Когато стане дума за енергийната криза в Европа, интересът е

...
Когато стане дума за енергийната криза в Европа, интересът е
Коментари Харесай

Задава ли се криза с дизеловото гориво в Европа?

Когато стане дума за енергийната рецесия в Европа, ползата е концентриран най-вече върху високите цени на природния газ и на електричеството, само че в последно време и дизелът все по-често застава под светлината на прожекторите. 

Дизеловото гориво е моторът на международната стопанска система. То се употребява в превоза, за отопление, в промишлеността, което значи, че повишението на цените му може да докара до нарастване на съвсем всичко - от артикули и услуги до отопление на домове и публични здания.

" На макроикономическо ниво, по високите цени на горивата усилват инфлацията и лимитират икономическия напредък ", разяснява Марк Уилямс, анализатор на петролните пазари в консултантската компания Wood Mackenzie, представен от Блумбърг и Българска телеграфна агенция.

С повишаването на дизеловото гориво се покачват и цените на редица артикули и услуги, което директно се отразява на потребителите, отбелязва Уилямс. Поради това повишаващите се цени на дизеловото гориво засягат всеки, защото те непосредствено вземат участие при образуването на цените на транспортните услуги, при разноските за отопление на постройките, както и на продукцията на редица промишлености.

Как ще се отрази частичното петролно ембарго против Русия?

Камионите безусловно " гълтат " дизел, до момента в който разнасят разнообразни товари, десетки милиони коли на Стария континент са с дизелови мотори, а в доста фабрики го употребяват, с цел да задвижват тежкото си съоръжение. На този декор неговите цени се покачват в Европа седмици преди настъпването на зимата. Ситуацията се усложнява, защото се чака сериозен срив на доставките.

Русия е най-големият му експортьор за европейските страни. През февруари 2023 година ще влязат в действие глобите на Европейския съюз върху доставките по море на съветски петролни артикули, (след като от декември тази година се постанова сходна възбрана за вноса на недопечен нефт от Русия), в отговор на войната на Кремъл против Украйна.

На този декор през предишния месец европейските страни са внесли 40 % от дизеловото си гориво от Русия. Москва продължава да осъществя в Европа към 80 на 100 от всичките си петролни доставки, осведоми Блумбърг.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 3 юни тази година Европейският съюз утвърди дефинитивно правото на България краткотрайно да не взе участие в частичното петролно ембарго против Русия. ЕС уточни, че България получава краткотрайна пролонгация, което й дава право да не е част от страните, които не разрешават вноса на съветски недопечен нефт по море. 

Проблеми и в страните от Европейски Съюз

Към сегашния миг и други фактори оказват влияние върху европейския пазар на дизел. През последните седмици разликата сред цената на суровия нефт, който се доставя в петролните рафинерии и на петролните артикули, които се получават при преработката му, доближава в Европа най-високите си исторически равнища, написа Ройтерс. 

Това става на фона на продължаващите седмици наред стачки на чиновници в петролния бранш във Франция, които блокираха над 50% от продукцията на петролните й рафинерии и провокираха изострен дефицит на горива на някои бензиностанции в страната. Поради това цените на дизеловото гориво във Франция се покачиха, а страната е принудена да усили вноса му. Стачките засягат най-вече петролни рафинерии и депа на френската корпорация TotalEnergies, само че и уреди на локалното поделение на американския колос ExxonMobil. 

Все отново се вижда известна светлина в края на тунела. В края на предходната седмица служащи във френското поделение на ExxonMobil стопираха трудовия митинг, само че огромна петролна рафинерия на TotalEnergies в Нормандия, в северозападната част на Франция, остава блокирана заради стачката.

В най-голямата петролна рафинерия в Европа, която се намира в Нидерландия и се ръководи от енергийния колос Shell, през предходната седмица е настъпил " дребен механически проблем ", който обаче провокира терзания на пазара на горива, отбелязва Блумбърг. 

Освен това в част от петролните рафинерии в Европа се правят планови поправки, което лимитира доставките на горива.   

В допълнение, запасите от дизелово гориво в хъба за търговия с петролни артикули в Амстердам, Ротердам и Антверпен (ARA), който е основен за Европа, са на най-ниското си ниво през тази част на годината от 2007 година насам, по данни на компанията за изследвания на петролните пазари Insights Global.

" Доставките на пазара на дизелово към този момент са лимитирани. Много елементарно можем да се окажем притиснати през зимата ", отбелязва Хелге Мартинсен, старши анализатор на петролните пазари в норвежката финансова институция DNB Bank ASA.

Подобни проблеми са необичайност в Европа, защото петролните рафинерии на Стария континент не създават задоволително дизелово гориво, с цел да задоволят вътрешното търсене, заради което всекидневно европейските страни внасят основна част от него от Съединени американски щати, както и от Азия, написа Ройтерс.

Поради високите цени на дизеловото гориво в Европа доставки се пренасочват към Стария континент от страни в Близкия изток и от други страни в Азия, само че това не е задоволително, с цел да бъде задоволено напълно търсенето му. То се усилва, защото някои европейски промишлености стартират да употребяват нафта при индустриалните си процеси вместо природен газ, който нарастна фрапантно след началото на съветската военна експанзия в Украйна.  

Редица страни, измежду които Швеция и Германия, предизвестиха за увеличено ползване на нефт и петролни артикули в опит да бъде сменено скъпото синьо гориво.

Какво следва?

Вносът на дизелово гориво от Съединени американски щати в Европа се усилва през последните месеци на фона на понижаване на запасите и зад Океана, което води до неговото повишаване. 

Повишаването на цените на дизеловото гориво в Съединени американски щати е следващата неприятна вест за редица европейски страни, които са изправени пред най-високите равнища на инфлация от десетилетия. Техните държавни управления се пробват да предотвратят навлизането на стопанските системи им в криза на фона на възходящите опасения, че природният газ и електрическата енергия ще нарастнат още повече през идната зима. 

Ако и цените на дизеловото гориво останат високи, то обстановката и за ръководещите, и за потребителите в доста страни в Европа ще се усложни още повече, отбелязва Блумбърг.   
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР