Когато става дума за главоломното покачване на цените на така

...
Когато става дума за главоломното покачване на цените на така
Коментари Харесай

Поскъпването в Италия: Паста? - Баста

Когато става дума за стремглавото повишаване на цените на по този начин обичаната от тях паста (макаронени произведения - бел. ред), италианците споделят твърдо: " Баста " (Достатъчно).

Търпението им доближи лимита си, откакто цената на главния артикул на всяка италианска софра скочи съвсем двойно спрямо нивото на инфлацията. Една асоциация за отбрана правата на потребителите – Assoutenti прикани даже за едноседмична " национална стачка на пастата " с начална дата 22 юни, откакто държавното управление в Рим свика незабавно съвещание предишния месец и реши да не се намесва във връзка с цените, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира Асошиейтед прес.

" Целта на макаронената стачка е да откри дали задържането на артикули по рафтовете на магазините ще смъкна цените в сходство с огромната англо-саксонска традиция за протест на стоките ", сподели Фурио Труци, ръководител на Assoutenti. " Цената на пастата безусловно не дава отговор на индустриалните разноски “, добави той.

Италианските селскостопански производители се бунтуват и против канадския импорт на пшеница, който е повишен девет пъти през 2023 година, до момента в който цента на пастата за фамилиите е скочила с 14 на 100. Това докара и до митинга на италиански земеделци на пристанището в Бари пред транспортен съд с пшеница, дошъл от Ванкувър, написа италианското издание Economy Magazine. Той бе проведен от асоциацията на земеделските бизнесмени Coldiretti в Пулия, която е главният район, в който се създава пшеница в Италия.

Браншовата организация подлага на критика спекулативните маневри, довели до доста нарастване на вноса на твърда пшеница от Канада – със 747 на 100, от 33,8 милиона кг предходната година до 286,2 милиона кг през първите два месеца на 2023 година, съгласно разбор на Coldiretti, основаващ се на данните от Националния статистически институт Istat. В Канада пшеницата се отглежда с използването на неразрешения за прилагане в Италия препарат глифозат преди събирането на реколтата в качеството му на изсушител.

Търсенето на пшеница, която е създадена напълно в Италия се сблъсква с години на нелоялна конкуренция от вноса от чужбина, най-много от региони, които не ползват същите правила за хранителна и екологична сигурност, които са в действие в Италия.

Според Coldiretti вносът най-много на украинска пшеница е повишен с 318 на 100 на годишна основа сред януари и февруари. Тя е по-евтина от италианската пшеница поради по-ниските индустриални разноски, защото Украйна не би трябвало да съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз за пестицидите, както и стандартите за качество и сигурност на храните.

Италианските производители на паста внасят известно количество пшеница, защото страната не създава задоволително, с цел да задоволи потребностите си.

В Италия 200 000 аграрни компании се занимават с доставки на висококачествена пшеница, а националната индустриална верига на пастата, осигуряваща производството на 3,6 милиона тона (една четвърт от международното производство), включва 360 компании и към 7500 чиновници за обща стойност от към 5 милиарда евро при национално ползване, което доближава приблизително 23 кг на човек от популацията.

" Опасяваме се, че неконтролираното нарастване на вноса ще докара до последователно намаляване на италианското произвеждане на пшеница, затварянето на ферми и загубата на хиляди работни места ", съобщи Дженаро Сиколо, заместник-председател на Конфедерацията на италианските фермери (CIA). Той добави, че освен веригите за доставки, само че даже и здравето на потребителите е изложено на риск.

Цените на питателните артикули са се повишили по-рязко в Европа, в сравнение с в останалите развити стопански системи, задвижвани от по-високите цени на електрическата енергия, разноските за труд и въздействието на войната в Украйна. Всичко това се случва на фона на спада на цените на суровините от няколко месеца, в това число и на брашното, което се употребява за изработката на пастата.

Магазини и снабдители бяха упрекнати в несъразмерна лакомия, само че съгласно икономистите облагите от търговията на дребно са останали постоянни и казусът идва от по-високите индустриални разноски.

Усещайки натиска, някои държавни управления сложиха таван върху цените на стоките или реализираха съглашения с огромните вериги за намаление на цените. Този ход е известен измежду обществото, само че в реалност утежнява обстановката с цените на питателните артикули, отбелязва АП.

Френското държавно управление реализира тримесечно съглашение с веригите супермаркети за намаляването на цената на стотици съществени храни и други артикули, като се чака то да бъде удължено и през лятото. Англия, където инфлацията на питателните артикули е достигнала 45-годишни най-много, също разисква сходен ход.

Страни като Унгария, която е с най-високата инфлация на питателните артикули в Европейски Съюз, и Хърватия са наложили надзор върху цените на артикули като олиото за готвене, някои разфасовки свинско месо, бялото брашно и млякото.

Италианското държавно управление разгласи, че ще ускори контрола върху цените, работейки в по-тясно съдействие с 20-те района, само че няма да постанова сходни ограничавания.

Испания заобикаля контрола върху цените, само че отстрани целия Данък добавена стойност върху артикули от първостепенно значение и понижи на половина налога върху олиото за готвене и пастата - до 5 на 100.

Цените на питателните артикули на безалкохолните питиета са се намалили в Европа - от 17,5 на 100 в 20-членната еврозона през март до към момента " мъчителните " 15 на 100 през април. Всичко това се случва, макар че цените на електрическата енергия - ключови  за развъждането и превозването на това, с което се храним, са се намалили от рекордните максимуми предходната година. Според икономистите обаче ще минат доста месеци преди цените в магазините да се намалят.

За съпоставяне цените на питателните артикули в Съединени американски щати са скочили със 7,7 на 100 през април по отношение на миналата година, с 8,2 на 100 в Япония и с 9,1 на 100 в Канада. Те са блъснали 19 на 100 във Англия.

Въпреки че пастата продължава да е една от най-достъпните артикули в потребителската кошница, символиката въздейства мощно на душeвността на италианците, които се сблъскват с по-високите цени на редица други артикули - от захарта до ориза и от зехтина до картофите.

Четиричленни италиански фамилии харчат приблизително 915 евро повече годишно за хранителни артикули, нарастване от близо 12 на 100 до общо 7690 годишно, съгласно данните на Assoutenti.

Ситуацията е най-тежка за пенсионерите. " Преди с 1 евро можеше да се купят 2 пакета паста, в този момент за 2 евро получаваш три пакета ", разяснява Карло Компелини, пенсионер, който пазари в центъра на Рим.

Инфлацията е направила недостъпни дребните удоволствия за мнозина, създавайки ново разделяне сред имащите и неимащите.

Неотдавнашното отваряне на Sacher Cafe в Триест, италиански град, чийто австро-унгарски корени са забележими във величествената му архитектура, докара до осмивана от мнозина имитация на кмета, напомняща за фамозна фраза, приписвана на френската кралица Мария Антоанета.

Попитан за недоволствата, че парче от известната виенска шоколадова торта е доста скъпо и коства близо 10 евро, кметът Роберто Дипиаца отговори: " Ако имате пари, отивате, в случай че нямате, гледате ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР