпрос за пустиня, повечето хора си представят необятните
Коментари Харесай

Единствената пустиня в България крие световно застрашен вид

Когато става въпрос за пустиня, множеството хора си показват необятните дюни на Сахара, Саудитска Арабия, Монголия или Чили. Кой би си помислил, че в България също има.

Всъщност, в Европа има цели 8 пустини, само че единствено една от тях се намира в източната част на Стария континент, и по-конкретно – на територията на нашата страна.

Става въпрос за местността Побити камъни. Тя е ситуирана западно от град Варна. И е една от двете естествено образувани пустини в Европа, дружно с Табернас в Испания.
Въпросната пустиня се намира
от двете страни на основния път София – Варна, сред селата Слънчево, Страшимирово и един от кварталите на град Девня – „ Повеляново “.

Името на местността се дължи на естествения феномен Побитите камъни, които са известни и като Каменната гора. Образуванията са разпределени на 18 огромни и дребни групи на обща повърхност от 7 квадратни километра.

Някои от каменните колони доближават височина от 7 метра. Те са във формата на кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси,
разнородни скални блокове и голям брой каменни парчета,
разпилени из цялата околност. Изглеждат като „ забити “ в земята, откъдето идва и името им.

До 1942 г. местността е известна като Дикилиташ, което, в дословен превод от турски език, значи „ побити камъни “.

Пространствата сред колоните са заети от сиво-жълти пясъци и тревна растителност. В Побити камъни се намира и единственото находище в България на растението твърдолистна песъчарка, което е международно заплашен тип.

Природната забележителност е значимо местообитание на четири международно застрашени, два застрашени и осем предпазени типа растения.

Най-голямата тайнственост, обвързвана с Побитите камъни, е техният генезис, като през годините са се оформили две съществени теории.

Едната е за органичния им произход и е обвързвана с общото им минало с кораловите организми, когато територията на днешния град Девня е била под водите на Черно море. Втората поддържа тезата, че характерните форми са артикул на изветрянето на скалите и ерозията.

Предполага се, че каменните колони са се образували преди към 50 милиона години.

За да бъдат опазени, през 1937 г. Побитите камъни са оповестени за естествена забележителност. На цялата им повърхност е неразрешено всякакво строителство, изземане на пясък, разрушение на колоните, осъществяване на минно-геоложки действия и залесяване.

Единствените известни сходни формирания на планетата се намират в Шарк Бей в Националния парк Намбунг в

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР