Когато става дума за допълнителен прием на някакви добавки, вещества

...
Когато става дума за допълнителен прием на някакви добавки, вещества
Коментари Харесай

Прекалената употреба на омега 3 вреди

Когато става дума за спомагателен банкет на някакви добавки, субстанции и впрочем, пък били те и извънредно потребни за здравето, специалистите предлагат да се съобразим с препоръчваните правила, учредени на научни данни. Както и да се консултираме със своя доктор. Със сигурност всеки от нас е чувал, знае и е убеден в невероятната изгода от мастните киселини, в частност от омега 3 мастните киселини. Но могат ли те и да навредят?

И до ден-днешен не е открита целесъобразната норма за омега 3

Да стартираме с това, че рекомендациите най-често са много консервативни. В този смисъл, че те отразяват този комплекс от хранителни субстанции, който би трябвало да използва човек, с цел да избегне очевидния недостиг. Експертите са съгласни, че количеството, което носи оптималната изгода за здравето, може в известна степен да е по-високо. Така да вземем за пример нужното количество от омега 3 за здравето на възрастните съставлява 1000-1500 мг. Проблемът тук обаче е, че и до ден-днешен не е открита “препоръчителната норма ” на тази киселина, а фактът, че одобряваме това количество за норма, следва да го назовем “адекватно ползване ”. В дадения случая става дума за количеството омега 3, което хората приблизително получават от своето меню.

Тук експертите изясняват, че омега 3 не е единствено едно хранително вещество, а цялостен комплекс мастни киселини. Някои “членове на това семейство ”, като така наречен ейкозапентаенова киселина (ЕПА) и докозахексаеновата киселина (DHA), съдържащи се в рибата, са по-биологичноактивни, в сравнение с другите. В листата влиза и алфалиноленовата киселина (ALA), съдържаща се в лененото семе. С други думи, лененото масло и рибеното масло не са взаимозаменяеми източници на омега-3. Специалистите приказват и за това, че “адекватно ползване ” на омега-3 се отнася и за АLА - тази, която се съдържа в лененото семе. Между другото, огромна част от проучванията за изгодата за здравето от омега 3 е съсредоточена върху EPA и DHA, тъй че евентуално тяхната приложимост би трябвало да е по-висока, с цел да се получат тези прерогативи, за които приказват учените.

В последна сметка може ли да се прекали с омега 3?

Диетолозите са на мнение, че може да се прекали с омега 3 мастните киселини. Една от аргументите, съгласно които рибеното масло понижава риска от сърдечни болести, се състои в това, че то има и оказва антикоагулационен резултат, т.е. намалява съсирваемостта на кръвта. Но тъкмо поради това преди интервенции лекарите поучават пациентите да се откажат от добавки на омега 3-киселините. Същото е и по повод назначението на разреждащи кръвта препарати.

Освен това редица проучвания демонстрират, че статично високото равнище, т.е. непрекъснатият банкет на по-голямо количество омега 3 мастни киселини, евентуално предизвика увеличение на риска от развиване на рак на простатната жлеза. Но това по никакъв случай не значи, че мъжете би трябвало да престанат да ядат риба или да одобряват рибено масло.

Ако това фактически ви тормози, може би е удачно да се откажете от омега 3 в тези дни, когато в менюто си имате риба или обогатени с тази киселина артикули.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР