“Когато става дума за удар по вестник или журналисти, това

...
“Когато става дума за удар по вестник или журналисти, това
Коментари Харесай

Велиана Христова за ФАКТИ: Най-незащитената гилдия в България са журналистите

“Когато става дума за удар по вестник или публицисти, това постоянно е принуда, без значение от кого идва. Ситуацията е странна, тъй като аз се занимавам с тематики, които не са директно политически. Изведнъж ударът по мен направи мощно усещане. Не чаках, че ще има подобен отзвук”.

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът Велиана Христова, която беше отстранена от поста си във левия вестник “Дума” преди дни. Христова е дълготраен публицист в ресорите “Образование” и “Култура”, а допреди отстраняването си завеждаше отдел “Общество” във вестника.

Журналистката описа за петиция в нейна поддръжка, основана от нейни сътрудници и изрази признателност на подписалите се, измежду които някогашни министри, в това число такива, подложени на критика в годините от нея.

Велиана Христова беше безапелационна, че отстраняването ѝ от вестника е възмездие и описа аргументите за него: " Ние имахме сътрудник първи заместник-главен редактор на вестника - Георги Георгиев. Той написа един коментар, в който доста интелигентно беше споделил, че пленумите на Българска социалистическа партия по значими тематики не трябва да се организират на автограф, а би трябвало да са присъствени и се намекваше, че има разлика сред водач и ръководител. Дойдоха двама членове на Фондация “Дума’, която издава вестника - Вяра Емилова и Атанас Зафиров, събраха редакцията и обясниха, че ще ни вкарат в пътя. Така и не разбрахме с какво толкоз е съгрешил сътрудника, само че оттогава се започна”.

“Последва огромен напън върху сътрудника, който, с цел да не отегчава публиката, напусна. Междувременно, още преди да напусне, към този момент няколко месеца не назначават определения от Националния съвет основен редактор Боян Ангелов. Като изискване той декларирал обществено пред фондацията да не се редуцират хора, тъй като така и така съставът е дребен, вестникът да се развива и да се търсят способи за намиране на средства, с цел да се издава. Това наподобява не се харесва, тъй като желанията явно са били други. Вместо да назначат основния редактор, те го размотават дълго време и той в този момент се отказва”, уточни Христова и изясни, че в редакцията бил назначен първи заместник-главен редактор - в лицето на Нора Стоичкова, който да раздава заповеди, за “да няма и намек отвън това, което мисли Корнелия Нинова”.

“Това са инцидентни хора, а “Дума” не е инцидентен вестник”, добави Христова и уточни, че отстраняването ѝ от вестника може да е решено само от върха на Българска социалистическа партия - т.е. от Корнелия Нинова.

Тя описа, че проблемите почнали още от последния присъствен Пленум на Българска социалистическа партия, когато Нинова изрекла неистини по адрес на вестника, отдалечената работа на публицистите поради пандемията и заплащането, което получават.

“Започвам да си мисля, че това е мъчителна жадност за власт”, разяснява тя.

“Не може да уволниш публицисти като мен, Велислава Дърева и Георги Георгиев и това да не се забележи”, сподели още тя.

“Такива дейности ангажират и държавното управление - структурата, в която се намира Нинова сега. Ако се отнася по този начин към “Дума”, какво остава за нещата, които следва да управлява?”, уточни журналистката.

" Дума " не е място, където можеш да разиграваш такива интрижки. Колкото и тежко да е било в " Дума ", не сме преживявали сходно нещо ", бяха думите на Велиана Христова във връзка наличие, оповестено в колонката на Нидал Алгафари във вестника през днешния ден.

" Най-незащитената колегия в България са публицистите ", счита тя.

Целия диалог гледайте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР