Когато стане въпрос за най-красивите места в България, кое е

...
Когато стане въпрос за най-красивите места в България, кое е
Коментари Харесай

30 от Най-красивите места в България спиращи дъха

Когато стане въпрос за най-красивите места в България, кое е първото място, което ти хрумва?

Най-вероятно Велико Търново, по-късно може би някои места на Черно море, като нос Емине, Нос Калиакра, Несебър и това е може би всичко.

Но нашата дребна балканска страна, споменавана като „ диаманта в Източна Европа “ е цялостна с хубости.

Някои от най-вълнуващите и красиви места в България се намират в емблематичните планински вериги, на брега на черно море или градове запазили антични обичаи.

България има невероятна и разнообразна природа, дребни селца, където времето като че ли е спряло преди век, и места, богати на културно-историческо завещание.

Научете кои са най-хубавите места в България, които наложително би трябвало да посетите:

1. Белоградчишките скали

Белоградчишките скали са едно от естествените чудеса в България и част от най-хубавите места в България. Тези червеникави скални статуи в разнообразни странни форми се намират в северозападна България.

Повечето от тях наподобяват на животни или хора и има доста митове за другите фигури. Местните хора са развихрили въображението си през годините, създавайки многочислени митове за скалите въз основа на приликата им с животинските и човешките форми. Някои от по-известните са Близнаците, Ученичката, Овчарчето,  Мечката,  Конникът и  Мадоната.

Белоградчишките скали са включени в листата на обектите на ЮНЕСКО за международно завещание.

В Белоградчик се намира и фамозната цитадела Белоградчик, известна още като Калето.

2. Вазова екопътека

Вазов прекарва доста време по тази пътека и това е ентусиазъм и за една от огромните му произведения – разказа  „   Дядо Йоцо гледа “.

Вазовата екопътека, едно от най-красивите места в България, се намира в неповторимото искарско дефиле. Тук има още доста красиви места. Но в този момент преглеждаме Вазовата пътека.

Един час откакто започнете похода от долната страна, ще стигнете до водопада Скакля – четвъртия най-голям водопад в България.

Виж Още:

На самия връх се намира село Заселе с вкусна кръчма, където можете да се възнаградите с вкусна чаша Таратор или Шопска салата.

Водопадът е единствено на един час път от столицата на България и заслужава цялото време и старания.

3. Копривщица

Този дребен град е едно от най-важните красиви и исторически места в България от времето на Възраждането (18 – 19 век). Заобиколена от красиви планини, Копривщица е прелестно място, което към момента пази духа на революционна България и на Априлското въстание от 1876г.

Преди да посетите Копривщица, пробвайте се да прочетете малко повече за историята на България, с цел да разберете нейното значение. Веднъж на четири години Копривщица е хазаин на най-големия достоверен фолклорен фестивал в страната.

4. Крушунски водопади

Крушунските водопади са естествени явления. Всеки човек би трябвало да види това място! Водопадите не са толкоз огромни, само че са необикновено красиви.

Поредицата от живописни водопади на река Пройновска е най-голямата травертинова каскада в страната. Основният водопад е висок към 20 метра и се стича по меки варовикови скали, след което се разделя на няколко по-малки каскади. Те образуват голям брой кръгли тераси и естествени басейни, цялостни с вода.

Каскадите са заобиколени от буйна растителност, която контрастира с яркия цвят на водата. По продължение на реката има туристическа пътека, водеща чак до пещерата Крушуна, където стартира Пройновска река. По маршрута има стълби и мостове, от които можете комфортно да наблюдавате каскадите, скалите и басейните.

5. Велико Търново

Едно от най-добрите места за посещаване в цяла Европа, Велико Търново се откроява със своята забележителна хубост. Река Янтра криволичи из остарялата столица на България, създавайки живописна конюнктура за този исторически град.

Старата част на града е издигната на хълмове, тъй че предлага пешеходни калдъръмени улички, обичайни домове и антични църкви. Наблизо е известният манастир „ Свето Преображение Господне “, който се отличава с красива архитектура и спиращи дъха творби на изкуството от древността.

Междувременно новата част на града се трансформира в интегрален стопански и административен център за Северна България.

Когато сте във Велико Търново, посетете Царевец през нощта, когато в нея се провежда звуково и светлинно шоу разказващо истории от предишното на България, царския палат и църквата на върха на хълма. Върнете се обратно във времето, разхождайки се по калдъръмената улица „ Гурко “ и пазарувайте ръчно направени сувенири в Самоводската чаршия. За най-невероятните 360-градусови гледки към града отидете до паметника на Асеневци.

Велико Търново намира място във всяка ранглиста за хубави градове и съвсем всеки е склонен, че е едно от най-красивите места в България.

6. Арбанаси

Арбанаси е доста малко село, кацнало на рид на към 5 километра от Велико Търново. Освен невероятната панорама към Велико Търново и Царевец, Арбанаси предлага и старомодни калдъръмени улички и остарели къщи, заобиколени от високи възрожденски каменни огради.

Арбанаси е една от най-популярните дестинации и красиви места в България. В това малко селце има голям брой хотели и заведения за хранене.

Една от най-хубавите атракции е църквата „ Рождество Христово “. В него има няколко красиви фрески, датиращи от 16 и 17 век. Можете също по този начин да посетите една от типичните къщи в стила на Възраждането – Констанцалиевата къща – и да научите по какъв начин хората са живели в тези дни.

7. Жеравна

Разположено измежду хълмовете на Балканската планинска верига е вълшебното село Жеравна. Селото е архитектурен резерват, състоящ се от над 200 къщи, издигнати през интервала на Възраждането през 18 и 19 век. Разходката през селото е като пътешестване обратно във времето. Ще се удивите на прелестните здания с техните подробни дърводелски произведения, червени керамични керемиди и комплицирани украшения от дървен материал.

Много от постройките са превърнати в къщи за посетители, тъй че е допустимо да останете в града. Интериорът на къщите за посетители е също толкоз прелестен, колкото екстериора, с дървени резби и богато украсени дърводелски работи, изпълнявани от майстори преди стотици години.

8. Археологически резерват Мадара

Мадара е била главното свещено място на Първата българска империя преди приемането на България в християнството през 9 век.

Мадарския конник е изсечен в 23-метрова канара покрай село Мадара в североизточна България. Релефът изобразява конник в естествена поза с меч в ръка. В краката на коня има лъв, а зад ездача е изобразено ловното му куче Надписите до скулптурата описват за събития, настъпили сред 705 и 801 година сл. Хр.

Предположения свързват Мадарския конник с хан Крум (управление 803 – 814), Тервел (управление 701 – 718), Аспарух (управление 681 – 701) и даже с господ Тангра (върховното провидение на прабългарите).

Мадарския конник е обект на ЮНЕСКО за международно завещание и справедливо участва в най-красивите места в България.

Когато сте там, отправете се към каменните стълби, с цел да видите конника. На към 200 м вдясно от стълбите, намерете параклиса „ Свети Пантелеймон “ от 12 век, изпълнено с икони пещерно светилище. Стръмна пътека вляво от стълбите води до руините на крепостта Мадара от 4 до 5 век (около 20 минути изкачване), с прелестна гледки към близките равнини.

9. Нос Емине

Уединено място до което се стига по неравна пътека, заобиколено от гори, граничещи с морски скали и станция на бреговата защита, тук няма диви нощи, единствено тишина.

Нос Емине е ситуиран на брега на Черно море. Това в действителност е мястото, където Стара планина допира морето. Гледката е изключителна.

През Средновековието на нос Емине е имало цитадела, наречена Емона. Но в днешно време от нея са останали единствено някои руини.

Наблизо се намира дребното и безшумно село Емона и красивият плаж Иракли.
Нос Емине е и крайната точка на известния европейски пешеходен маршрут Е3 „ Ком-Емине “.

10. Резерват Камчия

В България има доста красиви национални паркове за посещаване, само че биосферният резерват Камчия се откроява с големите си размери и девствената естествена среда. Този резерват съставлява 1200 хектара (2965 дка) биосфера, включена в листата на ЮНЕСКО, ситуирана на северното крайбрежие на България. Той има разнороден ландшафт, вариращ от обширни заливи в устието на река Камчия до дълги плажове на черноморското крайбрежие.

Създадена през 1977г., резервата съдържа доста гори и невероятни естествени водни пътища. Резерватът се намира на 20 км южно от Варна и е заобиколен от селата Близнаци, Старо Оряхово и Шкорпиловци.

Камчия е идеалното място за туризъм, къмпинг, разходка с лодка или релакс на един от многото обширни плажове. Това е умерено място, което дава опция на посетителите да се почувстват едно цяло с природата и да изследват зашеметяващата естествена среда на България.

11. Варна

Една от най-хубавите летни дестинации в страната, Варна постоянно е наричана морската столица на България. През лятото той се трансформира в многолюден град с доста действия и фестивали, които да забавляват гостите на града.

Варна е третият по величина град и едно от най-красивите места в България. Подобно на другите крайбрежни градове в България, Варна също е потопена в история.

Варненският археологически музей разполага с впечатляващи златни експонати с най-старото злато в света, произхождащо от региона. Други забележителни забележителности са бароковата опера, катедралата Успение Богородично, варненския аквариум и делфинариум.

Провеждат се интернационален балетен конкурс, джаз фестивал, фолклорен фестивал и музикален фестивал, а това са единствено част от цялата картинка. Едно от най-красивите места в града е Морската градина – локалните обичат да вървят там на разходка.

Има три съществени плажа, които са посещавани в региона. Те оферират всички улеснения на плажния живот, като морски заведения за хранене и питейни заведения, авантюристичен спортове и шезлонги.

12. Резиденция Евксиноград

Резиденция Евксиноград е една от най-романтичните здания в България и едно от най-хубавите места за посещаване в България.

Разположен на 8 километра северно от Варна, този замък от 19-ти век постоянно е бил употребен като ваканционен дом за кралски особи. Сградата е издигната, откакто принц Батенберг посети Варна през 1880г. и беше толкоз впечатлен от локалната природа, че трябваше да има парцел в региона.

Външността на имението доста наподобява на френските имения от 18-ти век. Резиденцията е богато украсена, сантиментална и много красива. Интериорът е първокласен, с мраморни камини, френски полилеи, огромни трапезарии, антични мебели и редки картини. Очаквайте да видите доста злато и коприна!

Туристите могат да посетят двореца, да прегледат парковете и даже да опитат виновността.

13. Нос Калиакра

Излезте отвън утъпканата писта и посетете нос Калиакра на суровото северно Черноморие. Слушайте вълните, удрящи се във отвесните скали, или се разходете по останките на средновековната цитадела и се насладете на зашеметяващата панорама. Нос Калиакра е едно от вдъхноваващите и красиви места в България.

Легендата споделя, че 40 моми от близкото село са скочили от ръба на скалата със завързани коси. Те избират да умрат, вместо да бъдат пленени от османците, които нахлуват в България през 14 век.

14. Седемте рилски езера

Разположено в северозападната част на Рила планина, седемте рилски езера са зона със зашеметяваща хубост и всеки посетил това място е склонен, че те са част от най-красивите места в България.

Походът до езерата разкрива епични живописни гледки към суровите планински върхове.

Седемте рилски езера са група ледникови езера и локалните поданици са им дали имена, въодушевени най-много от формата им: Окото, Бъбрекът, Сълзата, Близнакът, Трилистникът, Рибното езеро и Долното езеро. Езерата са ситуирани в Национален парк Рила, най-големият народен парк в България.

15. Рилския манастир

Сгушен в Рила планина, Рилският манастир е просто замайващ. Първоначално е учреден през 10 век от св. Йоан Рилски, аскет живял в близката пещера. Стотици поклонници и туристи идват да посещават мястото всяка година и от епохи той е бил от извънредно духовно значение.

Манастирът е издигнат, опожарен и възобновен през вековете, като най-новото строителство е от 1800-те години.

Манастирът даже крие няколко свои секрети. Твърди се, че тук от време на време са се укривали революционни водачи, в това число Васил Левски и Пейо Яворов. Той е изиграл значима роля за запазването на българската литературна просвета, защото има библиотека съхранила почти 250 ръкописа от 11-ти век до 19-ти век.

16. Тевно Василашко езеро

Езерото Тевно Василашко е едно от най-зрелищните места освен в България, само че и в Европа. Това е превъзходно ледниково езеро, заобиколено от сурови планински върхове, ситуирани в Пирин, България. Езерото има неповторим кондензиран наследник цвят, който отразява големите планини наоколо. Езерото Тевно е най-голямото от поредицата ледникови езера в региона, наречено Василашко езеро.

Има туроператори, които оферират еднодневни екскурзии до ледниковата котловина Василашки, като посещават 3 или 4 от езерата. Това е вълшебно странствуване, което демонстрира невероятна част от многото красиви места в България.

17. Банско

Град Банско е прочут като ски-курорт номер едно в България. Град Банксо, в Южна България, е сврян в подножието на Пирин планина, чийто връх Вихрен доближава 2914 метра и е вторият най-голям връх в България.

На ски курорта Банско се приписва и най-дългият ски сезон в България. Той постоянно се конкурира с курортите във Франция и Швейцария за висококачествено ски преживяване, на по-ниски цени от Алпите.

Курортът и самият град разполагат с безчет заведения за хранене и благоприятни условия за нощен живот и има спа центрове от международна класа, на които да се отдадете, когато не сте по пистите.

Всяка година градът организира годишния джаз фестивал в Банско, който притегля интернационалните участници и известни български реализатори.

18. Национален парк Пирин

Национален парк Пирин е целогодишна обичана дестинация за всички българи.

Това е биосферен резерват на ЮНЕСКО, много каменист и сходен на алпийски, с малко зеленина във високите си елементи.

Един от най-известните му хребети се назовава Кончето и е място, което би трябвало да посетите, с цел да отбележите в листата си с туристически дестинации.

Много хора считат, че това място е едно от най-красивите места в България, в случай че не и най-красивото.

19. Мелник

Разположен на фона на трагичния пейзаж от пясъчни планини, Мелник е публично най-малкият град в България и може би най-очарователният.

Когато сте в Мелник, посетете Кордопуловата къща – това е най-голямата оживяла къща от Възраждането. Построен е през 1754г. за богат гръцки търговец и има уреди за произвеждане и предпазване на вино.

Мелник в действителност е прочут със своето вино, тъй че не тръгвайте оттова, без да опитате специфичното вино, създадено единствено в този район. Посетете и избата на Шестака, добре осведоменият с винопроизводството притежател ще ви разкрие невероятни секрети. Попитайте го и за историята на дребната маза, тя е впечатляваща!

За най-хубави гледки към пясъчните пирамиди в Мелник се изкачете до платото Свети Никола.

20. Язовир Доспат

Един от най-големите язовири в България, той е ситуиран сред Доспат и Сърница. Това е едно от най-красивите места у нас. Можете да вършиме доста неща, като лов на риба, слънчеви бани, разходка из гората и събиране на билки и сладки плодове. И безусловно наложително е да опитате локалните родопски ястия.

21. Орлово око

Разположена на върха на връх Свети Илия на 1560 метра надморска височина и с 670-метрова бездна под краката ви, платформата за наблюдаване на Орлово око предлага страхотни незабравими гледки из цялото Буйновско дефиле, та чак до Родопите, Пирин и Рила планина.

Има джипове, които могат да ви отведат до гледката, цената е към 60 лв. за частно пътешестване или 40 лв., в случай че споделяте с други хора. Шофьорите са доста приятни и ви описват малко за региона до момента в който пристигнете на върха, само че пътуването нагоре е също толкоз вълнуващо, колкото самата панорама!

Това е прелестно офроуд преживяване, което приключва със зашеметяващи гледки и застрашителен, само че прелестен небесен мост. Не пропускайте това, в случай че сте в региона!

22. Триградско ждрело и пещера Дяволското гърло

Триградското ждрело е без подозрение едно от най-красивите места в България. 7-километровият каньон, отсечен от река Триград, е ситуиран в Южна България в Родопите. Притиснат сред реката от едната страна и отвесните скали от другата, единственият път на дефилето свързва Триград с най-близкия град Девин.

В дъното на най-голямата канара на пролома е най-популярната туристическа дестинация в региона, Дяволското гърло. Тук реката попада в пещерата, образувайки величествен 42-метров под земята водопад.

23. Пловдив

Един от най-древните градове в Европа и измежду най-хубавите градове за посещаване в България, Пловдив изненадва посетителите със своето многообразие. Всъщност Пловдив е най-старият град в Европа – 4000-та година преди новата епоха и шестият най остарял град в света.

Древен Пловдив е в листата на обектите на ЮНЕСКО за международно завещание. Разположен в южна България, Пловдив е като музей навън на историята на България.

Днес можете да посетите римския амфитеатър, който към момента действа като спектакъл навън, римския стадион, римския конгрес и резиденцията Ейрене.

Самият град е издигнат на седем хълма, а покрайнината е обиколена от Стара планина и планинската верига Родопи, които са се трансформирали в обичано място за туристи и локални поданици за дълги разходки.

За красива панорама към града се изкачете на един от седемте хълма, на които е издигнат градът.

24. Река Арда

Арда е най-голямата река в Родопите, само че не това я прави толкоз специфична, тъй като най-дългата река в България е друга. Всяка година стотици професионални и любителски фотографи се стичат по меандрите на реката, с цел да снимат изумителни залези и изгреви от околните хълмове. Тук е идеално място за слънчеви бани, каяк и наблюдаване на птици, защото в региона живеят диви лешояди.

25. Атанасовско езеро

Красиво блестящо розово езеро, западно от град Бургас. За разлика от множеството други розови езера по света, цветът на езерото не се дължи само на високите равнища на сол.

Въпреки че в езерото има доста сол, цветът се въздейства и от развъждането на скариди във водата. Цветът на езерото има наклонност да варира според от това къде сега са дейни риболовците. В средата на южната страна на езерото има голям брой места, които се употребяват за рандеман на сол. Тези места постоянно имат най-живите цветове, вариращи от мрачно алено до нежно розово.

За разлика от други розови езера, в Бургаско езеро е допустимо да се плува. Всъщност се предизвиква, защото се споделя, че калта, която езерото съдържа, има лечебни свойства. Някои от локалните хора имат вяра, че има антиейдж свойства и може да излекува някои болести, заради което е добре позната уелнес атракция в България.

26. Несебър

Често именуван Перлата на Черно море, историческият град Несебър датира от древността, когато е учреден като тракийско населено място, известно като Менебрия.

Несебър е морски курорт, включен в листата на ЮНЕСКО с редица добре непокътнати средновековни църкви в Стария град. Несебър е едно от най-красивите места по Черноморието. Старият град има живописна панорама на дребен полуостров, вътре в морето.

Вървейки към Стария град ще минете около една от последните останали вятърни мелници в България.

Посетете старите църкви в Несебър и се вижте тракийските укрепления. Разходете се по калдъръмените улички и вижте дървените къщи от 19-ти век. Несебър е като музей навън, разкриващ 3000 години история на своите гости.

27. Замъкът Равадиново

Замъкът „ Влюбен във вятъра ” се намира покрай село Равадиново, на към 3 км. от гр. Созопол. Посещението на замъка ще ви накара да се почувствате като в приказка. С неповторимия си достоверен жанр ще ви потопи във вълшебството на приказния свят. Замъкът Влюбени във вятъра е построен напълно от 20 000 тона камък (мраморизиран варовик), който трансформира цвета си заран, денем и на пълнолуние.
В замъка може да видите елегантен и изящен парк, красиво езеро с грациозни лебеди и параклис. Около замъка може да срещнете свободно разхождащи се пауни, да поседнете под някое дърво и да се насладите на невероятния мирис на цветята и разнообразни билки. Красивите кули на замъка „ Влюбени във Вятъра “ са прегърнати от хубав бръшлян, което ще ви потопи още повече в приказната атмосфера. Въпреки, че не е част от древността това място е едно от най-хубавите и красиви места в България.

28. Созопол

Созопол е различен драгоценен камък на Черноморието. Очарователният морски град Созопол е най-старият град в България. Създаден е през 610 година прочие н. е. от гърците.

Созопол е хазаин на един от най-големите фестивали на изкуството в страната, всеки септември.

Цветни риболовни лодки и скалисти крайбрежия допълват дървените къщи от 19-ти век и плажовете със златист пясък. В наши дни множеството хора посещават региона поради превъзходните морски курорти, прелестни плажове и сантиментални калдъръмени улички.

За тези, които избират нещо по-вълнуващо от слънчевите бани, денем на плажовете се оферират разнородни спортове. Те включват сърф, джет, ветроходство, уейкборд и волейбол.

29. Плаж Крапец

Крапец е малко морско селце, ситуирано на 10 км северно от Шабла, на към 90 км от най-близкото летище Варна в края на наличен път, който прегръща Черноморието.

Това е безшумно място, известно със своите дюни, неповторими води и красива природа. Селото е кацнало на брега на морето, заобиколено от обширни житни полета и диви естествени резервати.

Районът на Крапец е плато, леко издигнато и наклонено към морето. Черноморското крайбрежие е ниско, комбиниране от скални сектори и плажни линии с пясъчни дюни.

Районът може да се похвали с богата история. Като начало, храмът Кибела, който е най-старият праисторически некропол в континентална Европа за забележителната си възраст от 2500 години, е открит по време на разкопки на близкия остров в езерото Дуранкулак.

30. Крепост Козник (Вила Козник)

Сред красивата и необятна хубост на Родопите към момента личат следите на остарялата цитадела Козник. Според локалните хора там е живял Ерим папа, оставил след себе си невиждано богатство.

Според легендата, когато турците завладяли крепостта, животът на Ерим папа бил пощаден. Войниците го освободили и му разрешили да вземе със себе си единствено това, което може да носи. Останалото злато било оставено в крепостта, дружно с фамозната златна каляска, с която Ерим папа обикалял региона.

Подобно на Асеновата цитадела, Цепина, Аетос и Беаднос, Козник е бил част от укрепената отбранителна система на Родопите. В момента в него може да се види 50 -метрова стена с дебелина до 2 метра и височина 2 метра.

В днешно време край крепостта минава екопътека Кечи Кая – Козник.  Намира на 2 км от село Рибница. До началото на маршрута може да се стигне по асфалтиран път, след което следва двукилометров черен път, който се поддържа от притежателя на вилата.

Козник е едно краиво място в нашата страна. Невероятна природа, която те оставя без мирис, а млаката сгушена вила Козник е място което ще те откъсне от света и ще ви даде спокойствието което сте търсили постоянно.


Може да звучи малко клиширано, само че България е същински прикрит драгоценен камък в Европа. Все още чужд и незадоволително изследван, тя съчетава невероятни, достоверни прекарвания и зашеметяваща природа с прелестни градове и старомодни дребни градчета и села.

Прочети Още:

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР